SAĞLIK TURİZMİ. DERS: TERMAL TURİZM VE TURİZM ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRME ÖĞRETMEN: ÖZER YILMAZ KONU: SAĞLIK TURİZMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARVENTO MOBİL SİSTEMLER
Advertisements

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
İkinci slayta nasıl geçeceğim yav..? Bi bilen yok mu?
Büyükkaya Uluslararası Sigorta ve Reasürans Brokerliği Ltd. Şti.
HASTA HAKLARI.
ULUSLARARASI SAĞLIK TURİZMİ
Onkoloji Destek Paketi
İLERİ YAŞ ve REHABİLİTASYON TURİZMİ POLİTİKALARI
•Ayder, Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güneydoğusunda 1350 m. yükseklikte çam ormanları ile kaplı daha ziyade yayla niteliğinde bir yerdir. •Fırtına.
Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
Başkan Dr. Dursun AYDIN.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Hazırlayan Yard.Doç.Dr. Cihan SEÇİLMİŞ
MARKA YÖNETİMİ HAFTA IV. Türkiye’nin Marka Değerleri 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme çerçevesinde evrensel değerlere.
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
Küresel Kriz Sağlık Turizmimize Bir Fırsat Olabilir mi?
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi Uygulamaları
AB GENÇLİK( YOUTH ) PROGRAMI
FARMAKOVİJİLANS TERMİNOLOJİ
Yazdırma: Yazıcınız bizim yazıcılarımız gibi yazdırmayabilir; bu nedenle birkaç deneme baskısı yaptığınızdan emin olun. Nesneler tam anlamıyla hizalanmıyorsa,
İZMİR SAĞLIK TURİZMİ DERNEĞİ (izsatu)
 Pamukkale: Denizli’nin en çok turist çeken yeridir. Turistik tesisleri mevcuttur. Pamukkale Kaplıcasında “radon gazı” vardır. Bu su insanı dinlendirici.
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
GRUNDTVIG PROJECT BASIC SKILLS AT THE WORK PLACE (İŞ YERİNDE TEMEL BECERİLERİN GELİŞTİRİLMESİ) PROJESİ "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim.
Kütahya Sağlık Müdürlüğü 2014 SAĞLIK TURİZMİ HASTA TAKİP SİSTEMİ SAĞLIK TURİZMİ HASTA TAKİP SİSTEMİ.
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAZİ TAHSİS DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI SOSYAL HİZMETLERİN Doç.Dr.Ertan Kahramanoğlu
Yard.Doç.Dr.Ü.Seçil BABAOĞLU FTR AD
SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
TANITMA NEDİR Turizmde tanıtma; yurt içinde veya yurt dışında insanların ilgilerini bir ülkenin bölgenin ya da turistik bir yerin turistik ürünleri üzerine.
ANKARA’DA SA Ğ LIK TUR İ ZM İ Ankara Valili ğ i İ l Sa ğ lık Müdürlü ğ ü Dr. Dursun AYDIN (Sa ğ lık Müdür Yardımcısı)
Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yöntemleri
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
Doç. Dr. Mehmet Cihan YAVUZ
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
SAĞLIK TURİZMİ HASTA TAKİP SİSTEMİ
TÜRKİYE’DE SAĞLIK TURİZMİ
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
Bilimsel Bilgiye Erişim ve Sunma
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI ARASINDA İMZALANAN
KONGRE TURİZMİ VE FUAR ORGANİZASYONU
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
FIRSAT VE ÖNERİLER 1. Sağlık alanında hem nitelikli insan gücü hem de sağlık altyapısı ve teknolojisiyle öne çıkan Türkiye'nin medikal turizmde yerini.
Profesyonel Bir Çevirmen olarak Kariyer yapmak.
1.  2  Afet durumları için uluslar arası bir tıbbi ağı organize etme ihtiyacı bulunmaktadır.  Bu ağda yer alacak sağlık servislerinin çeşitli tıbbi.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Sunum İçeriği Türkiye Sağlık Sektörünün Büyüklüğü
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
Kağıtsız Hastane Uygulamalarında Mevcut Durum ve Gelecek
COMFORT İNŞAAT ... Comfort Group Evleri Yalova’nın En Değerli İlçelerinden Biri Olan Çınarcık’ta Şehrin En Önemli Cazibe Merkezlerine Çok Yakın Bir Mesafede.
Sağlıkta Marka şehir olmak
Sağlık ve Kültür Doç.Dr.Melike Kaplan.
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
İnsan Yaşam Kalitesi Üzerine Tuz Mağaralarının Olası Etkileri
YAYGIN EĞİTİM.
Madde Bağımlılığı Politikası
Özel İlgi Turizmi Tanımları
Konu : Accessible Tourism (Erişilebilir Turizm) DİLARA BAHTİYAR.
Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Sunum transkripti:

DERS: TERMAL TURİZM VE TURİZM ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRME ÖĞRETMEN: ÖZER YILMAZ KONU: SAĞLIK TURİZMİ

SAĞLIK TURİZMİ

SAĞLIK TURİZMİ TANIMLAR, TÜRLER GÖSTERGELER Sağlık turizminde asıl olan, sağlık turistinin kendi yaşadığı yerden başka bir yere sağlık amacı ile seyahat etmesidir.

Sağlık turizminin tanımında gerek ülkemizde gerekse uluslar arası alanda ciddi bir gayretin olduğu gözlemlenmekte. Daha önceleri sağlık turizminden özellikle ve genellikle tıp turizmi anlaşılırken son dönemlerde bu yaklaşımın sağlık turizmi kavramına tam karşıt gelmediği ve olması gerekeni tam olarak ifade etmediği yönünde artan oranda itirazlar yükselmekte.

Önceleri belki de bir ihtiyaçtan kaynaklı olarak tıp turizmi ile sağlık turizmi eşanlamlı olarak kullanılırken artık bunun böyle olmaması gerektiği, sağlık turizmi kavramını bir şemsiye kavram olarak kabul etmek gerektiği, sağlık turizmi kavramının altında çeşitli alt tanımların yapılmasının zorunluluğu, bu alt tanımlarda titiz davranılması gerektiği hususunda tüm sektör oyuncuları birbirine benzer görüşler ifade etmekte.

Sağlık turizmine talep boyutu ile bakıldığında çok daha değişik sağlık turisti tipleri ile karşılaşmak mümkündür. Bu sağlık turistlerinin amaçlarını yukarıdaki kategorilerden birine dâhil etmek mümkün olabilir.

SAĞLIK TURİSTİ SINIFLANDIRMASI Cohen (2006), sektöre olan talep bağlamında bir sınıflandırmaya gitmiştir. Buna göre; sağlık turizmi pazarı açısından turistler ya da ziyaretçiler 5 temel kategoride gruplandırılabilir: Bunlar;

Yalnızca turist: Ziyaret ettikleri ülkede herhangi bir hizmet veya tıbbi tedaviden yararlanmadan deniz, güneş ve sahil gibi klasik tatil geçiren insanlar. Tatilde tedavi edilen turist: Seyahati sırasında rahatsızlanma ya da kaza nedeni ile tıbbi hizmet ve tedavi alan insanlar. Bu türdeki turistler daha ziyade acil hasta sınıfına girerler.

Tatil ve tedavi amaçlı turistler: Bu turistler ziyaret ettikleri ülke ya da bölgeye tam anlamı ile tıbbi nedenlerle gitmezler. Ancak ziyaret ettikleri bölgede bazı rahatsızlıkları için tedavi olanakları olması tercih nedenidir. Diğer bir deyimle tatil ile sağlık hizmeti alımını birleştiren turistlerdir.

Tatil yapan hastalar: Bu ziyaretçiler esasen bir bölgeye tedavi amaçlı giderler, ancak iyileştikten sonra, ya da tedavi sonrası gittikleri bölgede tatil de yapan ziyaretçilerdir. Yalnızca hastalar: Bu gruptakiler ağırlıklı olarak tıp turistleri olup bir bölgeye gidiş amaçları yalnızca o bölgede tedavi olmak ya da operasyon geçirmek olup tatil gibi bir amaçları bulunmaz.

Yukarıda yer alan çeşitli yaklaşım ve tanımlardan anlaşılacağı üzere sağlık turizmi ile aslında ve daha ziyade medikal turizme işaret edilmekte ve sağlık turizmi bu tanımla dar bir alana, medikal turizm ağırlıklı bir alanına sıkıştırılmakta. Bu yaklaşımın doğru ya da yanlışlığı, haklı ya da haksızlığı ayrı bir tartışma konusunu içermekle birlikte sağlık turizminin bu kadar dar bir alana sıkıştırılmasının ve bundan büyük oranda medikal turizmin anlaşılmasının doğru olmadığı gayet açık bulunmaktadır.

SAĞLIK TURİZMİ TÜREVLERİ Tıp Turizmi (Medikal) Termal Turizm / SPA-Wellness İleri Yaş Turizmi Engelli Turizmi

Tip turizmi İngilizce (Medical Tourism) terkibinden devşirilerek Türkçede Medikal Turizm olarak ifade edilen tıp turizmi ile sağlık turistinin iyilik halinin gelişmesi için yapılan tıbbi işlem ya da etkinlik anlaşılmakta

“Hastalığın iyileştirilmesi” durumu, tıbbi check-up, sağlık taraması, diş tedavisi, kalp ameliyatı, protez takılması, kanser tedavisi, nöroşirurji, organ nakilleri ve nitelikli tıbbi müdahaleleri gerektiren diğer işlemleri içermektedir.Bunlara ek olarak daha çok tedavi ve cerrahi müdahale amaçlı seyahatleri vurgulayan tıp turizm son dönemlerde sağlık turizminin önemli bir unsuru olarak turizm literatürüne girmiştir.

Termal ve spa- wellness turizmi Günümüzde turizm türleri amaca, talebe ve insanların zevk ve hobilerine göre çok çeşitlilik göstererek değişik alanlardaki yeniliklerle giderek zenginleşirken, sağlık turizmi de zinde kalmayı bir yaşam biçimi haline getirmiş, ruh ve beden güzelliğine önem veren çağdaş insanlara da hizmet vermeye başlamıştır.

Termal turizmin türevleri • Klimatizm (temiz havadan yararlanma), • Termalizm (kaplıca) • Üvalizm (meyve-sebze kür tedavisi) gibi belirtilen biçimlerin doğmasına da yol açmıştır. Yine son dönemde sağlık turizminde yaşlıların bakımı ile ilgili kurulan tesisler ve bu amaçla yapılan seyahatler de sağlık turizminin yeni bir türü olarak turizm faaliyetlerinde yerini almaya başlamıştır.

İleri yaş turizmi Türkiye nüfusunun salt genç bir nüfus olduğu savını ileri sürmek ve bütün politikaları bu veriyi temel alarak yapmak bütüncül yaklaşımın önünde bir engel olarak durmakta. Her ne kadar bu sav ve yaklaşım tamamen yanlış olmamakla birlikte 15 milyonluk diğer büyük bir gurubu dikkate almamak demek olacağı için eksik bir yaklaşım olarak kalmaya mahkûm olacaktır.

engelli turizmi Günümüzde turizm türleri amaca, talebe ve insanların zevk ve hobilerine göre çok çeşitlilik göstererek değişik alanlardaki yeniliklerle giderek zenginleşirken gerek ülkemizde gerekse pek çok ülkede bulunan engelliler bu olumlu gelişmeden eşit olarak yararlanamamaktadır.

Sağlık turizmini besleyen nedenler Gelişmiş ülkelerde bulunan insanları daha az gelişmiş ülkelere sevk eden en önemli unsurların başında kendi ülkelerinde bu sağlık hizmet ve imkânlarının bulunmayışı değil pahalı olması, erişim ve bekleme sürelerinin bulunması, mahremiyet gibi konular gelmektedir. Diğer yandan internet, e-posta, telefon ve benzeri modern teknolojiler potansiyel turistlerin oturdukları yerden dünyanın her yerine erişimini, sunulan hizmetlerin incelenmesini, fiyat karşılaştırmalarını ve tedavi ve hizmetlerin derhal ve doğrudan kullanılabilirliğini olası hale getirmektedir.

Bir başka gurupta egzotik bölgelerde tedaviyi tercih etmekte, tedavinin yanı sıra sağlık durumlarının müsait olması halinde tatil ve eğlence unsurlarını hesaba katmakta. Bununla birlikte ağır ve karmaşık bir durumu olan hastalar için tatil ve eğlence unsuru çok önem taşımamakta.

SAĞLIK TURİZMİ HİZMET VE TEDAVİLERİNDE SÜREÇLER VE DÖNGÜLER Türkiye’nin Ulusal Sağlık Turizmi Hedefleri Kapsamında Yabancı Hasta Tedavi Süreç ve Döngüleri : T.C. Sağlık Bakanlığının Sağlık Turizmi Programı kapsamında, Bakanlığa bağlı kamu hastanelerine tedavi görmek amacıyla gelen ya da bundan sonrasında da gelecek uluslararası hastalara sunulacak hizmetlerin tanımları yapılırken diğer yanda bu hastanelerde sunulan mevcut hizmetlerin kalitelerinin artırılması ve koşullarının iyeleştirilmesi yönünde katkıda bulunulması hedeflenmekte.

Türkiye özellikle son yıllarda pek çok nedenlerden dolayı dünya genelinde sağlık turizmi ve sağlık turizmi kapsamında sunulan tedavi hizmetlerinde önde gelen ülkeler arasında yer almaya başlamış bulunmakta. Uluslararası hastaların Türkiye’yi tedavi için seçmelerinin gerekçeleri arasında şunların öne çıktığı görülmekte; sunulan hizmetlerin hem yüksek kaliteli olması hem de makul fiyatlarla elde edilebilmesi ve Türkiye’nin coğrafi konumunu tarihi, kültürel ve turistik cazibesiyle birleştirebilmesi.

Bu bağlamda Türkiye, gelecek dönemde önüne koyduğu hedeflerle sağlık turizminde dünyanın önde gelen ülkesi olmayı planlamakta. Bu amaçla T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı Türkiye’de Sağlık Turizmi alanında yapılan çalışmaları daha farklı bir boyuta taşımış bulunuyor.Sağlık Bakanlığının Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı Türkiye’nin sahip olduğu sağlık turizmi altyapısını geliştirmek ve bu alanda sunulan hizmetlerin kalitesini artırmak amacıyla çeşitli projeler geliştirmekte ve yürütmekte. Yapılan bu çalışmalar arasında aracı kuruluşlar ve sağlık sunucularının standardize edilmesi ve akreditasyonları için özel sağlık programlarının geliştirilmesi de yer almakta.

SAĞLIK TURİSTİ KÜLTÜR TIP YASA/MEVZUAT MALİYET SEYAHAT DİL KALİTE

Hasta/Refakatçi Aracılar TIP TURİZMİ PAYDAŞLAR İnternet Belgelendirme Tıbbi ve tıbbi olmayan hizmetler Sigorta Şirketleri,Asistan Firmaları İnternet Elçilikler,Sağlık Belgelendirme Hasta/Refakatçi Aracılar

Türkiye’ de sağlik turizmi Sağlık turizmi, dünyada yükselen trend son yıllarda. 'Turist olsun da nasıl olursa olsun' diyen Türkiye'de bu alanda sessiz kalmadı ve başarılı girişimlere imza atarak adını duyurmayı başardı. Turistler gezi programlarına, ülkelerinde çok pahalı olan bazı ameliyatları da ekliyor artık. Bunda Türkiye'nin hem ekonomik hem de güvenli olmasının etkisi büyük.Dünyaca ünlü Türk doktorları tarafından modern yöntemlerle gerçekleştirilen tıbbî operasyonlar, Avrupa ve Amerika’ya oranla burada çok daha ucuza yapılıyor. Türkiye’ye, ‘sağlık turizmi’ kapsamında yılda 250 bin civarında turist geliyor.

Termalde dünya zenginiyiz Termalde dünya zenginiyiz.İllere göre termal sağlık kaynakları; Adana-Haruniye Termal: Sinirsel hastalıklar, beslenme bozukluğu, karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsak. Afyon-Ömer, Gecek, Gazlıgöl, Hüdai: Romatizma, deri, kalp ve kan dolaşımı; sindirim, eklem ve kireçlenme; karaciğer, safrakesesi, kadın hastalıkları ve böbrek. Amasya-Terziköy Kaplıcası: Romatizma, mide ve bağırsak; böbrek ve idrar yolları.

Ankara-Kızılcahamam ve Sey Hamamı: Karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsak. kalp, dolaşım bozuklukları ve romatizma. Balıkesir-Gönen Termal: Karaciğer, safra yolları, böbrek, romatizma, kadın hastalıkları, damar sertliği ve sinir. Bingöl-Kös Termal: Romatizma, kalp ve kan dolaşımı, sinir ve kas yorgunluğu. Bolu-Karacasu: Romatizma, kalp ve kan dolaşımı, kadın, böbrek ve idrar yolu, karaciğer, safra kesesi ve beslenme. Bursa-Oylat, Çekirge: Şişmanlık, romatizma, ağrılı hastalıklar, diyabet ve gut.

Çanakkale-Kestanbol: Kadın hastalıkları, romatizma, siyatik, kireçlenme, lenf bezleri şişkinlikleri ve akciğer hastalıkları. Denizli-Pamukkale, Karahayıt, Çizmeli, Gölemezli, Tekkeköy ve Kızıldere: Sindirim sistemi, tansiyon, deri ve basur. İzmir-Şifne, Ilıca, İçmeler, Balçova, Çeşme: Metabolizma bozuklukları, karaciğer, safra kesesi, pankreas, sindirim sistemi, göz hastalıkları, kalp ve sinir sistemi. Manisa-Kurşunlu: Romatizma, deri solunum yolu, kadın, sinirsel hastalıklar, ameliyat sonrası, eklem ve kireçlenme.

Muğla-Sultaniye: Romatizma, cilt, kan dolaşımı, kalp, solunum yolu, sinir, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları. Nevşehir-Kozaklı: Kalp ve kan dolaşımı ameliyat sonrası rahatsızlıklar. Rize-Ayder: Romatizma, deri, kalp ve kan dolaşımı, solunum yolları, kadın, sinir ve kas yorgunluğu gibi hastalıklar.

Samsun-Ladik: Romatizma, sinir ve kas yorgunluğu, eklem ve kireçlenme. Siirt-Billoris: Romatizma, deri, solunum yolları, kadın, sinir ve kas yorgunluğu. Sivas-Kangal: Yarlar, sivilce ve sedef. Yalova-Termal, Armutlu: Romatizma, diyabet, gut, şişmanlık, kalp ve kan dolaşımı ile sinirsel rahatsızlıklar.

KAYNAKÇA http://saglikturizmi.gov.tr/uploads/3058937-saglik-turizminde-surecler-ve-araci-kuruluslar-raporu.pdf http://www.saglikturizmi.gov.tr/34-termal-bolgeler.html http://www.kadinlaricin.net/tatil/turkiye-de-saglik-turizmi-yapilan-yerler.htm

HAZIRLAYAN VE SUNAN CEMRE KARAÇALI ZEKİ BARIŞ ERDEM