2040 Yılında ŞEHİRLERİMİZ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YENİLENEBİLİR ENERJİLER
Advertisements

AKSARAY Fatih Sultan Mehmet İ.Ö.O.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ
ENERJİ KAYNAKLARI.
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesinde Tarım ve Çevre Analizi Serdarlı, 29 Mart 2011.
“Tüketim Alışkanlıklarımız”
SUYUMUZU BOŞA HARCAMAYALIM !.
Ülkemiz km² yüzölçümü ile dünya ülkeleri arasında toprak genişliği açısından 36. sıradadır. Ancak ülkemizin genişliği gerçek arazi kullanımı açısından.
Yapılan araştırmalar sonucunda anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu, verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi.
SAĞLIKSIZ KENTLEŞME (ÇARPIK KENTLEŞME)
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
GRUP ENERJİ AYŞE SELMA DUYGULU NİHAL KURAKCI GÜLSEREN OKATAN
ÇEVRE VE TOPLUM ASİT YAĞMURLARI Çağdaş YALÇIN
Dr. Uygar Özesmi Genel Müdür TEMA Vakfı
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Erozyon Nedir. Erozyonun Zararları Nelerdir
DOĞAL AFETLER EROZYON.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
EKO-OKULLAR.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Canlılar yaşamlarını sürdürmek için su hava ve besine ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını ise doğadan karşılamaktadır. İnsanlar, doğadan ihtiyaçlarını.
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
SGP İklim Değişikliği Odak Alanı Çerçevesi. Uygulama Programları OP 5. Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğinin Önündeki Engellerin Kaldırılması OP6.
EROZYON SUNUSU.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
ÇEVRE.
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
Karbon Ayak İzini Azaltmanın Yolları 1
MADDELERİ TANIYALIM.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
DOĞAL AFETLER EROZYON.
ÇEVRE NEDİR?.
TEPEBAŞI BELEDİYESİ İlk Altın Puan Sertifika Kamu Binası / Türkiye
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
TMMOB Z İ RAAT MÜHEND İ SLER İ ODASI İ STANBUL Ş UBES İ TMMOB Z İ RAAT MÜHEND İ SLER İ ODASI İ STANBUL Ş UBES İ
TOPLUM İÇİN ÇALIŞANLAR
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi.
Türkiye’de Arazi Kullanımı
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
Yurdumuzda Nüfus.
EROZYON. HAZIRLAYANLAR: ZAHİDE İREM SARI, ÖZGE TÜLÜ, DENİZ ÜNLÜKAPLAN DERS:FEN BİLİMLERİ KONU:EROZYON ÖĞRETMEN:MUSTAFA ALİ ÇAPUT.
İnsanlar ve yönetim ARDA KIRTASİYE. Yerel yönetimler İnsanların beslenme,barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçları vardır.İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
ÇEVRE.
Depolanabilinen yenilenebilir enerji
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU Kaynak : Karikatürcüler Derneği-TEMA Vakfı-Cartoon Yayıncılık “Doğa ve İnsan Karikatür Yarışması”
Uluslararası İşletme Yönetimi
Konu:YEŞİL PİL. Son zamanların en popüler konuları arasında yer alan yeşil enerji ve yeşil ürünler gün geçtikçe biraz daha hayatımıza girmeye başladı.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

2040 Yılında ŞEHİRLERİMİZ

2040 yılında şehirlerimiz İnsanlar toplumsal ve çevresel konularla çok ilgililer. Birçok kişi haftanın belli günlerini STK’lara ayırarak gönüllü hizmet veriyor. STK’lar artık çok etkin.

2040 yılında şehirlerimiz Mutlu insanların kenti “Bilgi toplumu” olma yolunda önemli adımlar atıldı. Şehirlerdeki insanlar hem kendi hem de dünyanın geleceği için gayret gösteriyorlar. Hidrojenli otobüs ulaşım Mutlu insanların kenti enerji 2040 yılı sayısı Aral Gölü’nün kurtuluşu Kısa dönemli çıkar uğruna uzun vadeli trajedi yaşamamak için doğal kaynaklar sürdürülebilir kullanılıyor.

2040 yılında şehirlerimiz Ülke artık doğa dostu insanların seçtiği bilinçli doğa dostu politikacılar tarafından yönetiliyor. Hükümetler çevresel konularda STK’larla ortak çalışmalarını arttırdılar.

2040 yılında şehirlerimiz Kırsal alandaki kalkınmanın sonucu olarak; herkes doyduğu yerde değil doğduğu yerde çalışma imkanına sahip. Şehirden kırsala, kırsaldan şehre göç dengelendi. Gecekondulaşma, plansız kentleşme, ulaşım, kirlilik, su ve enerji gibi sorunlar için kalıcı çözümler bulundu.

2040 yılında şehirlerimiz Şehirlerde artık yeni yerlerde yapılaşmaya izin verilmiyor. Nüfus artışı dengede olduğundan buna gerek de yok zaten. “Kentsel dönüşüm projeleri” ile geçmişte işgal edilmiş birçok orman alanı ve su havzaları kurtuldu. Burada yaşayan insanlar sürdürülebilir binalara taşındılar.

2040 yılında şehirlerimiz Bu sayede şehirlerin su havzaları da kurtuldu. Artık su havzalarının yakınlarında kimse bina yapmıyor. Birecik baraj gölü Şehir suları daha temiz ve güvenli.

2040 yılında şehirlerimiz Yapılan modern binalar sayesinde enerji çok daha verimli kullanılabiliyor. Zaten artık her bina kendi elektriğini kendisi üretebilecek durumda.

2040 yılında şehirlerimiz Yenilenebilir enerjinin önemi arttı ve kullanımı yaygınlaştı. Binaların çatılarındaki kiremitlerin yerini güneş enerjisi panelleri aldı. Belediyeden imar izni almak için bu sistemleri kurmak şart artık.

2040 yılında şehirlerimiz Güneş enerjisi kullanımı hayatın her alanında yaygınlaştı. Sokak aydınlatmaları ve trafik sinyalizasyonları artık Tamamen güneş enerjisi ile yapılıyor.

2040 yılında şehirlerimiz Rüzgar enerjisi için uygun yerlerde yerel yönetimler yatırımlarını arttırdılar. Her şehir kendi enerjisini üretiyor. Hatta bazı binalarda bile rüzgar pervaneleri görülebiliyor.

2040 yılında şehirlerimiz Enerjide olduğu gibi su kullanımı konusunda da insan bilinçli. Zaten binalarda buna uygun yapılmış durumda. Bayındır Barajı Ankara 2040 Ankara 2007 Barajlar neredeyse dolu ama herkes su tasarrufu yöntemlerini alışkanlık haline getirdi.

2040 yılında şehirlerimiz Birçok yerde binaların bodrumlarında ve bahçelerinde Yağmur suyu depoları görmek mümkün. Bu sular Evlerde ve bahçe sulamasında kullanılıyor. Şehirde belirli aralıklarla kurulan yağmur suyu toplama şebekesinde biriken sular ise park ve bahçeleri sulamada kullanılıyor.

2040 yılında şehirlerimiz Eskiden 1 m2 olan kişi başına yeşil alan miktarı sürekli artıyor. Bir çok yere park ve gezinti yerleri yapıldı. Şehir çevresindeki boş alanlara yıllarca dikilen fidanlar da artık iyice büyüdüler. Her taraf yemyeşil görünüyor.

2040 yılında şehirlerimiz Üretilen her ürün geri dönüşümlü. “Kullan at” tipi ürün üretimleri artık kesinlikle yasak. İnsanlar evlerinde çöplerini kendileri ayırıp belediyelerin şehrin her tarafına yerleştirdiği geridönüşüm kutularına atıyorlar.

2040 yılında şehirlerimiz Fabrikalar şehirlerinde dışında. Enerjilerini güneş ve rüzgardan kendileri üretiyorlar. Artık “sıfır emisyon” ilkesi onlar için bir toplumsal sorumluluk. Arıtma tesisi Bacalardan çıkan dumanlar, atık sular ve kimyasal atıklar çok sıkı denetleniyor. Tarım alanlarında, meralarda ve orman alanlarında sanayiye izin verilmiyor.

2040 yılında şehirlerimiz Gerek karada gerekse denizde yaygın olarak toplu taşıma araçları kullanılıyor. Artık şehirlerde trafik sorunu yaşanmıyor. Şehirlerimiz daha az gürültülü ve havası daha temiz.

2040 yılında şehirlerimiz Toplu taşımada kullanılan araçların birçoğu hibrid. Güneş enerjisi kullanıyorlar. Güneş enerjisinin pilleri boşalınca rüzgardan üretilen elektrikle yollarına devam ediyorlar. İstanbul boğazında vapurların tamamı güneş enerjisi ile çalışıyor. Geceleri ise depoladıkları enerjiyi veya biyoyakıtları kullanıyorlar.

2040 yılında şehirlerimiz Güneş enerjisi ile çalışan hibrid otoların sayısı her geçen gün artıyor. Artık petrolle çalışan araba görmek çok zor. Uçaklar bile artık güneş enerjisi kullanmaya başladı.

2040 yılında şehirlerimiz Bütün bunlar şehirlerin havasının daha temiz olmasını sağladı. Ankara/Mamak TEMA - Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi Şehirler artık yalnızca sosyal ve kültürel açıdan değil çevresel açıdan da yaşanılacak yerler.

2040 yılında şehirlerimiz Bütün kanalizasyonlar ve fabrikalardan çıkan atık sular arıtılmadan derelere ve denizlere verilmiyor. Hatta arıtılan bu sular organik tarım yapılan alanlarda sulamada ya da tekrar fabrika ve evlerde kullanılıyor.

Hayal değil gerçek ! Dünyanın Durumu 2007’yi okuyun ! Dünyanın pek çok yerinde başarıldığı gibi… Dünyanın Durumu 2007’yi okuyun !

Sürdürülebilir yaşam ve toprakla barışık bir gelecek için UMUTLA Çalışıyoruz.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı Çayır Çimen Sok. Emlak Kredi Blokları A-2 Blok D.8 1. Levent / İSTANBUL Tel : 0212 283 78 16 Faks : 0212 281 11 32 www.tema.org.tr tema@tema.org.tr