© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Rekabetçi Diyalog Usulünün Uygulaması Glenn Fletcher Achilles.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU İmtiyazlar / Kamu Özel Ortaklıklarının Eşgüdümü ve Desteklenmesi.
Advertisements

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Asıl yararlanıcılar için daha fazla para nasıl sağlanır? T.C.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Avrupa Adalet Divanı Prof. Dr. Martin Trybus Birmingham Hukuk.
E-SAĞLIK VERİLERİ VE ADLİ BİLİŞİM
Kamu-Özel Sektör Ortaklıkları (PPP): PPP’lerin Finansman Boyutu
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU e–licitatie.ro Romanya eİhale deneyimi e–licitatie.ro Romanya.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Vaka Çalışması Su ve Atık Su Altyapısı Kuzey İrlanda Martin.
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Kamu-Özel Sektör Ortaklığı Proje/İmtiyazlarında Özel Sektör.
Ders Hazırlama Şablonu
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
PROJE UYGULAMA SÜRECİ SATIN ALMA
(e-ihale) -EKAP İlişkisi (e İhaleye Hazırlık Aşaması)
© 2011 T.C. Kamu İhale Kurumu. © 2011 T.C. Kamu İhale Kurumu Kamu İhale Kurumu Kamu Alımlarını İzleme ve Bilgi Hizmetleri Dairesi Başkanlığı TİTUBB Uygulamaları.
Ahmet Emre Öz Maliye Uzmanı 21 kasım 2013
HARCAMA YETKİLİSİ-GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİLERİ
İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
 İdareler ve sektörden gelen taleplerin değerlendirilmesi sonucunda katılım ve rekabeti artıracak şekilde yapım işleri ihalelerini ilgilendiren önemli.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Member of Consortium This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey Isı Pompasına KIE bağlantısı Section 7.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU AB’ye Giriş Süreci - ROMANYA PERSPEKTİFİ – Gheorghe Cazan.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Kaliteli PPP Projeleri Yapmak Martin Darcy "İmtiyazlar ve.
OPERASYONEL SÜREÇLER YÖNETİM ve DESTEK SÜREÇLER
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU İmtiyaz / PPP Projelerinin seçimi ve tasarlanması Martin Darcy.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Mevcut İhtilaf Direktifleri: Tarih ve Başlıca Hükümler Peter.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU « Yeni Kamu İhale Prosedürleri ve Araçları” Ankara 5-6 Şubat.
AVRUPA KAMU İHALE POLİTİKASI YENİ USULLER VE ARAÇLAR Christian SERVENAY ve Olivier MOREAU “YENİ KAMU İHALE USULLERİ VE ARAÇLARI” Ankara, 5-6 Şuybat 2008.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Değişiklik Yapılan İhtilaf Direktifinin Yeni Hükümleri Peter.
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Mag. Martin Oder, LL.M. OECD/SIGMA "İmtiyazlar ve Kamu Özel.
Member of Consortium This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey Rolf Bracke International Geothermal Center Jeotermal.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU İMTİYAZ / KÖO İHALELERİNDE UYGULANAN USULLER l İMTİYAZLARIN.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
KALKINMA AJANSLARI TARAFINDAN SAĞLANAN DESTEKLER İÇİN GEÇERLİ SATINALMA SÜREÇLERİ 1.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Martin Oder, LL.M. OECD/SIGMA “İmtiyazlar ve Kamu Özel Sektör.
İYİ YÖNETİŞİM.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU İsveç İhale Sisteminde Yeşil İhale Uygulaması Linda Dahlström.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
Member of Consortium This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey Düşük Sıcaklık Güç Üretimi Section 14.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Danimarka İnceleme ve İhtilafların Çözümü Sistemi Jens Fejoe.
Avrupa Birliği Bayrağı Geleneksel olarak 12. mükemmeliyetin, bütünlüğün ve birliğin sembolü olduğundan dolayı bayrakta 12 yıldız vardır.
1 AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ) (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ)
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Avrupa Adalet Divanında görülen başlıca içtihat davaları Jens.
T.C. BAŞBAKANLIK Hazine Müsteşarlığı TÜRKİYE İÇİN ÇOK YILLI HARCAMA ÇERÇEVESİNİN TASARLANMASI.
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey REPUBLIC OF TURKEY MINISTRY OF SCIENCE, INDUSTRY AND TECHNOLOGY ORTAK İZLEME.
AKADEMİK YILI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDE AVRUPA BİRLİĞİ HAYATBOYU ÖĞRENME VE GENÇLİK PROGRAMLARI FAALİYETLERİ.
Stratejik Yönetim.
Düzenleyici Etki Analizi’nin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Bilgilendirici Not: AB’de Kamu İhale Düzenlemeleri ve Uygulamaları.
4737 SAYILI KAMU İHALE KANUNU BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler
AÇIK İHALE USULÜ İhale Ön Oluru Komisyon Teşekkülü İdari Şartname Sözleşme Taslağı Standart Formları Hazırlama Komisyonu Yaklaşık Maliyet Tespit Komisyonu.
TEDARİK SÜRECİ UYGULAMALARI
TRANSFER FİYATLANDIRMASI Hazırlayan ve Sunan Haluk KAPTANOĞLU (Yeminli Mali Müşavir) DENET Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.
DOĞRUDAN TEMİN 22 (abc).
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
2  Genel Müdürlük personelinin izin, terfi, atama, emeklilik, sağlık hizmetleri, maaş, geçici görev yollukları ve diğer özlük hakları ile ilgili işlemleri.
25/01/2017 tarihli değişiklikler
Satın alma Süreci / Kamu Satın alma Süreci
  ORTAKLAR Altındağ Rehberlik ve Araştırma Merkezi-Türkiye (Koordinatör) Asociatia Suntem Diferiti-Romanya Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü-Türkiye Dr.
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
Erasmus+ Değişim Programı 2018 Projesi Öğrenci Tanıtımı Mart 2019
Sunum transkripti:

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Rekabetçi Diyalog Usulünün Uygulaması Glenn Fletcher Achilles Information Ltd “YENİ KAMU İHALE USULLERİ VE ARAÇLARI” Ankara, 5-6 Şuybat 2008

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Konular l Rekabetçi diyalog usulü ne zaman kullanılmalı? l Hangi ihaleler için kullanılıyor? l Şu ana kadar neler öğrenildi?

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Rekabetçi diyalog usulü ne zaman kullanılmalı? l Açık usul ve belirli istekliler arası usulün uygulanamayacağı, karmaşık ihaleler için tasarlanan yeni bir usuldür l Rekabete çağrı yapılarak yürütülen pazarlık usulünün yerine geçer (İngiltere’de, yenilik ve risk transferi gerektiren “kamu özel ortaklıkları” ihalelerine kullanılmıştır)

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Rekabetçi diyalog usulü ne zaman kullanılmalı? l İhale mevzuatı, prosedürlerde ve kararlarda ayrımcılık yapmama ve şeffaflık ilkelerinin öneminin altını çizmektedir l Dolayısıyla pazarlığa şüpheyle yaklaşır ve pazarlık usulüne nadiren başvurulur (Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen ve Resmi Gazete’de yayınlanan ihalelerin %10’undan az)

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Rekabetçi diyalog usulü ne zaman kullanılmalı? l Büyük ihalelerin bir çoğu idare ve tedarikçi arasında belli bir derecede diyalog olmasını gerektirir l Dolayısıyla idareler belki de açık usul ve belirli istekliler arasında ihale usulü kapsamında, pazarlık usulünü uygun olmayan bir şekilde kullanıyorlardı veya (yanlış bir şekilde) pazarlık ediyorlardı

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Rekabetçi diyalog usulü ne zaman kullanılmalı? l Yeni prosedür, bu tür karmaşık ihalelerde belli bir dereceye kadar pazarlık yapmaya izin verecek şekilde tasarlanmıştır… l …bir yandan da, idarenin gizliliğinin uygun bir şekilde sınırlandırıldığı ihale aşaması devam ettirilmiştir… l …ayrımcılık yapılmaması ilkesi amaçlanmıştır l Bu usul, Birleşik Krallıkta ve diğer yerlerde bir süre kullanılan ‘en iyi ve son teklif yaklaşımına” çok benzemektedir

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Rekabetçi diyalog usulü ne zaman kullanılmalı? l İdarenin hedeflerine ulaşmak için gereken teknik araçları objektif olarak tanımlayamadığı durumlarda (örn. Karmaşık bilgi sistemleri) l Veya projenin yasal/mali oluşumunu objektif olarak belirleyemediği durumlarda (örn. tasarla, yap, işlet projelerinde) l VE idarenin, açık usul ve belirli istekliler arasındaki usulün, ihalenin verilmesini sağlayamayacağını düşündüğü durumlarda

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Hangi ihaleler için kullanılıyor? l Büyük bilgi sistemleri ihalelerinde (veri tabanları, arka ofis bilgisayar sistemleri, network hizmetleri) l Kamu özel ortaklığı ihaleleri (tedarikçi yeniliği gerektiğinde ve riskin tedarikçiye transfer edildiği durumlarda) (hapishaneler, hastaneler, okullar, kentsel yeniden kalkınma programları)

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Hangi ihaleler için kullanılıyor? – Ocak 2008 istatistikleri, Resmi Gazete veri tabanından l döneminde yayınlanan toplam ilanın 1717’si rekabetçi diyalog ihale ilanı l 2008’de henüz rekabetçi diyalog ihale ilanı yayınlanmamıştır l Seçilen ülkelerde ihale ilanı istatistikleri ( ) •Fransa 670 •Birleşik Krallık 658 •Almanya 61 •İtalya 3 •İrlanda 44 •Danimarka 21 •Hollanda 33

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Hangi ihaleler için kullanılıyor? – ihalelerden örnekler l Tıp alanında lisans programlarına öğrencilerin seçimi için giriş sınavları l Kentsel Dönüşüm işleri l Tıbbi bilgi sistemleri l Çevresel etki danışmanlık hizmetleri l Sigorta hizmetleri l Birleşik Krallık Donanmasına filo tankerleri l Otoban tasarımı ve inşası

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Şu ana kadar neler öğrenildi? l Bu usul, idareler ve tedarikçiler tarafından iyi bilinmemektedir. •Dolayısıyla, herkesin süreci anlaması için gerekli dikkat gösterilmelidir. l Usulün hâla uygulamada net olmayan bazı yönleri vardır •Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan yönlendirici belge şu an için hala taslak aşamasındadır •Avrupa mahkemelerinde benzer davalar görülmemiştir

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Şu ana kadar neler öğrenildi? l Bu usul kullanıldığında, ihale süreci uzun sürmektedir (1-2 yıl, o kadar olağan dışı değil) •Bu durum, ilgili projelerin (çok büyük olma) özelliğini kısmen yansıtmaktadır l Teklif hazırlama maliyetleri yüksek olabilmektedir •Bazı tedarikçiler, bu usuldeki maliyetlerin, pazarlık usulüne göre daha yüksek olduğunu düşünmektedir

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Şu ana kadar neler öğrenildi? l Süreç, idarelerin yoğun zaman ve kaynak ayırmasını gerektiriyor l Genellikle gerekli teknik kaynak idarede mevcut bulunmuyor •Gerekli danışmanlığın alınması, masraf/gecikmelere neden oluyor l Sürecin başarıyla sonuçlanmasını sağlamak için başlangıçta çok dikkatli planlama yapmak şart

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Şu ana kadar neler öğrenildi? l Bu usul, büyük ve risk değeri yüksek projeler için uygundur l İdare ve tedarikçilerin kaynaklara yapacağı masrafların, tarafların elde edeceği fayda/kârla orantısız olmadığı durumlarda uygundur l İdarelerin gerçek ihtiyaçlarını yetersiz bir şekilde tespit etmeleri durumunda karşılaşılacak zararların telafisi zordur

© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Sonuçlar l Rekabetçi diyalog, idarelerde büyük ilgi uyandırmıştır l Bu usul bugüne kadar çok az tecrübe edilmiştir ancak genellikle rekabete çağrı yapılarak yürütülen pazarlık usulünün yerine kullanılır l İdareler, bu usulün tercih edilmesinin nispeten kolay bir şekilde gerekçelendirilebildiğini memnuniyetle karşılamıştır l Usulün başarılı bir şekilde uygulanması için dikkatli planlama yapmak ve yeterli seviyede kaynak tahsis etmek gerekmektedir.