PAMUKKALE’ NİN İŞGALİ ANTİK ÇAĞ’ DA BAŞLADI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
Advertisements

YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR-10.SINIF
Mineraller.
Bir Kuruluş Öyküsü.
Amorium antik kenti.
Karanlık Çağ İlk Çağ Orta Çağ Yeni Çağ Yakın Çağ
ÜNİTE PLANI ÖZETİ Öğrencilerin, Denizli ve çevresindeki tarihi yerleri, coğrafi özelliklerini ve bugünkü durumlarını öğrenerek; tarihi ve doğal çevrelere.
Yer Kabuğunun Doğal Anıtları
IRAK TÜRKLERİ VE İNSAN HAKLARI
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER
MEVLANA MÜZESİ.
TURİZM DEĞERLERİMİZ.
HAT SANATI Mustafa Süreyya SEZGİN.
Çanakkale
ADIM ADIM TÜRKİYE.
Anadolu Arkeolojisi GSB 109 Doç. Dr. Billur Tekkök Güz 2006
HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
 Pamukkale: Denizli’nin en çok turist çeken yeridir. Turistik tesisleri mevcuttur. Pamukkale Kaplıcasında “radon gazı” vardır. Bu su insanı dinlendirici.
Su için(de) : ALLIANOI Allianoi, İ. Ö. 2
Hazırlayan: Kenan Nemli 6/B 247
A.TAŞ ÇAĞI TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR 1.ESKİ TAŞ (Kabataş-Paleolitik ) ÇAĞI
Değerli Dostlar, ne demiştik, Tarih budur... “ Hasankeyfe Sadakat ” denince genelde Diclenin üzerindeki yeni köprü ile eski köprüden geriye kalan kalıntıların.
ROMANESK ÇAĞ MİMARLIĞI (ROMANESQUE)
Çalışma 3 Adım Adım Türkiye Hazırlayan : Selma GENÇ
Atlantic Ocean Road, anakaradan adalararası atlayarak Averaöy’e gitmenin görkemli bir yoludur. Deniz ve köprüler kıvrım kıvrımdır burada ve kazasız belasız.
Bünyamin GÜNAYDIN ( Sınıf Öğretmeni )
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER… Sesli İzleyiniz.
NERMİN KAMACI.  Orta Karadeniz'de, Yeşilırmak vadisi Harşena Dağı eteklerine kurulmuştur.  7 bin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca krallık başkentliği.
MARDİN ŞEHRİM.
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
ADIM ADIM TÜRKİYE.
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
Dogal ANITLAR.
Dünyanın Yedi Harikası
Avrupa Hun İmparatorluğu
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.
Adı ve Soyadı: EMRE BALCI Konu: TRAVERTENLER VE MAKET YAPIMI
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YERLEŞME
KAVİMLER GÖÇÜ.
Turizm Nedir ? Başka yerleri görmek, tanımak, eğlenmek, dinlenmek ve alıveriş yapmak için yapılan gezilerdir. Bu gezilere katılanlara turist denir. Turizm;
MEVLANA'NIN HAYATI.
Baransel KUMBUL ve Tuna EDİZ
Türkiye’nin doğal güzellikleri
GÜLNUR BEBEK 4/E SINIFI HANGİ İLİN NESİ MEŞHUR?.
FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİSİ
IŞIK VE SES
KAVİMLER GÖÇÜ (375).
TÜRKİYE’NİN KARSTİK ŞEKİLLERİ
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SAATLER
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
ADIM ADIM TÜRKİYE BATUHAN ÖZDEM.
ESK İ MISIR SANATI KONU: KRALLAR VAD İ S İ (VALLEY OF THE K İ NGS)
ENFES KOŞUYORUM ORİENTİRİNGİ
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Abece, insanların eski çağlardan bugüne ağız ve dil yoluyla bir takım sesler çıkartılmasını keşfetmesiyle birlikte seslerin yazıdaki karşılığı olan işaretlerin.
AKDENİZ TURU-4.
HANGİ İLİN NESİ MEŞHUR?.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
Batı Medeniyeti Batı Roma. BATI ROMA İMPARATORLUĞU Batı Roma İmparatorluğu, Büyük Roma İmparatorluğu'nun M.S. 395 yılında İmparator Theodosius tarafından.
Kavimler Göçü.
KONU:FEN Hierapolis kazıları nerede gerçekleştiriliyor? Kazılar, Denizli Pamukkale'de (Batı Frigya) bulunan Lykos Vadisi’nin önemli kentleri arasında.
Karşılaştırmalı Hukukun Tarihçesi
KIZ KULESi.  Tarihi ve farklı objektiflerden manzaralar...Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, İstanbul`un tarihine eş bir tarih yaşamış.
Sunum transkripti:

PAMUKKALE’ NİN İŞGALİ ANTİK ÇAĞ’ DA BAŞLADI

Denizli Kenti’nin kuzeyinde, sıcak su kaynaklarının yüzeye çıkarken, apak pamuk yığını görünüşlü traverten denilen kayaların oluşturduğu bir yerdir Pamukkale.

Roma döneminde, travertenlerin üstündeki düzlük üzerine “Hierapolis Antik Kenti” kurulmuştur. Pamukkale’nin işgali iki bin yıl önce o zamanlar başlamıştır. Binlerce yıl boyunca da burası kaplıca olarak ta kullanılmıştır.

Antik Kentin bir yerinde 2000 yıl önce, traverten üzerine aile tipi bir mezar yapılmış. Traverten oluşumu bugüne kadar sürdüğü için mezarın yarısı kireç taşının içine gömülmüş. Antik mezar belki de 2000 yıl sonra, çatısına kadar travertenin içine gömülecek. Herhalde bu mezar, yapıldığında travertenin üzerindeydi.

Yaşadığımız çağda da travertenlerin üzerine turistik tesislerin yapılmasına göz yumulmuştur. Hatta Denizli Belediyesi ve özel kuruluşlar otel, motel yapmışlardır. Suların kaplıcada ve tesislerde kullanılmasıyla traver-tenlere az su verilmek zorunda kalınmıştır. Bunun sonucunda Pamukkale travertenleri, pamuk beyazlığını kaybetmiş ve kararmıştır. Neredeyse adını değiştirip “Bozkale denecek hale gelmiştir.

2000 yıldan beri süren bu talana, günümüzde dur denilmiş ve traverten alanındaki bütün tesisler yıkılmıştır. Artık travertenlere yeterince su verildiği için tekrar beyazlaşma başlamış ve Pamukkale kurtarılmıştır.