PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE 2007 1 Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI SU GÜVENLİĞİ ŞUBESİ
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin Korunması
TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ
BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK SEVESO BİLDİRİMİ Bilindiği üzere endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan büyük endüstriyel kazaların.
Sınıflamalara İlişkin AB Mevzuatı
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH kapsamında tarafların görev ve sorumlulukları Nisan 2010, Türkiye.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
AB UYUM ÇALIŞMALARINDA KATEDİLEN MESAFE VE HEDEFLER
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Vaka Çalışması Su ve Atık Su Altyapısı Kuzey İrlanda Martin.
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Gazete İlanları ve Okul Kütüphaneciliği
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.
SU GÜVENLİĞİ EĞİTİM TOPLANTISI
AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA GÜVENLİĞİ DAİRESİ
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İç Denetim Başkanlığı TAŞINIR İŞLEMLERİNDE SİSTEM DENETİMİ UYGULAMASI Ahmet SANDAL, İç Denetçi (KİDES) Mehmet KURU,
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
MAKİNE EMNİYETİ INDESIT UYGULAMALARI
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
Avrupa Birliği (AB) Gıda Güvenliği Anlayışı ve Türkiye’ de Gıda Güvenliği Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR Yard. Doç. Dr. C. Ece TAMER Uludağ Üniversitesi Gıda.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ VE 5996 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ
Süt İşleme Tesislerinde Modernizasyon Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
TARIMSAL ÜRÜNLERDE İHRACAT İADELERİ. Tarımsal Ürün İhracatı yapan firmalara sağlanan bir tür devlet yardımıdır. Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ Nadir BULAK
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
DÜZENLENMEMİŞ ALANDA KARŞILIKLI TANIMA YÖNETMELİĞİ 16 Ağustos 2012 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
Gıda Güvenliği Yaklaşımı
TEST – 1.
Türk Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün AB Şartlarına Uyumunun Sağlanması ASÜD – Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Eğitim Oturumu Dr. Rodolphe de Borchgrave.
En Yoksullar için Avrupa Yardım Planı (PEAD) Plan / 2010 sayılı yönetmelik (AB) Değiştirilmiş 11 Ekim 2012 tarihinde oylanan yönetmelik (AB) PEAD.
MOTORLU TAŞITLARDAN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ KAPSAMINDA ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINCA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Motorlu taşıtlardan kaynaklanan.
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
TÜRKİYE CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA GÜVENLİĞİ DAİRESİ SU GÜVENLİĞİ ŞUBESİ ©2005.
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
1 “TARIMDA FİNANSMAN, SİGORTA VE YENİ AÇILIMLAR “ DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI İstanbul,
DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yüzey suları izleme Biyolojik boyut Yannick Pochon.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere.
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Yönlendirme Komitesi Çalıştayı Şubat 2015, Ankara Plaza Hotel AB İç Pazarına ilişkin genel resimde 2 direktif arasındaki ilişkiler ve yakınsak.
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ISO HACCP ve ISO22000.
ISO
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin Avrupa bağlamı

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Gıda kanunu olduğu gibi şişelenmiş sular için geçerlidir Bütün şişelenmiş sular için geçerli olan özel direktifler vardır (içme suyu, kaynak suyu ve doğal mineralli su)

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE /777/EEC DMS ve 2003/40/EC sayılı direktifler (arıtımlar) 98/83/EC sayılı direktif (içme suları ve kaynak suları) Şişelenmiş sularla ilgili özel yönetmelik

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE İçme suları Şişelenmiş sular Umumi su tedariği Şişelenmiş içme suyu (arıtılmış) Kaynak Suları Doğal Mineralli sular 80/777/EEC, 96/70/EC, 2003/40/EC sayılı direktifler Fiziko kimyasal kriterler 98/83/EC sayılı direktif Mikrobiyoloji, arıtımlar

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Yeni yönetmelikle (gıda kanunu): global yaklaşım Gıda güvenliğiyle ilgili Avrupa yönetmeliği: özel hijyen kuralları

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Sorumlulukların basitleştirilmesi ve açıklığa kavuşturulması 17 direktif > 4 yöntmelik ve en iyi uygulama için direktifler değiller. Basitleştirme  Bütün gıda maddeleri için ortak çerçeve  HACCP ilkeleri  Doğal ürünler için esneklik

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE «GıdaKanunu» (yönetmelik(CE) n°178/2002) Yönetmelik(CE) n°852/2004 Yönetmelik(CE) n°882/2004 «Resmi kontrollercontrols» yönetmelik(CE) n°854/2004 Professionnels Yetkili Otorite Gıda hijyeni şartlarıyla İlgili yönetmelik Hayvan orijinli gıda maddelerine ilişkin Özel hijyen kuralları Yönetmelik(CE) n°183/2005 Gıda maddelerinin Hijyeni knulu yönetmelik o Yönetmelik(CE) n°853/2004 (en complément du 852/2004) uygulama uygulama Tekstlerin yapısı

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE «GıdaKanunu» (yönetmelik(CE) n°178/2002) Yönetmelik(CE) n°852/2004 Yönetmelik(CE) n°882/2004 «Resmi kontrollercontrols» Yetkili otorite Yönetmelik 1935/2004 Gıda maddeleriyle temas halinde olan malzemeler Direktif 2002/72 Gıda maddeleriyle temas halinde olan malzemeler: pozitif liste, göç, Direktif 82/711 Plastik malzemelerin göçünün test edilmesi 80/777/EEC DMS ve 2003/450EC (arıtımlar) Yönetmelik 2023/ /572 sayılı direktif kapsamında olan malzemelerle ilgili iyi üretim uygulamaları göçü değerlenirmek için işe yarar Gıda maddeleri hijyeni İçme suları ve kaynak suları konulu 98/83/EC sayılı direktif

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE /2002 sayılı yönetmelik CE ya da “ gıda kanunu” * Genel ilke ve sorumluluk oluşturmak, •Gıdanın üretim, işleme ve dağıtımının her aşamasında uygulanır [DMS dahil]. •Avrupa Gıda Güvenliği Kurumunu oluştur (EFSA).

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Gıda güvenliği şartları Üretici ve yetkili otoritenin sorumluluklarına açıklık getir Gıda için sorumluluklar: gıda işi operatörleri Izlenebilirlik Bu ilkelerin tamamı şişelenmiş sular için geçerlidir

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Risk analizi * Risk analizine dayalı. * Risk değerlendirmesi mevcut bilimsel kanıtlara dayanır ve bağımsız, tarafsız ve şeffaf bir şekilde ele alınır. * Risk yönetimi risk değerlendirmesi ve özellikle de kurumun fikirlerini dikkate alır (EFSA)

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE HIZLI ALARM SİSTEMİ, KRİZ YÖNETİMİ VE ACİL DURUMLAR * Hızlı alarm sisitemi •Toplulukta üretilmiş ya da üçüncü ülkelerden ithal edilmiş gıda ve yemler için acil durum tedbirleri Kriz yönetimi için genel plan

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE sayılı kural - Kapsam * HACCP ilkelerine dayanan prosedürlerle birlikte gıda güvenliği uygulamalarının icra edilmesi, •İyi uygulamalar kılavuzu gıda üreticilerine gıda hijyeni kuralları ve HACCP ilkelerinin uygulanması için gıda zincirinin her aşamasında kullanabilecekleri değerli bir araçtır; •İthal edilmiş gıda ürünlerinin en az toplulukta üretilenlerin hijyen standardında veya diğer bir eşdeğer standartta olmalarını temin et Resmi kontroller, kayıt ve onay

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE /2004 sayılı kural IYI UYGULAMALAR IÇIN KILAVUZ Hijyenle ilgili iyi uygulamalar ve HACCP ilkelerinin uygulanması için ulusal kılavuzların hazırlanması. Topluluğa ait kılavuzlar hazırlandı Hem ulusal hem Topluluk kılavuzlarının kullanımı teşvik edildi. Yine de, işletmeciler tarafından bu kılavuzların kullanılması isteğe bağlıdır. Yeni ve global bir yaklaşım

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE /2006 sayılı yönetmelik (EC) Bu yönetmelik başlangıç maddelerinin üretimi hariç bütün Sektörlerdeki madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının her aşaması için geçerlidir. Yürürlüğe giriş tarihi 1 aüustos Iyi üretim uygulamaları