Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı"— Sunum transkripti:

1 Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı
HASTANE??? Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı

2

3 HASTANELERİN FONKSİYONLARI;
Hastanelerin dört temel işlevi bulunmaktadır; Tedavi hizmetleri Koruyucu ve geliştirici sağlık hizmetleri Eğitim Tıbbi, teknolojik ve diğer araştırmalar

4 Dünya Sağlık Örgütüne göre;
Ülkeler temel sağlık hizmetlerine dayalı olan, ikinci ve üçüncü basamak hizmetleri ile desteklenen basamaklı bir sağlık sistemi kurmalıdırlar.

5 Birinci basamak tedavi hizmeti;
Hastaların ilk başvurdukları, evde ve ayakta tedavi edildikleri kuruluşlardır. Sağlık ocakları(aile sağlığı merkezleri), Ana Çocuk Sağlığı, Kurum hekimlikleri birinci basamak tedavi hizmetlerinin verildiği yerlerdir. Birinci basamaktaki imkânlarla tanı ve tedavisi yapılamayan hastalar ikinci basamağa sevk edilirler.

6 İkinci basamak tedavi hizmeti;
Hastaların yatırılarak tanı ve tedavi hizmetlerinin verildiği hastanelerdir. Hastalar uzmanlar tarafından tedavi edilirler. Gerçek anlamıyla hizmet hastaneleri olup bir ülkedeki sağlık sisteminin 1. basamakla birlikte asli unsurudurlar.

7 Üçüncü basamak tedavi hizmeti;
Bu hizmetin verildiği yerler en üst düzeyde tıp teknolojisi kullanılan üniversite hastaneleri, kanser araştırma merkezleri, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri ve sanatoryumlardır. İkinci basamakta sorunu çözülemeyen hastalar bu kuruluşlara sevk edilirler. Bu hastanelerin asli görevi eğitim ve araştırmadır.

8 Bir yerde 2. basamak hizmet hastanesinin olmaması yada 2. ve 3
Bir yerde 2. basamak hizmet hastanesinin olmaması yada 2. ve 3. basamağın tek hastanede ortak kullanım şeklinde olması durumunda ise

9 Sağlık sorunu olan hastaların direkt olarak üçüncü basamağa müracaat etmeleri aşırı yığılmalara ve hizmetlerin aksamasına sebep olmaktadır. Gerçek anlamda 3. basamak tedaviye ihtiyaç duyan hastaların tedavileri gecikebilmektedir. Aynı zamanda 3. basamağın asli görevi olan eğitim ve araştırma faaliyetlerinde sıkıntılara yol açmakta eğitimde kalitenin düşmesine yol açmaktadır.

10 İl adı 2007 nüfusu 2016 nüfusu Artış oranı % 2. Basamak hst sayısı AYDIN % 12.80 3 DENİZLİ % 10.84 2 MUĞLA % 20.57 -

11 İl ADI Merkez İlçe Nüfusu 2.Basamak Hastane Sayısı 3.Basamak Hastane Sayısı Merkez İlçe Toplam Yatak Sayısı AYDIN 3 1 1487 DENİZLİ 2 2003 MUĞLA - 560

12 İl ADI Merkez İlçe Nüfusu 2.Basamak Hastane Toplam Yatak Sayısı 3.Basamak Hastane Toplam Yatak Sayısı Merkez İlçe Toplam Yatak Sayısı AYDIN 900 587 1487 DENİZLİ 1092 911 2003 MUĞLA - 560

13 Merkez ilçemizdeki hastanemiz fiilen 460 yataklı ve yatak doluluk oranı % 100 dü.
Şimdi yeni bir 3. basamak 560 yataklı eğitim ve araştırma hastanemiz oldu ,bu hastanenin bazı bölümleri(radyasyon onkolojisi, anjio, organ nakli, tüp bebek vb.) henüz açılmamasına karşın son iki haftada yatak doluluk oranı %80 i geçti.(kış mevsimi olmasına ve turizm kaynaklı nüfus yoğunluğu olmamasına rağmen) Bu bile tek başına şehir merkezinde 2. basamak devlet hastanesinin gerekliliğinin bir göstergesidir.

14 Muğla Tabip Odası olarak;
Elbette ki; Şehir merkezinde bir hastane olmaması nedeniyle , halkın sağlık hizmetine erişimindeki zorluklar ve aldığı sağlık hizmetinin kalitesi birincil kaygımızdır.

15 Öte yandan dünya sağlık örgütünün ,
sağlık aynı zamanda; ‘’…sosyal yönden tam bir iyilik halinde olma durumudur’’ diyen tanımından yola çıkarak şehir merkezinde sosyal ve ticari dokuyu bozmayan 400 yataklı bir 2. basamak devlet hastanesi talep ediyoruz.


"Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları