5084 SAYILI YATIRIMLARIN VE İSTİHDAMIN TEŞVİK EDİLMESİNE DAİR KANUNUN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASINA DAİR PROJENİN SONUÇLARI Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAYSERİ İLİ İMALAT SANAYİ DURUM TESPİTİ ANKET ÇALIŞMASI BULGULARI KAYSO, HAZİRAN 2008.
Advertisements

Middle East Technical University
KAYITDIŞI EKONOMİ VE BOYUTLARI
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Amerika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ISLETME BILIMINE GIRIS 1
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
ELAZIĞ ÇALIŞMA MODELİ Eylül Akış Değerlendirme.
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
SİVAS TİCARET VE SANAYİ ODASI. SİVAS 1901 yılında kurulmuştur. Yaklaşık 4000 aktif üyesi bulunmaktadır. 24 meslek grubundan 62 meclis üyesi ve 20 personeli.
Türkiye’de Kayıt Dışılık
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) İnşaat Sektörü 24 Aralık 2014.
KOBİ’LER VE KOBİ’LERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-1
Hızlı Tüketim Ürünleri
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ASPB ENGELİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İşletmeyi neden kurarız ?
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ İHRACATÇI EĞİLİM ANKETİ 3. DÖNEM ARAŞTIRMA SONUÇLARI (Temmuz- Eylül 2009 Gerçekleşmeleri Ekim-Aralık 2009 Beklentileri) Kasım,
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR HARUN KARACAN ESKİŞEHİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI 28 TEMMUZ 2009 TARİHLİ MECLİS TOPLANTISI.
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
İŞLETMELERİN KURULUŞU
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
ASGARİ ÜCRET 30 ARALIK Yıllık Asgari Ücret Artış Oranları.
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
AMAÇLAR, ANKET FORMU VE ANKET TASARIMI
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Nakdi Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 10/04/09. AKSA STRATEJİK PLANININ ŞİRKET KARLILIĞINA ETKİSİ 1.
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1/28 Sunum Planı  Kurumumuz Meslek Mensupları İlişkisi  Sosyal Güvenlik Mevzuatına İlişkin Beklentilerimiz  Kayıtdışılığı Önlemeye İlişkin Beklentilerimiz.
BATMAN İL EKONOMİK RAPORU. İÇİNDEKİLER 1.Türkiye Ekonomisi Genel Değerlendirme 1.1.Büyüme 1.2.İstihdam 1.3.İhracat 1.4.Enflasyon 2.Batman İli Ekonomik.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
2017 OCAK-NİSAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
2008 KÜRESEL FİNANSAL KRİZİ VE TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
ANKARA YATIRIM TEŞVİKLERİ
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
TÜRK KOOPERATİFÇİLİĞİNİN AŞILMASI GEREKLİ SORUNLARI
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİLİĞİN ÖZENDİRİLMESİ
Sunum transkripti:

5084 SAYILI YATIRIMLARIN VE İSTİHDAMIN TEŞVİK EDİLMESİNE DAİR KANUNUN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASINA DAİR PROJENİN SONUÇLARI Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı

PROJENİN GENEL ÖZELLİKLERİ  Proje Genel Müdürlüğümüz ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı işbirliği ile yürütülmüştür.  Bütçesi yaklaşık 170 bin YTL olup AB finansmanı sağlanmıştır.  Sektörel dağılımı Türkiye’nin sektörel dağılımına uygun 600 firma yöneticisi ile görüşülmüştür.  4000 işçi ile görüşülmüştür.  İllerdeki paydaşlar ile görüşülmüştür.

Genel Sonuç  Teşvikli bölgelerde teşviksiz bölgeler ile kıyaslandığında;  İstihdam artmıştır,  Ciro artmamıştır,  Karlılıkta önemli bir değişiklik olmamıştır,  Yeni yatırımlarda değişiklik olmamıştır, Ciro, Karlılık ve yatırımlarda değişiklik olmadığı halde istihdamın artışı sorgulanabilir niteliktedir.

Yorumumuz  İstihdamda sağlanan artış içerisinde gerçekçi bir istihdam artışının yanında,  Kayıtdışı istihdamın kayıt altına alınması  Sahte sigortalılık olgularının da büyük ölçüde bulunduğu düşünülmektedir.

Yeni Yatırıma etkisi  Teşvik kanunu yeni yatırım yapmak konusundaki firma kararlarını doğrudan etkilememiştir. Burada firmalar yeni yatırım yapmak konusunda teşvik kanununun sağladığı avantajları yeterli görmemiş olabilirler.

Yeni yatırım kararını etkileyen unsurlar  Yatırım kararını doğrudan etkileyen unsur “o ilde yaşanılıyor” olmasıdır.  Ayrıca teşvik kapsamı dışındaki illerde yatırım yapanların büyük bir kısmının o ilin hemşehrisi olmadığı halde o ilde yaşadığı ve o ile yatırım yaptığı sonucu araştırmanın ilginç bir boyutudur çünkü bu sonuç göç olgusunun yalnızca işgücü açısından değil müteşebbis açısından da geçerli olduğunu göstermektedir.

Alınan işçi sayısı  Teşvik alan firmaların %62’si işçi sayısı bakımından yasal sınırın üzerine çıktıklarını yaklaşık %24’lük kesim ise yalnızca yasal sınırı yakalayacak kadar işçi aldıklarını beyan etmiştir.

Alınan İşçi Sayısı  Yalnızca yasal sınırı yakalayacak kadar işçi alan firmaların oranı %24.  Sektörler itibariyle bu davranışa,  İnşaat  demir çelik, ana metal sanayi,  makine imalatı  madencilik Sektörlerinde rastlanılmıştır.

Etkilenen sektörler  Teşvik kapsamındaki illerde ( teşvikten bağımsız olarak da) en çok tekstil ve deri ürünleri sektörleri gelişmiştir.  Sağlanan teşviklerin özellikle işçilik maliyetlerinde indirim sağladığı ve bu indirime bu sektörlerde yaşanan fiyat baskısı ve uluslar arası rekabet göz önüne alındığında en çok tekstil ve deri ürünleri sanayinin ihtiyacı olduğu düşünülebilir.

Komşu illere verilen zarar.  Yatırımların teşvikli illere kayması gibi olgunun varlığı şikayet edildiği kadar değildir. Zira teşvik kanununun yeni yatırımlar noktasındaki etkisi oldukça zayıf kalmıştır.  Bununla birlikte özellikle düşük kar marjı ile çalışan sektörlerde teşvik kanununun rekabeti bozucu bir etkisi olmuştur.

Teşvik süreci/uygulama  Teşvik kanunu kolay anlaşılmış ve uygulanmıştır.  Bundan sonraki süreçte yapılacak uygulamalarda özellikle çevre etki değerlendirme raporlarının alınması konusunda bürokratik işlemlerin azaltılmasında fayda görülmektedir.  Bundan sonra diğer alanlarda müteşebbislerin bilgilendirilmesi gerektiğinde Sanayi ve Ticaret Odalarının kullanılması yürütülen işlemleri kolaylaştırabilecektir çünkü bu konuda Odalarda kapasite oluşmuş durumdadır.

Göç olgusu  Teşvik kanunu yaşamakta olduğumuz göç olgusuna katkıda bulunmamıştır.  Bu süreçte de teşvik kapsamı dışındaki batı illerine işçi göçü daha yüksek oranlardadır.

Tekstilde ulusal strateji  En çok tekstil ve deri sanayi ( teşvikten bağımsız olarak da) gelişmiştir.  En çok teşvik edilmesi istenen sektör yine tekstildir.  Teşvikli illerde Tarımın desteklenmesi de istenmektedir.  Tekstil sektörünün gelecekte içine düşeceği söylenen sıkıntılar düşünüldüğünde bu alanda ulusal bir stratejinin geliştirilmesi gerektiği sonucu çıkmaktadır.

Ne tür teşvikler?  Sırasıyla kredi desteği, enerji desteği ve işçilik maliyetlerinin düşürülmesi destekleri talep edilmektedir.  Ayrıca iş kurma rehberliğine de büyük ölçüde ihtiyaç bulunmaktadır.  Sonuçta iş kurma rehberliği ve kredi desteğinin yeni yatırımlar açısından mevcut teşvik sisteminden daha faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Örnek  Teşvik Kanunu ile, teşviksiz illere nazaran fazladan bir kişi istihdamı için üç yıldır hazinenin katlandığı maliyet yaklaşık 10 bin YTL tutarındadır.  Oysa KOSGEB tarafından verilen faizsiz kredi desteğinde işçi başına hazine maliyeti yaklaşık 5000 YTL dir.  Üstelik bu teşvik KOBİ’yi işletme sermayesine kavuşturmakta ayrıca bankacılık sektörüne katkı sağlamaktadır.

Sonuç  Teşvik kanunu yeni yatırımların önünü beklendiği ölçüde açmamıştır.  Kanunun diğer illere önemli ölçüde yatırım kayması gibi bir sonucu olmadığından bu konudaki eleştiri gerçekçi değildir.  Rekabet konusunda haksızlık yarattığı doğrudur. Fakat bu haksız rekabete katlanılıp katlanılmayacağı siyasi karar gerektirmektedir.

Sonuç  Kanunun önemli bir etkisi de kayıtdışı istihdamın azaltılmış olmasıdır. Fakat bu durum yanında sahte sigortalılık olgusu da göz ardı edilmemelidir.  Kanunun diğer bir önemli etkisi düşük kar marjı ile çalışan sektörlere geçici bir rahatlık sağlamış olmasıdır.  Gelişmesi riskli görünen sektörleri de geliştirmiştir.  Batıya göç bu süreçte de devam etmiştir.

Sonuç  Yatırım ve işletme kredisi ile birlikte iş kurma rehberliğinin sağlanmasına yönelik bir teşvik sistemi yeni yatırımların yapılmasına daha büyük katkı sağlayabilecektir.