Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARAHANLILAR SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARAHANLILAR SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ."— Sunum transkripti:

1 KARAHANLILAR SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ

2

3 SOSYAL YAPISI Türk bozkır kültürüyle İslam kültürünün kaynaşma süreci, Karahanlı Devleti Döneminde başladı. Karahanlılar Türk-İslam toplumunun oluşturulmasında köprü görevi gördü. Türk İslam devletlerinde yönetilen halk; ilk Türk devletlerinde olduğu gibi aile- boy- bodun şeklinde teşkilatlanmaktaydı. Karahanlı Devleti'nde yönetici ve halk tamamen Türklerden oluşmaktadır.

4 Türk İslam toplumlarında halk yaşayış şekillerine göre;
Göçebeler Köylüler Şehirliler olmak üzere yaşıyorlardı.

5 AİLE Ailelerde tek eşlilik(monogami) hakimdi. Evlenmenin ve evlilik hayatının toplumda çok önemli bir yeri vardı. Boşanma söz konusu değildi. Babaerkil bir aile yapısı mevcuttur. Baba hayatta olduğu sürece aile de ayrılma olmazdı. Ailede ve yönetimde kadının da söz söyleme hakkı vardır. Geniş aile tipi gözükür. Aynı evde dede, oğul ve torun yaşıyorlardı. Aile içi iletişimde saygı ve sevgi esastı. Bu sayede toplumun temel yapı taşı olan aile, sağlam olarak ayakta kalmaktaydı.

6

7 Evlilik Görücü usulü veya gençlerin birbirlerini görüp beğenmeleri sonucunda erkek tarafı kızı isteme işini gerçekleştiriyordu. Daha sonra damadın babası kız tarafına at veriyordu. Buna başlık parası denirdi. Evlenmede genellikle arkuçı , savcı adı verilen aracılar vardır. Evlenmede açık sözlülük ve samimi olmak önemliydi.

8 Düğünlerde kudem adı verilen düğün yemeği verilirdi.
Erkek tarafınan kadına yandış adı verilen elbise verilirdi. Damat tarafından kızın annesine süt hakkı olarak süddük adı verilen elbise verilirdi. Erkek tarafının kızın kardeşine ağırlık adı verilen elbise verirdi.

9

10 Kutadgu bilig Çoçuk Terbiyesi
Senin ay gibi bir oğlun veya kızın doğarsa, onu kendi evinde terbiye et, bu işi başka ellere bırakma. Süt ninesi olarak iyi ve temiz bir kadın tut; oğlun kızın temiz büyür ve uzun ömürlü olur. O-ğul-kıza bilgi ve edep öğret; bu her iki dünyada onlar için faydalı olur. Oğula bütün faziletleri öğret; o bu faziletler ile ileride mal sahibi olur. Oğulu başıboş dolaşmağa bırakma; başıboş kalırsa, her tarafa gider ve yazık olur.” Burada çocuğun bizzat ailesi tarafından terbiye edilmesi istenmiştir.

11 teşekkür ederiz…


"KARAHANLILAR SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları