YEREL YÖNETİMLERİN SOSYAL VE KÜLTÜREL HİZMETLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YEREL YÖNETİMLERDE SOSYAL BÜTÇELEME
Advertisements

KADEB İ B MAHALLİ İDARELER MUHASEBE YETKİLİLERİ TOPLANTISI TARİH: SAAT: 14:00.
Meriç Belediyeler Birliği
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
Emin Dedeoğlu , Eskişehir
Kent Konseyi.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞLÜK BELEDİYESİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
Yerel Yönetimler Maliyesi
TÜRK TORAKS DERNEĞİ 1.
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
Ahmet Emre Öz Maliye Uzmanı 21 kasım 2013
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
Mali İstatistik Kavramı ve Ülkemiz Uygulamaları
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
STRATEJİK YÖNETİM Aracı Olarak STRATEJİK PLANLAMA.
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
Sosyal koruma harcamalarının izlenmesinde uluslararası olarak kullanılan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi AB’nin kullandığı ESSPROS ikincisi.
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR Antalya, Haziran 2014
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
“İYİ YÖNETİŞİM SİSTEMİ” GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
İYİ YÖNETİŞİM.
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
Kentleşme, Konut ve Afet Yasal Düzenlemeler ve Uygulamalarla
YAYIMLANAN MALİ VERİLER .
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
5393 say. Belediye Yasası.
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
/erolkaya_ist. Sunum Planı  Türkiye’de Belediyeciliğin Gelişimi  Küresel Eğilimler  Modern Kent Yönetimi 2.
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
T.C. BAŞBAKANLIK Hazine Müsteşarlığı TÜRKİYE İÇİN ÇOK YILLI HARCAMA ÇERÇEVESİNİN TASARLANMASI.
Kıyı ve kumsallarımızda günübirlik tesis düzenlemeleri Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi İztuzu kumsalı İlandan önce İlandan sonra
TDMS TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ Ali Gazi Hastane İşletmeciliği Uzmanı
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
MUT MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ OY İSTATİSTİKLERİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
İKS İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTI
2008 Yılı Analitik Bütçe Sınıflandırması T.C. MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇE ÇALIŞMALARI ARALIK 2007.
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI; *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm 13 basamaktan oluşur. 13.
MAHALLİ İDARELERDE PERFORMANS ÖLÇÜMÜ
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMUNA YEREL YÖNETİMLERİN KATILIMI
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
Sefa Şahin Konu: Yönetişim
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
Bilgilendirme Toplantısı
2019 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Bilgilendirme Sunumu
Sunum transkripti:

YEREL YÖNETİMLERİN SOSYAL VE KÜLTÜREL HİZMETLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Yrd.Doç.Dr.Şermin Atak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Şenol Gezer Maliye Uzmanı 12 Aralık 2013

Mahalli müşterek ihtiyaçların karşılandığı halka en yakın birimlerdir. YEREL YÖNETİMLER Mahalli müşterek ihtiyaçların karşılandığı halka en yakın birimlerdir. Yeniden yapılanma süreci ile 1992 yılından bugüne yerel yönetimlerde halkın daha fazla katılımcı olacabileceği mekanizmalar geliştirilmiştir. Kent Konseyleri bu katılımcı mekanizmaların en önemlisidir.

Kent Konseyleri Kentin vizyonunu kenttaşlarla belirleme imkanı sağlar. Sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamaya yöneliktir. Saydamlığı sağlar. Hesap sorma ve hesap vermeyi kolaylaştırır. Katılımı arttırır. Yerel Yönetim ilkelerini hayata geçirir.

Kent Konseyleri Hemşehrilik hukuku çerçevesinde herkesi buluşturur. Eylemde ortaklık geliştirilmesini sağlar. Ortak akıl ve uzlaşma ile kentin kalkınma önceliklerine yön verir. Demokratik bir yapılanma ve yönetişim mekanizmasını gerektir.

Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Kent Konseylerinin İşlev Farklılıkları Gelişmiş ülkelerde Kent Konseyleri doğrudan “Kentlerin Yaşam Kalitesi”nin artırılmasına yönelik projeler yoluyla çalışmalarını sürdürmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ise Kent Konseyleri doğrudan “Demokratikleşme” sürecinin geliştirilmesine yönelik kararlara katılmayı öğrenme çabası olarak başlatılmıştır. Türkiye hızla gelişmekte olan bir ülkedir. Kent Konseyleri ile ilgili düzenlemeler mevzuata yansıtıldıktan sonra kent konseylerinde süreçlerinin işletilmesi münferit başarılı uygulamalar dışında heyecanını kaybetmiştir. Yerel seçimler sonrası tekrar yeni bir ivme kazanacak olan yerel yönetimlerin seçim sonrasında kent konseylerini heyecanlı bir biçimde canlandıracaklarını ve kent konseyleri aracılığı ile katılımcılığın arttırılacağını söyleyebiliriz.

Kent Konseyleri ile Katılımcılığın Artırılmasının Yanında Yerel Yönetimlere Aktarılan Sihirli Kavramlar Stratejik Planlama Toplam Kalite Yönetimi Yurttaş Odaklılık Kurumsal Kimlik Toplumsal Sorumluluk Ortak Akıl Öğrenen Şehirler Pilot Projeler

Yerel Yönetimlerin Hizmet Sunumlarındaki Kriterleri Kamu Yararı Mahalli İhtiyaçlar Öncelikler Eşitliklik Hizmet Alanı Hizmet Süresi

Yerel Yönetimlerin sosyal ve kültürel hizmetlerinin örgütlenmesi farklılık arz edebilmektedir. Eğitim ve Kültür Hizmetler Kültürel Hizmetleri Kültür ve Spor Hizmetleri Sağlık ve Sosyal Hizmetler daireleri ya da şubeleri biçiminde teşkilatlanmaktadır.

Kültürel Hizmetlerin Niteliği İnsan sosyal bir varlık olup kültürel hizmetler ile ilgili ihtiyaçlara da sahiptir. Kültürel hizmetler içinde “erdemli malları” ve “erdemli hizmetleri” barındırmaktadır. Erdemli mal ve hizmetlerin kamu tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Erdemli mal ve hizmetler toplumun kültürünün yükseltilmesi için gereklidir. Ferdi ve toplumsal ihtiyaçları olan insanların toplumsal ihtiyaçları içinde yer almaktadır. Evrensel olarak insanların toplumsal bir varlık olarak sosyal kültürel ihtiyaçlarının var olduğu ve antropolojik incelemelerde her toplumun yaşama desenine bağlı maddi ve manevi kültür ögeleri oluşturduğu ve sonraki kuşaklara aktardığı görülmektedir.

Kentler ve Kültürel Hizmetler Örnekleri Üzerinden Düşünmek Antik Kentler Tiyatrolar Aktörler Atina’da önemli hizmet alanlarından biri sosyal kültürel işlerdi. Bir yüzyıl içinde 2000 oyun 6000 müzik eseri yorumlanırdı. 20.000 kişinin katıldığı tiyatrolar çevreden gelen katılımcıların da hizmetlerden yararlanabileceği imkan sunardı. Her yurttaş hayatı boyunca bu etkinliklerin birinde mutlaka aktör olarak yerini alırdı.

Kültürel Hizmetlere Yönelik Harcamalar Belediye mevzuatı mahalli müşterek ihtiyaçlar içerisinde kültürel hizmetleri de saymaktadır. Ancak altyapı, coğrafi ve kent bilgi sistemleri, çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık, zabıta, itfaiye, acil yardım kurtarma, trafik, defin ve mezarlıklar, konut gibi hizmetlerden sonra ifade edilen “kültür ve sanat” ile “sosyal hizmet ve yardım” belediyelerin harcama öncelikleri hakkında fikri vermektedir. Öncelik sırasında “belediyenin mali durumu” ve “ivedilik” önem taşımaktadır.

2013 yılı mahalli idareler bütçe giderleri fonksiyonel sınıflandırılması(6 Ay) Dinlenme kültür ve din hizmetleri Tüm giderler 1.818.073.000 TL 35.210.263.000 TL %5.16

2012 yılı mahalli idareler bütçe giderleri fonksiyonel sınıflandırılması(12 Ay) Dinlenme kültür ve din hizmetleri Tüm giderler 3.668.381.000 TL 69.298.699.000 TL %5.29

2012 Yılı Sosyal Yardımlar (12 Ay) Hane Halkına Yapılan Transferler Tüm Giderler 759.472.000 TL 69.298.699.000 TL % 1.09

2013 Yılı Sosyal Yardımlar(6 Ay) Hane Halkına Yapılan Transferler Tüm Giderler 337.228.000 TL 35.210.263.000 TL %0.95

Seçim Dönemleri 2009 yerel seçimleri döneminde hane halkı transferlerinin seçim dönemlerinde %40 kadar arttığı görülmüştür. Benzer durum kültürel harcamalar için geçerli değildir.

Sonuç Yerine Tartışmaya Açmak Katılımcı mekanizmaların işletilmesi ile hesap verebilirlik sağlanabilir mi? Kaynakların etkin,etkili ve ekonomik kullanılmasında halkın etkisi nasıl sağlanabilecektir? Erdemli Mal ve Hizmetlerin sağlanmasında Halk Konserleri, Festivaller ve Tiyatrolar gibi kültürel hizmetlerin diğer altyapı vb. hizmet alanlarına göre mevcut durumunun belirlenmesi için yol gösterici bir düzenleme yapılması gerekli midir?

Kaynaklar Sacit Hadi Akdede(2011), Kültür ve Sanatın Politik Ekonomisi, Elif Yayınları, Ankara. Kürşat Bumin(2002), Demokrasi Arayışında Kent, Ankara. Akif Çukurçayır(2009), Yurttaş Odaklı Yerel Yönetim, Konya. George P. vd., Yerel Yönetimlerde Belediyelerde Başarının Yolları, Birlik Yayınları. Bozkurt Güvenç(2004), Kültürün ABC’si, YKY Yayınları, İstanbul. Metin Meriç, Mustafa Sakal(2005),Yerel Yönetimler ve Finansmanı, İzmir. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, Genel Yönetim Mali İstatistikleri Bültenleri(www.portal.muhasebat.gov.tr)