Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SERVETİFÜNUN EDEBİYATI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SERVETİFÜNUN EDEBİYATI"— Sunum transkripti:

1 SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
Nasıl Oluştu? Neden Edebiyat-ı Cedide Dendi? Topluluğu Oluşturan Şair ve Yazarlar Kimlerdir?

2 Servetifünun ne demektir?
Servetifünun "fenlerin serveti (bilimlerin hazinesi, zenginliği) anlamına gelmektedir. Edebiyat-ı Cedide yeni edebiyat demektir. Servetifünun dergisi 27 Mart 1891'de yayın hayatına başlamıştır. Aslında bu derginin çıkarılması Ahmet İhsan Tokgöz'ün D.Nikolaidi'in "Servet" adlı gazetesinde işe başlamasıyla gerçekleşmiştir. Servetifünun Nikolaidis'in Servet adlı gazetesine ek olarak haftada bir çıkarılmasına - fen ve teknoloji konularını ele alması- koşuluyla izin verilen bir dergidir. Tevfik Fikret'in Recaizade Ekrem tarafından bu derginin yazı işleri müdürlüğüne getirilmesiyle yayın çizgisini değiştirmiş, edebiyat ve sanat dergisi olmuştur. Dönemin genç sanatçıları bu dergi etrafında toplanmıştır.

3 Servetifünun edebiyatı nasıl oluşmuştur?
Servetifünun edebiyatını hazırlayan nedenlerin başında Tanzimat edebiyatıyla başlayan “eski-yeni” tartışmalarında Recaizade Mahmut Ekrem’in yeniyi savunanları bir araya getirme düşüncesi yatmaktadır. Batılı kültür ve yaşayışı benimseyen sanatçılar Recaizade’nin bu yönlendirmesine bağlı olarak Serveti fünun dergisi etrafında bir araya gelmişlerdir.

4 Tanzimat dönemi sanatçılarının edebi bir grup oluşturmaları ve bu şekilde adlandırılmaları kendilerine değil, edebiyat tarihçilerine aittir. Servetifünun sanatçıları ise bilinçli olarak bir araya gelmiş ve edebi bir topluluk oluşturmuşlardır. Tanzimat döneminde yenileşme süreci devlet eliyle başlamış ve bu dönem sanatçıları Tanzimat’ın son dönemi hariç genelde büyük bir baskı görmemişlerdir. Servetifünun edebiyatının doğmasında ise sanatçıların yaşama bakış ve sanat anlayışlarının oluşmasında etkisi olmuştur.

5 Edebiyat-ı Cedide Neden Denmiştir?
Tanzimat’la başlayan yenileşme süreci bu dönemde de devam ettirildiği ve bu dönem sanatçıları yenilik üstüne yenilik yaptığı için bu edebiyata Edebiyat-ı Cedide (yeni edebiyat) denmiş, bu dönem sanatçıları tarafından bu tabir kabul görmüştür.

6 Servetifünun şair ve yazarları


"SERVETİFÜNUN EDEBİYATI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları