Organik sertifikasyon neden gerekli?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Türkiye İstatistik Kurumu Faaliyetleri Nilgün DORSAN Strateji Geliştirme Daire Başkanı.
Advertisements

İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Profesyonel Proje Yöneticiliği Sertifikası (PMP – Project Management Professional). Yakup KILIÇ Orman Yüksek Mühendisi
3. ADIM İş Sözleşmesi Düzenle. Genel kurallar İşverenin iş sözleşmesi yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. İş sözleşmesinin süresi bir yıl ve daha fazla ise.
SİGORTACILIK EĞİTİM MERKEZİ
Farabi Değişim Programı Tanıtımı. Farabi Programı, Yüksek Öğretim Kurum- ları arasında, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır. Erasmus ile benzerlik.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Proje Bütçesinin Hazırlanması - -- Proje Bütçesinin Hazırlanması -
Etkileşimli Tahta Sorumlu Firma Vestel Sorumlu Firma Yöneticisi Yereldeki Vestel Yetkili Servisleri Arıza Kaydı Vestel Çağrı Merkezi: Fatih.
BALSA MOBİLYA. DOĞTAŞ  Hacı Ali Doğanın 1972 de ‘Doğan Mobilya’yı kurması ile başlıyor.  Hızlı gelişimi sayesinde 1993’te Arnavutluk’a ihracatını yaptı.
Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Küme Yol Haritasının Oluşturulması Projesi Diyarbakır.
Müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış.
HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN. HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca.
TEFTİŞ SİSTEMİ VE İKS İLİŞKİSİ. İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) Teftiş Sisteminde de bazı değişimleri beraberinde getirecektir (?) İlköğretim.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
Proje Entegrasyon Yönetimi
Bilgi İşlem Departman Bütçelenmesi-1 Günümüzde Toplam Kalite kavramı yaygın olarak bahsedilmekte ve şirketler tarafından uygulanılmasına çalışılmaktadır.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
TBS’De görev tanımları
TALEP (İstem).
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Makro İktisat.
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Konu 9 ISO-9000 Kalite Güvencesi Standartları
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Optimizasyon Modelleri ve Uygulamaları
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
RAPORLAMA DÖNEMİNDEN SONRAKİ OLAYLAR
İhracat Genel Müdürlüğü
MEDİKOSOSYAL MERKEZİ.
Bu sorunlar neden çözülmeli?
İŞLETMELERİN KURULUŞU
©McGraw-Hill Education, 2014
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
İŞ TATMİNİ.
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
Nasıl bir enerji politikası?
Hayvancılık İşletmeleri Açısından Yönetim
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
YATIRIM HARCAMALARI.
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ
KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLAR
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
Sebze Tohumu Değerlendirme Toplantısı
DİCLE ÜNİVERSİTESİ KALİTE YOLCULUĞU
ALIŞVERİŞLERİMİZDE NELERE
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
RAPORLAMA DÖNEMİNDEN SONRAKİ OLAYLAR
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018.
Bilgilendirme Toplantısı
5.6 İKS Dokümantasyonu Her çiftçi için belli dokümanlar ve İKS seviyesinde tutulmalıdır. ( İKS Rehberi 5.6’da belirtildiği gibi) Bu kayıtlar hem iç hem.
Risk Yönetimi Organik kaliteyi tehdit edebilecek risklerin tamamı bilinmeli ve iç prosedürlerde hesaba katılmalıdır. Ön risk analizi yapılması şarttır.
Eğitim Önemlidir İKS kadrosunun ve çiftçilerin eğitimi İKS sürecinin önemli bir bölümüdür. Hedef çiftçilerin, ve proje çalışanlarının organik çiftçiliğin.
Sertifikasyona giden adımlar
İKS Personeli Genel olarak İKS’den sorumlu bir kişi bulunur ve bu kişi İKS’de her prosedür ve görev için bir kişiyi görevlendirecek şekilde sorumluluğu.
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
Sunum transkripti:

Organik sertifikasyon neden gerekli? Güven inşa etmek Tüketici sağlıklı ve çevre dostu ürünler istiyor ve bunlar için daha yüksek ücretler ödemeye istekli Güven Çiftçi ürünlerini tanımlanmış organik standartlara göre üretiyor ve daha yüksek fiyatla satabiliyor.

Küçük çiftçi topluluğu sertifikasyonu ilkeleri Bir merkez, tüm küçük çiftçilerin organik standartlara uyumunu temin eder. Topluluğun bir İç Kontrol Sistemi (İKS) vardır. Tüm topluluk için tek sertifikasyon

İKS Tanımı IFOAM Tanımı: İç Kontrol Sistemi (İKS), dış sertifikasyon kuruluşunun, bir topluluğun bireylerinin yıllık denetimini sertifikalı operatörün sistemi içerisinde belirlenmiş bir organ/ünite’ye bırakmasına imkan veren yazılı bir kalite güvence sistemidir.

Küçük çiftçi topluluğu sertifikasyonu İÇ KONTROL SİSTEMİ (İKS) Sertifikalayan Kuruluş(belgeleyici)

İç Kontrol Sistemi (iks) Çifçilerin organik standarda uymaları için bağlayıcı taahhüt İç denetim ve çiftçiler için alan danışmanlığı İç onaylama ve uyumsuzluklarla ilgilenme Çiftçi ve çiftlik verilerinin dokümantasyonu Ürün akış kontrolü Organik projede çiftçiler

Küçük çiftçi toplululuğu sertifikasyonu için şartlar Bireysel sertifikasyonun giderleri satış gelirlerine oranla çok yüksek. Üyelerin benzerliği (lokasyon, üretim sistemi, ölçü) Prensipte sadece küçük çiftçiler (yerel standartlara göre); büyük çiftçiler grubun üyesi olabilir ama her yıl dış denetimden geçmelidir. Genellikle pazarlama sistemi aynıdır.

Küçük çiftçi projelerinin temel tipleri İşleyici İhracatçı İKS’yi yürütüyor Çiftçi derneği kooperatifi (İKS’yi kendi yürütüyor) Sözleşmeli üretim

Bazı önemli terimler Organik: normalde belli organik standarda göre SERTİFİKALI demektir. Konvansiyonel : Organik değil = sertifikasız İKS Operatörü: İKS’yi organize eden organ, genellikle bu çiftçi kooperatifi veya çiftçilere anlaşmalı üretim(taşeron) yaptıran işleyicidir. İKS Kılavuzu: İKS’yi düzenleyen tüm dokümanların toplamı: prosedürler, formlar, kurallar, vb. Uyumsuzluk: her zaman belli bir organik standartla ilgilidir. Örn. Ambush püskürtmek uyumsuzluktur çünkü bir organik standardı ihlal eder, ama bakır püskürtmek kabul edilebilir çünkü izin verilmiştir. Yasak/izin verilmeyen: bir standarda göre izin verilmeyen Onay: iç organik standarda ve prosedürlere göre İKS tarafından onaylanma Sertifikasyon: (dış) organik sertifikasyon kuruluşu tarafından yönetmeliklere veya kamusal organik standartlara göre sertifikalandırılmak.

İKS Kılavuzu İKS Kılavuzu: İKS’yi düzenleyen tüm dokümanların toplamı: prosedürler, formlar, iç yönetmelikler, sözleşmeler, vb. Not: yeni IFOAM İKS Rehber El Kitabı böyle bir İKS kılavuzuna örnektir. İKS kılavuzunun tüm ilgili bölümleri o prosedür veya gerekliliği uygulamakla sorumlu kişilere uygun formda verilmelidir. İKS Kılavuzu İKS’nin gerçeğini yansıtmalıdır, ama tüm minimum gereklilikleri de karşılamalıdır. Bu nedenle düzenli olarak gözden geçirilmesi ve yeniliklerin İKS kadrosuna bildirilmesi gerekir.