Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI"— Sunum transkripti:

1 ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI
ENVER ÇAKAN YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR

2 Yatırım teşvik mevzuatı kapsamında bazı teşvikler öngörülmüştür.
DESTEK UNSURLARI OSB’lerde yatırım yapan girişimcilere prensip olarak OSB’de yatırım yapmış olmaktan kaynaklanan bir destek bulunmamaktadır. Yatırım teşvik mevzuatı kapsamında bazı teşvikler öngörülmüştür. Bu teşvikler çeşitli kanunlarda düzenlendiği gibi yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararda da yer almaktadır.

3 BAŞLICA DESTEK UNSURLARI Teşvik Kararnamesi
tarihli ve 2009/15199 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye destek unsurları açısından dört bölgeye ayrılmıştır. Her bir bölgenin teşvik unsurları ve yararlanacağı sektörler, asgari yatırım tutarları, teşvik kararnamesine istinaden yayımlanmıştır.

4 İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ
İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ UYGULAMASI BU UYGULAMA OSB’LERE ÖZGÜ OLMAYIP TÜM GİRİŞİMCİLERE YATIRIMLARA BAĞLI OLARAK UYGULANACAKTIR 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesinde yatırıma katkı oranında Kurumlar Vergisi oranları %10 ile %90 arasında Kurumlar Vergisi indirimi sağlanmaktadır.

5 YATIRIM YERİ TAHSİSİ 4706 Sayılı Kanunun Ek 3. maddesi çerçevesinde teşvik belgesine bağlanmış büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar ise Maliye Bakanlığı’nca belirlenecek usül ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir.

6 SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ
5084 Sayılı Kanunun sigorta primleri ile ilgili teşviki 5951 sayılı yasa ile tarihinde kadar uzatılmıştır. Ayrıca bölgelere göre 2 yıl ile 5 yıl arasında yatırımlarda destek bulunmaktadır.

7 TEŞVİKLİ YATIRIMLARDA KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI
Teşvik belgesine bağlı olarak 3065 Sayılı KDV Kanununun 13. maddesi kapsamında makine ve teçhizat yatırımları için KDV istisnası uygulanmaktadır. BU İSTİSNA OSB TÜZEL KİŞİLİĞİNİN YAPTIĞI TEŞVİKLİ YATIRIMLARDA DA UYGULANABİLİR

8 Gümrük Vergisi Muafiyeti
Belli makine ve teçhizatların teşvik belgesine bağlı olarak ithalinde Gümrük Vergisi Muafiyeti uygulanmaktadır.

9 Faiz Desteği Bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için bankalardan kullanılacak en az 1 yıl vadeli kredilerin teşvik belgesine kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar olan kısmı için ödenecek faiz veya kar payının 2 puan ile 5 puan arasındaki kısmının Hazine tarafından karşılanmasını öngören bir teşviktir.

10 SADECE OSB BÜNYESİNDE KURULU BULUNAN İŞLETMELERE SAĞLANAN ÇEŞİTLİ İŞLEMLERE İLİŞKİN İSTİSNA VE MUAFİYETLER

11 EMLAK VERGİSİ İSTİSNASI
EMLAK VERGİSİ KANUNUN 5. FIKRASININ (F) FIKRASI UYARINCA SAĞLANAN EMLAK VERGİSİ İSTİSNASI İNŞAATIN BİTTİĞİ TARİHİ TAKİP EDEN BÜTÇE YILINDAN İTİBAREN 5 YIL BOYUNCA

12 BİNA İNŞAAT VE KULLANMA HARCI
2464 SAYILI BELEDİYE GELİRLERİ KANUNUN 80. MADDESİNE GÖRE OSB BÜNYESİNDEKİ GİRİŞİMCİLERE SAĞLANAN İSTİSNADIR

13 ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ
BELEDİYE GELİRLERİ KANUNUN MÜKERRER 44. MADDESİ UYARINCA BELEDİYELERİN ÇEVRE TEMİZLİK HİZMETLEİRNDEN YARARLANMAYAN OSB İÇİNDE BULUNAN İŞLETMELER İÇİN İSTİSNA GETİRİLMİŞTİR

14 TEVHİT, İFRAZ VE TAKSİM İŞLEMLERİNDE TAPU HARCI İSTİSNASI
492 SAYILI HARÇLAR KANUNUN 59. MADDESİNİN (n) BENDİNE GÖRE OSB İÇİNDE BULUNAN GAYRİMENKULLERİN İFRAZ VE TEVHİT İŞLEMLERİ TAPU HARÇLARINDAN İSTİSNA EDİLMİŞTİR

15 OSB TÜZEL KİŞİLİĞİNE SAĞLANAN VERGİSEL TEŞVİKLER
• İnşaat bitim tarihini takip eden Bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile emlak vergisinden, • Tüketeceği elektrik için elektrik ve havagazı tüketim vergisinden, • Arsa ve işyeri teslimlerinde KDV’den, • Bina inşaat ve yapı kullanma izni harcından, • Kurumlar vergisinden, • Tevhid ifraz ve taksim işlem harcından, • Merkezi atıksu artma tesisi işleten bölgeler atıksu bedelinden muaftır.


"ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları