Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİSİ"— Sunum transkripti:

1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİSİ

2 Dünyanın, başlangıcından beri, insanlar, ışık ana kaynağı olarak güneşi kullandı.Geceleri ise odun ve benzeri katı yakıtları yakarak hem ısındı hem de aydınlandı.

3 KULLANIM SIRASINA GÖRE AYDINLATMA ARAÇLARI
1- ATEŞ Ateşin bulunuşundan sonra ise özellikle geceleri hem bir ısınma hem de aydınlatma kaynağı olarak ateş kullanıldı.

4 2- MEŞALE M.Ö yılarında bir ağaç sopa ucuna bağlanmış hayvan derisi ve bitki lifleriyle yanıcı madde olarak yine hayvan yağı kullanılarak meşaleler icat edildi.

5 3- YAĞ LAMBASI Binlerce yıl önce Sümerler içi oyulmuş taşların içine hayvan yağı doldurarak yağ lambaları ve kandilleri kullandılar

6 4- MUM Yaklaşık 3000 Yıl önce hayvansal yağların arasına pamuk sokularak ilk mum yapıldı ve 1900’lü yılların başına kadar ışık kaynağı olarak kullanıldı

7 5- GAZ LAMBASI 1786 yılında İngiltere ve Almanya’da evlerin aydınlatılmasında gaz lambaları kullanılmaya başlandı.1800’lü yılların başında sokakları da gaz lambaları kullanarak aydınlattılar.

8 1879’da Thomas Edison ampulü icat etti.

9 7- UZUN ÖMÜRLÜ AMPUL 1881’de Lewis Hovard Latimer karbon filamanlı uzun ömürlü ampulu icat etti.

10 8-FLORESAN LAMBA 1927 yılında ampullerden daha uzun ömürlü ve daha verimli olan floresan lamba icat edildi.İçindeki gaz , elektrik enerjisinin etkisiyle ışık yayar.

11 Nick Holonyak 1962’de Led lamba’yı icat etti

12 10-HALEJON LAMBA 1980 yılında ampulden daha parlak olan ve daha fazla ışık yayan halojen lambalar büyük alanların aydınlatılmasında kullanılmaktadır.

13 *Kullanım süresi kısadır. *Pille de çalışır.
AMPUL *Çok enerji harcar. *Isı yayar. *Ekonomik değildir. *Kullanım süresi kısadır. *Pille de çalışır. FLORESAN *Az enerji harcar. * Isı yaymaz. *Ekonomiktir. *Uzun ömürlüdür. *Şarzlı olanları da vardır.


"GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları