DÜNYA BANKASI Konferansı - 8 Kasım 2005 İ leri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı CESR Giri ş Michel Colinet CESR Finansal Bilgi Direktörü Avrupa Menkul.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Advertisements

MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
Frédéric Gielen Mali Yönetim Baş Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi DÜNYA BANKASI Kurumlar Vergisi Raporlama ve Mali Raporlama Arasındaki İlişki: IFRS’nin.
Denetim (mali/iç) Ismael el Barzouhi, Denetim Müdürü
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
(c) Rita Ilisson Dec Estonya’da IAS/IFRS IAS/IFRS ve KOBİ’ler Rita Ilisson Üye, IASB Standartlar Danışma Konseyi Başkan, Estonya Muhasebe.
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
LEONARDO DA VINCI PROGRAMI PROJE DÖNGÜSÜ
Mali İstatistik Kullanım Alanları
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
GÜMRÜK KIYMETİ TEKNİK KOMİTESİ Ek:II. 1. Bu Anlaşmanın 18 inci Maddesine göre, teknik düzeyde yorum ve uygulama birliği sağlamak amacıyla Gümrük İşbirliği.
5. GÜN Değerlendirme ve İzleme Süreci Örnekleri  1)Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı sektöründe yapılan değerlendirmeler ve hesap verebilirlik arasındaki.
İleri Denetim ve Muhasebe Düzenleme Programı Modül 12 – Bir Finansal Düzenleyici Perspektifinden Yasal Denetimin Kalitesinin Geliştirilmesi Sunan: Geraldine.
©2005 Deloitte & Touche LLP. Private and confidential 1 AB’de Ulusal bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
GÜVENLİK SEKTÖRÜNÜN PARLAMENTER GÖZETİMİ: BELÇİKA SİSTEMİ Yapısal ve Yasal Çerçeve.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Denetim Mesleğinin Kamu Gözetimi David DEVLIN Başkan 1.
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
Dünya Bankası KOBİ Finansal Raporlaması José Maria Bové FEE Başkan Yardımcısı, KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Başkan, FEE KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Çalışma.
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
Devredilebilir Menkul Kıymet Müşterek Yatırım Fonu Girişimleri (UCITS)
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
IFRS’nin Sigorta Sektöründe Uygulanması Avusturya Çalışması Hakim Karin Harreither, CPA REPARIS Viyana Bakanlar Konferansı 2006, Mart 2006.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
® International Accounting Standards Committee Foundation December World Bank—Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Uluslararası.
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
Güvenilir Mali Raporlama : Mali Krizlerin Etkisini Azaltmak ve Bölgede Ekonomik Büyümeyi Güçlendirmeye Yönelik Gerekli Bir Yapı Taşı Dr. Kurt Pribil Chief.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
Bir REPARIS Sekreteryası Oluşturma Önerisi Viyana Mart 16, 2006.
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
Meslek Odaları ve örgütlerine AB Platform, Meslek Odaları ve örgütlerine alternatif olarak kurulmamıştır alternatif olarak kurulmamıştır. Aksine.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
Avrupa Birliğinin Kurumları
Bayram AKBAŞ MYK Başkanı MÜSİAD Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı, Şubat 2011/İstanbul MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN ANAHTAR KAVRAMLAR 1.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
AB KURUMLARI VE KARAR ALMA YÖNTEMLERİ Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
DÖNEMİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI HAZIRLIK SÜRECİ
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
SLOVAKYA - Geçiş Ekonomisinde Profesyonel bir Kuruluş oluşturmak
Denetimlerin düzenlenmesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MERSİN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
Sunum transkripti:

DÜNYA BANKASI Konferansı - 8 Kasım 2005 İ leri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı CESR Giri ş Michel Colinet CESR Finansal Bilgi Direktörü Avrupa Menkul Kıymetler Düzenleme Kurumları Komitesi

Genel Bakış  CESR nedir?  CESR’in rolü ve Süreci  CESR’in rolü ve Lamfalussy Süreci  CESR’in kurumlar arası ili ş kileri  CESR’in çalı ş ma yöntemleri ve organizasyonu  CESR-Fin: organizasyon, temel hedefler ve alt komiteler  Sonuç

  Avrupa Menkul Kıymetler Düzenleme Kurumları Komitesi : 27 üye (AB+EEA).   Resmi olarak 2001 yılında Avrupa Komisyonu kararı ile kurulmuştur.   Geçmiş: Avrupa Menkul Kıymet Piyasalarının Düzenlenmesi Komitesi tarafından sunulan Lamfalussy Raporu  AB’deki menkul kıymetler mevzuatının geliştirilmesi için 4 seviyeli bir yaklaşım ortaya koymuştur –artık bankacılık ve sigortayı da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.  Lamfalussy sürecinin 2. ve 3. seviyelerinde CESR’in rolü   Menkul kıymetler düzenleme alanında yetkili ulusal kamu kurumlarından üst düzey temsilcilerden (Başkanlar ve üst düzey yöneticiler) oluşan Bağımsız Komite   CESR’in operasyonel düzenlemeleri ayrı bir Bölüm’de belirtilmiştir. İmzalanan Mutabakat Zaptı kapsamında Üyeler arasında gizli bilgi alışverişi. CESR Nedir ?

CESR’in Rolü ve Lamfalussy Süreci (1) AB Direktifleri ve Yönetmelikleri SEV İ YE 1 Uygulama Önlemleri SEV İ YE 2 Uygulama SEV İ YE 4 SEV İ YE 3 Denetleyici Uyumun Arttırılması Rehber İ lkeler ve Standartlar 4 Seviyeli Süreç

CESR’in Rolü ve Lamfalussy Süreci (2)   SEVİYE 1 = genel önlemler; üst düzey hedefler ( = Direktifler)   SEVİYE 2 = Seviye 1 hedeflerine ulaşılabilmesi için gereken teknik gereklilikleri belirler (Direktifler veya Yönetmelikler)   SEVİYE 3= Tutarlı ve yeknesak uygulamayı geliştirmeyi amaçlayan önlemler (üyeler tarafından kullanılmak üzere CESR tarafından geliştirilmiştir)   SEVİYE 4 = Avrupa Komisyonu, Üye Devletlerin AB mevzuatına uyumunu kontrol eder ve Topluluk Kanunlarının ihlali durumunda harekete geçebilir. CESR, Avrupa Komisyonuna bilgi sağlayarak Seviye 4’e katkıda bulunabilir.

CESR’in Rolü ve Lamfalussy Süreci (3) SEV İ YE 2 Komisyon CESR’e talimat verir CESR’in Nihai Tavsiyesi AB Komisyonuna gönderilir Uygulama Önlemleri ile ilgili Öneriler ESC’ye gönderilir ESC tarafından 3 ay içerisinde oylama yapılır Uygulama önlemlerinin AB Komisyonu tarafından kabulü

  Avrupa Komisyonu’na sunulmak üzere Seviye 2 tavsiyelerinin hazırlanması Haziran 2004’e kadar CESR‘in faaliyetlerinin en önemli kısmını oluşturmuştur.   Seviye 2’de CESR faaliyetleri kapsamında bulunan alanlar : Prospektüs ve Şeffaflık Direktifleri, MiFid, Yatırım Yönetimi   CESR’in finansal raporlama alanında Seviye 2 uygulama önlemleri ile ilgili tavsiyelerinin örnekleri.  Prospektüs düzenleme (geçmiş ve geleceğe yönelik mali bilgiler, taslak bilgiler, denetçi katılımı, MD&A…)  Listedeki firmalar tarafından sürekli finansal raporlama için teknik önlemler (Şeffaflık Direktifi)  Kanada, Japonya ve ABD’deki GAAP ve IFRS arasındaki denkliğin değerlendirmesi. CESR’in Rolü ve Lamfalussy Süreci (4) Seviye 2

  Seviye 1 ve 2 mevzuatının tutarlı ve yeknesak takdimi ve günlük uygulamasının geliştirilmesi   CESR’in Seviye 3’teki aktif rolü  Denetleme uygulamalarında uyum  İdari ilkeler, yorumlar, tavsiyeler, ortak standartlar, uzman incelemeleri ve düzenleyici uygulamaların karşılaştırılması   Finansal raporlama alanındaki örnekler : CESR’in aşağıdaki konulardaki tavsiyeleri  IFRS’ye geçiş: Eski GAAP’tan IFRS’ye geçişin etkileri ile ilgili gelişmiş açıklamalar  Prospektüsteki geçmiş finansal bilgilerin sunumu ve denetimi (IPO ve SPO)  Alternatif Performans Ölçüleri : GAAP-dışı performans göstergelerinin sunulması  Finansal Bilgilerin Uygulanması ile ilgili Standartlar   Seviye 3 çalışmaları üzerinde daha fazla yoğunlaşılması: 2004 yılında hız kazanmıştır ve çalışmaların odak noktası olmaya devam edecektir CESR’in Rolü ve Lamfalussy Süreci (5) Seviye 3

CESR’in Kurumlar Arası İlişkileri Avrupa Komisyonu Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İş ler Komitesi (EMAC) •Kurumlar Arası İ zleme Grubu (IIMG) •Finansal İ stikrar Yuvarlak Masası (EFC) Kanıt sunar Rapor sunar- öneri verir Gözlemci statüsü Yakın çalı ş ma ba ğ ları *Avrupa Merkez Bankası (ECB) / Avrupa Merkez Bankaları Sistemi (ESCB) *Avrupa Bankacılık Denetleme Kurumları Komitesi (CEBS) •Avrupa Sigorta ve Mesleki Emeklilik Denetleme Kurumları Komitesi (CEIOPS) •*Bankacılık Denetleme Komitesi (BSC) *Avrupa Menkul Kıymetler Komitesi (ESC) *Finansal Hizmetler Komitesi (FSC) •Muhasebe Düzenleme Komitesi (ARC) •*Avrupa Finansal Raporlama Danı ş ma Grubu (EFRAG) •*UCITS İ leti ş im Komitesi •* Avrupa Komisyonunun Sanayi Forum Grupları •-Menkul Kıymetler •-Varlık Yönetimi •*ACI-STEP Görev Gücü

CESR’in Çalışma Yöntemleri (1)   CESR Ba ş kanı ve Ba ş kan Yardımcısı iki yıllı ğ ına seçilir. Ulusal kurumların ba ş kanlarından olu ş an Ba ş kanlar Komitesi yılda en az dört kez toplanır.   Her bir Uzman Grubunun ba ş kanı bir CESR üye kurulu ş unun ba ş kanıdır (Ba ş kan veya Komiser) ve Uzman Grubuna tüm üyelerden uzmanlar katılır   CESR bir Sekreteryanın deste ğ i ile çalı ş ır   Bir Avrupa Komisyonu temsilcisi tüm görü ş melere gözlemci olarak katılır (belirli bir birey ve/veya firma ile ilgili görü ş meler hariç).

CESR’in Çalışma Yöntemleri (2)   CESR, CESR ile ilgili kapsamlı bilgiler içeren bir Yıllık ve 6 Aylık Rapor yayınlar (Avrupa Komisyonuna takdim edilir ve Avrupa Parlamentosuna ve Konseye sunulur)   CESR Avrupa Parlamentosuna düzenli olarak rapor sunar Avrupa Menkul Kıymetler Komitesi ile güçlü ba ğ larını korur   CESR’in ofisleri Paris’tedir (Avenue de Friedland 11-13, Paris).   Web sitesi:

CESR’in Çalışma Yöntemleri (3)  CESR’in İstişare Uygulamaları ile ilgili Kamuoyuna Açıklaması  Üst Düzey Piyasa Katılımcıları İstişare Paneli  İstişare prosedürü aşağıdakileri içerir (özellikle Seviye 2 çalışmaları için ):  Avrupa Komisyonundan yeni bit talimat alındığında kanıt talep edilir  CESR Uzman Gruplarına önerilerde bulunulması için İstişari Çalışma Grupları (piyasa uzmanları) oluşturulur  Taslak belgeler kamuoyu ile istişare edilir (gerektiğinde yeniden istişare edilir).  Endişelerinin ve önerilerinin dile getirilebilmesi amacıyla ilgili taraflar için halka açık toplantılar yapılır (Paris’te)  İstişare kapsamında alınan cevaplar CESR web sitesinde yayınlanır  Nihai öneri geri bildirim açıklaması ile birlikte yayınlanır Ş effaflık, CESR’in çalı ş ma uygulamalarının ayrılmaz bir parçasıdır

CESR Organizasyonu (Haziran 2004 sonrası) CESR Ba ş kanları Genel Kurulu – Yılda 4 kez Piyasa Katılımcıları İ sti ş are Paneli Uzman Grupları Seviye 3  Yatırım Yönetimi  İ zin ve Uzla ş tırma  Prospektüs İ nceleme Paneli Daimi Operasyonel Gruplar Seviye 2  MiFID •Aracılık • İş birli ğ i ve Uygulama •Piyasalar  Ş effaflık  Yatırım Yönetimi Arabuluculuk Görev Gücü CESR-Pol CESR-Fin Seviye3

CESR-Fin - Organizasyon CESR-Fin SCE EECS ATFSISE ARC SAC EFRAG

 IFRS:  Uluslararası muhasebe standartlarının (IAS/IFRS) geli ş tirilmesinin ve AB tarafından kabulünün (onayının) aktif olarak izlenmesi  Seviye 2 ve 3 düzenleyici çalı ş malar  IFRS ile uyumun yürütülmesi : Ulusal denetleme faaliyetlerinin koordinasyonu ve bilgi alı ş veri ş i yoluyla, AB’deki listede yer alan firmalar bakımından düzgün ve tutarlı bir uygulamanın geli ş tirilmesi.  Denetim: Denetim alanında Avrupa’daki geli ş melerin izlenmesi CESR Fin - Temel hedefler

CESR-Fin Alt Komiteleri (1) SISE (Uluslararası Standartlar Onay Alt Komitesi)   IAS/IFRS’deki geli ş meleri ve AB tarafından onay durumunun izlenmesi (görü ş mektupları…)   Muhasebe Düzenleme Komitesi (ARC), Avrupa Finansal Raporlama Danı ş ma Grubu (EFRAG) ve IASB Standartları Danı ş ma Komitesi (SAC) Daimi Gözlemcisi   Seviye 2: Kanada, Japonya ve ABD’deki GAAP’ların IFRS ile e ş de ğ erli ğ i konusunda Avrupa Komisyonuna bilgi verir (Haziran 2004)   Seviye 3: – –IFRS’ye geçi ş konusunda tavsiye (Aralık 2003) – –Alternatif Performans Ölçüleri kanosundaki tavsiyeler (Mayıs – Ekim 2005)

CESR-Fin Alt Komiteleri (2) ATF (Denetim Görev Gücü) AB’deki düzenleyici geli ş melerin izlenmesi – özellikle halka açık ş irketlerin denetimi  8. Ş irketler Hukuku Direktifi + denetim standartlarının AB tarafından onaylanması  Denetim mesle ğ inin gözetimi ve ba ğ ımsızlık ile ilgili gerekliliklerin gözden geçirilmesi

CESR-Fin Alt Komiteleri (3) IFRS’nin Uygulanması (M. Østergaard ve M. Suurväli tarafından geli ş tirilecektir) -> SCE (Uygulama Alt Komitesi)   AB’de uygulama yöntemlerinin uyumla ş tırılması için standartlar ve ilkeler geli ş tirir -> EECS (Avrupa’daki Uygulayıcılar için Koordinasyon Toplantıları)  AB Ulusal Uygulayıcılar Forumu : IFRS kapsamında finansal raporlama ile ilgili uygulama kararlarının ve uygulamada kar ş ıla ş ılan hususların tartı ş ılması  Ulusal uygulama kararları veri tabanı

  Piyasalar farklı hızlarda entegre olmaya ba ş lamı ş tır, ve FSAP tarafından daha da te ş vik edilecek gibi görünmektedir;   CESR oldukça iddialı bir i ş yüküne sahip olmu ş tur ve devam etmektedir. CESR’in çalı ş malarının oda ğ ı, Seviye 2 önerilerinin sunulmasından, Seviye 3 denetleyici uyumuna kaymaktadır;   CESR, Seviye 3 kapsamında uyumu sa ğ lamak amacıyla yeni mevzuat çerçevesinde mevcut araçların geli ş tirilmesi için aktif olarak çalı ş maktadır;   IFRS: yeni ve revize edilen standartlar/yorumlar üzerindeki izleme çalı ş malarının devamı ve tüm AB’de standartların tutarlı bir ş ekilde uygulanabilmesi için uygulama koordinasyonunun önemi Sonuç