FEN EĞİTİMİNDE İNFORMAL UYGULAMALAR (OYUN KULÜBÜ)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROJE VE KULÜP ÇALIŞMALARI
Advertisements

Dün Bugün Gelecek Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2010, Aydın.
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
Elif AKYOL & Halil BİLİR
Öznur TOPER Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİNDE BDÖ YAZILIMI KULLANMA VE UYGULAMA SONUÇLARINA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA Okut. Halit KARALAR (Muğla Üniv.Enf.Bölümü) Dr. Yaşar.
Araştırmacı Öğretmenler Ebru Mugaloglu
Gökhan YÜKSELER – Eylem EROĞLU Fen ve Teknoloji Öğretmeni
SİZİN ÇOCUKLARINIZ! BİZİM ÖĞRENCİLERİMİZ! ÖĞRETMEN PDR PGB ÖDB.
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
İLKÖĞRETİMDE ÖĞRETMENLERİN TEKNOLOJİYE YÖNLENDİRMEDEKİ BAKIŞ AÇILARI
EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
Eyvah Öğrenciler Küçüldü: Üniversite Öğrencilerinin Çok-Kullanıcılı Sanal Bir Bilgisayar Ortamında Bilgisayar Okuryazarlığı Eğitimi Alması Araş. Gör. Gonca.
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
TASARIM TABANLI ARAŞTIRMA
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
SPORUN OKUL BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
İLKÖĞRETİMDE EĞİTİM PROGRAMLARI
2010 yılı Mart ayında Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne yapılan gezide Urla Eko okulları Fakülte bahçesine SU isimli bir zeytin fidanı hediye.
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE HEMŞİRELERİN ARAŞTIRMA KULLANIMINA İLİŞKİN ALGILADIKLARI ENGELLER VE KOLAYLAŞTIRICILAR Gülseren KOCAMAN*, Şeyda SEREN*, Seyyare.
Dr. İpek Gönüllü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
HANGİ ÖĞRENİM SİSTEMİ DAHA MEMNUN EDİCİ?
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ
KAZIM ÖZER PRIMARY SCHOOL

© Copyright by Deitel & Associates, Inc. and Pearson Education Inc. All Rights Reserved. 1 Faiz Hesaplama Uygulaması Amaçlar Bu derste öğrenilecekler:
Tanecikler Ararsı Etkileşmeler Seher DEMİRAY 2013 Materyal Metot Yapılandırmacı tabanlı etkileşimli doğrudan öğretim(YÖTEDÖ) metodu, geleneksel öğretime.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI
Internet’te uzaktan eğitim dersi tasarımı nesnelci ve oluşturmacı (objectivist and constructivist) öğrenim paradigmalarının karması bir gelişim modeli.
TOPLUM HİZMETLERİ PROGRAMI
The Value of Serious Play
ASİTLERİN ÖZELLİKLERİ
Yapılandırmacı [Constructivist] Öğrenme Yaklaşımı Prof. Dr. Özcan DEMİREL ve Arş. Gör. Bünyamin YURDAKUL Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim.
BBY606: Araştırma Yöntemleri
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Grup Tek Burcu Ketencioğlu
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENCİ Mİ? EVET, O BENİM! Learning to Learn Training Hafıza performansınızı geliştirmek Developed.
TOPLUM İÇERİSİNDE TIP EĞİTİMİ (Topluma Dayalı Tıp Eğitimi – TDTE) Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 171.
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENME KABİLİYETİMİ VE YAKLAŞIMIMI BİLME Öğrenmeyi öğrenme Her yerde ve her zaman kendi stilimle.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Habibe GÜLER1, Nazan ÜZÜM1, Kurtuluş OLGUN1
ÇOCUK EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
7th International Congress of Research in Education
Meral TUTULMAZ & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
FINLAND EDUCATION SYSTEM I am talking about the Finnish education system today.
Mesleki Yüksek Öğretimde Öğrencilerin Web Tabanlı Öğrenmeye Karşı Tutumları Ar. Gör. Erman Uzun ODTÜ – Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü.
TARTIŞMA ABSTRACT METHOD SONUÇ GİRİŞ ÖNERİLER BULGULAR
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
Sunum transkripti:

FEN EĞİTİMİNDE İNFORMAL UYGULAMALAR (OYUN KULÜBÜ) Projeyi yürüten: NEŞE GÖNÜL Proje Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. M. HANDAN GÜNEŞ

GİRİŞ İnformal eğitim; ‘bünyesinde uzmanları ve/veya eğitimcileri barındıran ve bu kişilerin sayesinde bireyleri motive edip, olaylar ve durumlar (özellikle problemler) karşısında düşünmelerini sağlayan sivil toplum örgütleri, halk eğitim merkezleri, enstitüler, gençlik ve oyun kulüpleri, müze, hayvanat bahçesi, botanik bahçesi, aqua park, oyun sahaları, medya, plaj, stadyum veya hastane gibi hayatın devam ettiği yerlerde olan öğrenmeler’ şeklinde tanımlanmaktadır (Henze, 1992; Shotton, 1993; Griffin, 1994; McGivney, 1999; Anderson, Lucas ve Ginns, 2003).

İnformal eğitimi, bazı eğitimciler hayat boyu öğrenme, bazıları ise bireyler tarafından kontrol edilen öğrenme projeleri olarak tanımlamıştır (Griffin,1994; Aslan, 2003; Türkmen 2010). Yapılan araştırmalar ışığında etkili bir informal fen eğitiminin bireyler üzerinde pozitif etkiler gösterdiği ispatlanmıştır (Wolins, Jensen, ve Ulzheimer, 1992; Anderson, Lucas ve Ginns, 2003; Ash, 2003; Griffin, 2004).

PROJENİN AMACI Fen ve teknoloji dersi ünitelerinin anlaşılmasında informal uygulamaların(oyun kulübü) etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.

PROJENİN YÖNTEMİ Bu araştırmada informal eğitimin uygulandığı deney grubu ve sadece geleneksel yöntemin kullanıldığı kontrol grubu bulunmaktadır. Her iki gruba da araştırmanın başlangıcında ve sonunda ‘Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Başarı Testi (FYBT)’ uygulanmıştır. Ayrıca deney grubundaki öğrencilere, uygulama sonundaki görüşlerini almak için görüşme formu kullanılmıştır. Deney grubu velilerine de görüşme formu uygulanmıştır.

Araştırmanın Deneysel Deseni: Gruplar Ön test Uygulanan yöntem Son test Deney Grubu FYBT Çevreye Yönelik Tutum Ölçeği (ÇYTÖ) Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği (FYTÖ) Geleneksel yöntem ve oyun kulübü(öğrenciler hafta içi iki gün hafta sonları yarım gün oyun kulübüne gitmişlerdir). ÇYTÖ FYTÖ Öğrenci görüşme formu Veli görüşme formu Kontrol Grubu Geleneksel yöntem

OYUN KULÜBÜ Oyun kulübü okul dışı bir yerde seçildi. İki katlı bir yer kiralandı. Birinci katı bilgisayarla ilgili oyunlar ve belgesel izlemek için, ikinci kat ise posterler ve oyunlar için kullanıldı.

Oyun kulübü kendi hazırladığımız posterlerle süslendi Oyun kulübü kendi hazırladığımız posterlerle süslendi. Günlük hayatta öğrencilerin en beğendikleri oyunlar tespit edildi ve bu oyunlar fen ve teknoloji dersine uyarlandı. Oyunlar sınıf konularına ve öğrenci seviyelerine uygun bir şekle getirildi.

Oyunlarımızdan bazıları; Tombala

Yap boz oyunu;

Çarkı çevir oyunu;

Vitaminler nerede bulunur oyunu, bil doğruyu al puanı oyunu, bilgi küpü, kendi ekosistemini oluştur ve DNA labirenti oyunu;

Bazı yarışmaları (Çarkıfelek ve Canlı Para) Fen ve teknoloji dersine uyarladık.

Oyun kulübünde belgeseller izlendi.

Oyun kulübü bahçesinde de oyunlar oynandı Oyun kulübü bahçesinde de oyunlar oynandı. Kulüp olarak tabiatı koruma alanına gezi düzenledik. Farklı ekosistemleri yerinde inceledik.

SONUÇ VE BULGULAR Tüm verilerimiz SPSS programında analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarımızda anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır . Öğrencilerimiz bu uygulama sonucunda fen dersine ve çevreye karşı olumlu tutum geliştirmişlerdir. Öğrencilerimizin fen derslerindeki başarıları artmıştır. Öğrencilerimiz fen ve teknoloji oyun kulübünün tüm derslerde de olmasını istediklerini görüş formunda belirtmişlerdir. Velilerimizde bu uygulamadan memnun kaldıklarını ve evde çocuklarından sürekli fen dersiyle ilgili sözler duyduklarını ifade etmişlerdir.

Bizlerin temel hedefi kalıcı öğrenmeleri gerçekleştirmek, problem durumunda çözüm üretebilen bireyler yetiştirmektir. Bu yüzden eğitim sistemimizde informal uygulamalara daha çok yer vermeli ve hayat boyu öğrenmeyi eğlenceli hale getirmeliyiz. Bizlerde bulunduğumuz okulların çevrelerine oyun kulüpleri kurup öğrencilerimizi bu kulüplere yönlendirebiliriz. Böylece tüm derslerde kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesinde katkımız olur.

TEŞEKKÜRLER

KAYNAKLAR Anderson, D., ve Lucas, K. B., ve Ginns. I. S. (2003). Theoretical perspectives on learning in an informal setting. Journal of Research in Science Teaching 40 (2): 177–199 Ash,D. (2003). Dialogic inquiry in life science conversations of family groups in a museum. Journal of Research in Science Teaching, 40(2), 138-162. Aslan, K. (2003). Öğretmenlik Mesleğine Giriş. Temel Kavramlar. İzmir, Ege Üniversitesi. Griffin, J. (1994). Learning to learn in informal science settings. Research in Science Education, 24, 121–128. Griffin, J. (2004). Research on Students and Museums: Looking More Closely at the Students in School Groups. Science Education, 88 (1), S59– S70. Henze, R. (1992) Informal Teaching and Learning. A study of everyday cognition in a Greek community, Hillsdale, N. J.: Lawrence Erlbaum Associates. McGivney, V. (1999) Informal learning in the community: a trigger for change and development. (Leicester: NIACE). Shotton, J. (1993). No Master High of Low. Libertarian education and schooling 1890 - 1990, Bristol: Libertarian Education. Türkmen,H.(2010). İnformal (sınıf dışı) Fen Bilgisi Eğitimine Tarihsel Bakış ve Eğitimimize Entegrasyonu. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt:03 No:39 Syf:46-59. Wolins, Li, S., Nn. Jensen ve Ulzheimer (1992). Children’s memories of museum field trips: qualitative study. Journal of Museum Education 17(2), 17-27.