Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI"— Sunum transkripti:

1

2 CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Dilde sadeleşme büyük bir ölçüde sağlanmıştır. Yazı dili ile konuşma dili arasındaki fark ortadan kaldırılmıştır. Uzun bir süredir tartışılan toplumcu edebiyat, gözleme dayalı bir gerçeklik anlayışı sonrasında gerçekleştirilmiştir.

3 CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Artık edebiyatta sadece İstanbul değil Anadolu ve Anadolu halkı da konu olarak işlenmeye başlanmıştır. Hece ölçüsü, aruz ölçüsü yerine tercih edilir hale gelmiştir. Ancak Ahmet Haşim, Yahya Kemal gibi sanatçılar aruz veznini kullanmaya devam etmişlerdir.

4 CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Özellikle şiir, roman ve tiyatro türlerinde büyük bir gelişme görülmüştür. Türk edebiyatının dünya edebiyatları arasındaki yeri hızla yükselmeye başlamıştır.  Birinci Dünya Savaşı ve akabinde Kurtuluş Mücadelesi Türk toplumunu derinden etkilediğinden bunun etkileri edebiyata da aynı şekilde yansımıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında verilen eserlerde Milli Mücadelemiz konu olarak işlenmiştir.

5 CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Cumhuriyetin ilk yıllarında memleketçi edebiyat anlayışı hakim iken 1940'lı yıllardan sonra bireysel konulara yönelim başlamıştır.  Halk edebiyatının nazım türleri şairler tarafından tercih edilmiştir.

6 CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Teşekkür Ederiz…


"CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları