Abbasilerde Eğitim ve Öğretim

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 2. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SELANİK Mustafa Kemal Osmanlı devletinin iç karışıklıklar içinde bulunduğu ve çöküşünün hızlandığı bir dönemde 1881 de Selanikte doğdu babası alirıza efendi.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
MED İ NEL İ LERLE GÖRÜ Ş ME VE AKABE ANLA Ş MALARI.
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
HAZIRLAYAN Adı: Muhammed Soyadı: AYDIN No: 546 Okul: Darende İlköğretim Okulu KAYNAK: KAYNAK:
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Hikmet SIRMA.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
PSİKOLOJİK DANIŞMAN H.YUSUF POLAT. İnsanların geçimlerini sağlamak için sürekli yaptıkları işe meslek denir.
 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş)
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
İran ile birlikte Mısır ve Suriye’de de faaliyet gösteren Haşhaşiler, dinî tarikat ve aynı zamanda siyasi hedefleri olan bir terör örgütü gibi hareket.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
İl Danışma Meclisi Formatı (Basına Açık Bölüm)
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
BOSNA HERSEK’TE YATIRIM FIRSATI
Osmanlı Eğitim Sistemi
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Öğretimin Uyarlanması
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
TARİHDE BİLİM BİLİM VE SANAT ÖZGÜRLÜĞÜ
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
Zaman ve Gölgesi Prof. Dr. Şafak URAL
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
ABD’de engelli bireylere yönelik ilk yasa 1798 yılında çıkarılmış,
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
Karşılaştırmalı Eğitim
KARAHANLILAR SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ.
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
EMPATİK İLETİŞİM 1.
TÜRK VALİLERİNCE KURULAN DEVLETLER TOLUNOĞULLARI
1- İmam Hatip Okulları nedir?
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
Küreselleşme tartışmaları
<<<<<<>>>>>>
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖĞRENME STİLLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Öğretim Yöntemleri ve Yaklaşımları
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
Hicret Olayı.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Geliştirme Genel Müdürlüğü
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

Abbasilerde Eğitim ve Öğretim

Abbâsîler döneminde eğitim yapılan yerleri şöyle sıralamak mümkündür Abbâsîler döneminde eğitim yapılan yerleri şöyle sıralamak mümkündür. Bu dönemde okutulan ilimlerin çeşidi çoğalmış ve camiler de bilimin yapıldığı önemli merkezler haline gelmişti. Mesela Basra camiinde, bir taraftan çeşitli teolojik konuları sesli bir şekilde münazara eden bir grup, diğer tarafta ise şiir ve edebîyat konularını tartışan bir diğer grup vardı. Bu tartışmalarda yer alan kişiler, çeşitli mezhep ve etnik gruplara mensuptu.

Halifelerin ve devlet büyüklerinin saraylarında, çocuklarını geleceğe hazırlamak için müeddib denilen öğretmenler görev yapardı. Çoğu kez müeddibe, velihatle daha sağlam iletişim kurmasını sağlamak için sarayda kalacağı bir yer ayrılırdı.

Diğer bir eğitim yeri de kitap satış evleriydi Diğer bir eğitim yeri de kitap satış evleriydi. Kitap satış evleri, Abbasî Devleti’nin kuruluş devresinde ortaya çıkmıştır. Bu dükkânlar başlangıçta ticari amaçlar için açılmıştır. Fakat zamanla, kültürlü ve edebî zevki olan kimseler onlara ilgi gösterince buralar kültür ve ilim alış verişi yapılan yerler haline geldi. Zamanla her şehirde, hatta her mahallede bunlardan bol miktarda bulunur olmuştur. Kitap satıcıları, sadece kâr gayesi güden kişiler değil, kültürlü ediplerdi.

Abbâsîler zamanında kitapçılık mesleği, ticari akitler ve kitap satışı çerçevesinde kalmamış, o devirde son derece önemli olan kültür alışverişine katkıda bulunmuşlardır. Bu kitapçılar, büyük önemi olan kitapları çoğaltıp, meraklılarına arz ediyorlar ve karşılığında çok az para alıyorlardı.   Abbâsîler döneminde tercüme ve telif hareketinin gelişmesi, kâğıt sanayinin ilerlemesi, buna bağlı olarak kırtasiyecilerin çoğalması ve ilmî tartışmalar için bilgin ve edebiyatçıların toplanacağı geniş yerlerin yapılması, dinî, ilmî ve edebî kitapları toplayan kütüphanelerin çoğalmasını sağladı.

Abbasiler döneminde en dikkat çeken bilimsel faaliyetlerden biri de düzenlenen bilim meclisleridir. Bu bilim meclislerinin özelliği çeşitli düşünce akımlarına mensup bilim insanlarının bir araya gelerek halifenin huzurunda bilimsel tartışmalar yapmaları idi.   Bu tür toplantılar kendisi de son derece kültürlü ve bilgili olan Hârûrürreşîd döneminden itibaren gelişme göstermiştir. Aynı zamanda kendisi de bir tartışmacı olan vezir Yahya b. Halid, İslam kelamcıları ve diğer mezhep ve fırka mensuplarını bir araya getiren toplantılar düzenlemiştir.