PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ Hedefler, Faaliyetler, Performans Kriterleri
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
MİSYONUMUZ Bölgemizin stratejik ili olan Batman’ı modern ve huzurlu bir şehir haline getirmek ve Batmanlıların yaşam kalitesini yükseltmektir.
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
STRATEJİK YÖNETİM STRATEJİK PLANLAMA
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
Gönülsüz Yeniden Yerleşim 0P 4.12 İlkeler ve Amaçlar.
Yeniden Yerleşim Planlaması
MESLEKİ EĞİTİM.
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
STRATEJİK YÖNLENDİRME
Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP) Prof. Dr. Nejat Erk Ç.Ü. Kurumsal Değerlendirme Programı Koordinatörü.
OFFICE OFAFFAIRS KOMİSYON İLE İLİŞKİLER: müzakereden izleme sürecine OFFICE OFAFFAIRS.
PROGRAM – PROJE YÖNETİMİ YÖNETİŞİM
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ OLARAK BİZ NE YAPACAĞIZ?
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
Gölcük Vizyon 2023  Kocaeli Üniversitesi bulunduğu kentle bütünleşmek adına, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi ile bir işbirliği içine girerek,
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR Antalya, Haziran 2014
Support to Local Administration Reform 1 Birlik için stratejik yönün tanımlanması.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
Sistem Geliştirme Sistemin tanımı. Sistemin Temel özellikleri
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
TOBB İŞGELİŞTİRME VE YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ
KONTROL FAALİYETLERİ Defterdarlık İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı.
PROJE NEDİR? Önceden belirlenmiş bir süre içerisinde;
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
PLANLAMA VE STRATEJİK PLANLAMA S.Nazik Işık Nisan 2008.
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
Stratejik Planlama. Stratejik Planlama-1 A: İşi doğru yapma B: Doğru işi yapma A: Etkinlik B: Etkililik.
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
Stratejik Yönetim.
Stratejik Amaçların Özellikleri
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI KAMU İDARELERİ İÇİN STRATEJİK PLANLAMA KILAVUZU GELECEĞE YÖNELİM 2 1 Mehmet ÇİÇEK Millî Eğitim Uzman Yardımcısı.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
KIRKLARELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ
IV: İç (Mikro) Çevre: Firmanın Üstünlük ve Zayıflıkları
PROJE YÖNETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK.
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
YATIRIM PROJE TEKLİFİ NASIL HAZIRLACAK?
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
DÖNEMİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI HAZIRLIK SÜRECİ
SAĞLIK SİSTEMLERİNİN VE HİZMETLERİNİN YENİDEN ÖRGÜTLENMESİ VE PLANLANMASI Prof. Dr. Haydar Sur Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi.
KAMUDA HASSAS GÖREV.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
Sunum transkripti:

PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR

Bir projede bulunması gereken temel özellikler şunlardır: Proje, bir ihtiyaçtan doğmalı ve ihtiyacın kaynağı olan sorunu çözmek için kurgulanmalıdır. Belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda açıkça belirtilmiş hedefleri olmalıdır. Belirli bir zaman diliminde gerçekleşmelidir.

İlgili tarafları net bir şekilde belirlenmiş olmalıdır (İlgili taraflar; projenin içinde bulunduğu cevre, urunun/hizmetin sunulduğu kitle, projede görev alanlar, finansman kuruluşlar…vb.). Projenin uygulanacağı yer (kapsayacağı bölge ve/veya mekanlar) belirli olmalıdır.

Belirli bir bütçesi olmalıdır. Belirli kaynakları tüketmeli ve sonucunda belirli çıktıları sağlamalıdır. Proje öğeleri anlamında özgün ve tek olmalıdır. Hedeflere ulaşmak için yapılması gereken her faaliyet ve bu faaliyetlerin nasıl bir sıralama ile gerçekleştirileceğinin ayrıntıları belirlenmiş olmalıdır.

Sürdürülebilirliğin (proje tamamlandıktan sonra çıktıların devamlılığı) nasıl sağlanacağı açıklanmış olmalıdır. Uygulama aşamasında projeyi etkileyebilecek varsayımları net ve kabul edilebilir olmalıdır

“Altı dürüst adam çalıştırıyorum; Bildiğim her şeyi bana onlar öğretti. İsimleri: Ne, Neden, Ne Zaman, Nasıl , Nerede ve Kim”. RUDYARD KİPLİNG

Proje Önerisi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Proje önerisi; belirli bir sorunun çözümünü hedefleyen bir dizi etkinliğin ayrıntılı anlatımıdır. Öneri aşağıdaki konularda ayrıntılı açıklamalar getirmelidir: Projenin gerekçesi, Projenin faaliyetleri ve uygulama takvimi, Metodoloji Gerek duyulan insan kaynakları, ayni ve parasal kaynaklar

Örneğin, bir program aşağıdaki özelliklere sahip olabilir: Bir sektörün tamamını kapsayabilir (eğitim sektörü), Eğitim sektörünün bir kısmına odaklanabilir ( ilköğretim, okul öncesi, vb.), Ortak bir odaklanma ile bir projeler ‘paketi’ olabilir (ASYA-AB üniversite bağlantıları programı), Bir dizi farklı bileşenle sadece büyük bir projenin esas itibarıyla ne olduğunu tanımlayabilir.

Projenin mali kaynağı veren kurum yada kuruluş tarafından kabul edilmesinde doğrudan etkili olan ölçütler vardır ve genel olarak bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir Kalkınma planları, Kamu Kurumları Stratejik Planları ve ilgili sektör programlarıyla uyum içerisinde olmalıdır.

Deneyimlerden çıkarılan dersler ile birlikte devam eden/planlanmış olan diğer projeler/programlar değerlendirilmeli ve strateji seçimine dahil edilmelidir. Sektörde ya da benzer cevrede uygulanan projeler/programlardan çıkarılan derslere başvurulmalıdır (inceleme ve değerlendirme raporlarından).

Yapılacak projenin devam eden ya da planlanmış projelerle bütünlük içinde olmasına dikkat edilmelidir. Kilit paydaşlar ve hedef grupları açıkça tanımlanmalı, öz varlık ve kurumsal kapasite konuları analiz edilmeli ve projeye yerel sahiplenme sağlanmalıdır

Hedef gruplara yönelik sosyo-ekonomik duruma ve cinsiyete göre veri sağlanmalıdır (sağlık, eğitim, gelir, insan kaynakları vb.) Özellikle projenin uygulamasından sorumlu olan kurum(lar)un yapısı, kapasitesi ve idari durum değerlendirmesi hazırlanmalıdır (güçlü ve zayıf tarafları). Projenin çözmek istediği sorunlar analiz edilmeli (Sorun analizi neden-sonuç ilişkisinin değerlendirmesini içerir ve hedef grupları etkileyen sorunları tanımlar.) ve projenin değinmeyi amaçladığı sorunlar ve/veya fırsatlar tanımlanmalıdır.

Hedefler acık olmalı ve net bir şekilde tanımlanmış olan ihtiyaçları karşılamalıdır. Projenin “genel hedefi” ile, ilgili politika, program veya “sektör hedefi” arasında net bağlantı kurulmalı ve bu sayede projenin uzun vadedeki kalkınma hedefine nasıl katkıda bulunacağı ifade edilmelidir. Proje amacı; projenin uygulanmasıyla hedef grupların elde edecekleri doğrudan faydayı/faydaları açıkça belirtmeli ve hedef grubun/grupların karşılaştıkları sorunların analizi ile uyum içerisinde olmalıdır.

Kaynak ve maliyet uygulamaları net olmalı, on tahmini maliyet analizleri gerçekleştirilmelidir. Projenin cevre, teknik ve sosyal acılardan kabul edilir ve sürdürülebilir olması gerektiği bilinci ile hazırlık yapılmalıdır. Proje teknik acıdan gerçekleştirilebilir olmalı, proje hedefleri içerisinde varsa ilgili endüstri standartlarını karşılamalı ve hedef grubun ihtiyaçlarına/kaynaklarına uygun teknolojiyi uygulayabilmeli ve kullanabilmelidir.

Projenin kabul edilebilirliğine artı katkı sağlayan dezavantajlı ve hassas gruplar (yoksullar, kadınlar, cocuklar, ozurlu kimseler, yaşlılar ya da hastalar) icin projenin bir stratejisi bulunmalıdır.