Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN. HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN. HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca."— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN

2 HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca toplantıya ev sahipliği yapan ve bana sizlere hitap fırsatı veren sayın bakanlık görevlisi ev sahiplerimize de teşekkür etmek isterim. Bu sunumumda sizleri su ürünleri kooperatiflerinin kuruluş nedenleri,işleyişi ve hizmetleri hakkında aydınlatmaya çalışacağım.

3 Ben balıkçıyım.Aktif olarak avlanmaya devam ediyorum.Tüm meslektaşlarım gibi zamanımın çoğunu deniz üzerinde ve avlanmaya odaklanmış olarak geçirmek zorunda kalıyorum.Mesleğimi seven birisi olarak bu durumdan şikayetçi değilim.Bizimkisi bir meslek olduğu gibi aynı zamanda da bir yaşam biçimidir.

4 1- KURULUŞ NEDENLERİ Bu sektörün ana itici gücü,ham madde sağlayıcısı,sermayesi,denizde avlanan insanlardır.Diğer yandan avlanan balıkları işlemek ve pazarlamak, ayrıca av için gerekli lojistiği sağlayacak karada faaliyet gösteren kişilere ve firmalara ihtiyaç doğdu.Bu firmalar avcılarla ortak olmak ve onlara hizmet için çalışmak yerine onların kazancından daha fazla pay alabilmek için çalışmaya başlayınca balıkçılara karada lojistik ve pazarlama konularında destek verecek bir yapılanmaya ihtiyaç doğdu.Bizi bizden daha iyi kimsenin anlayamayacığını bildiğimiz için kooperatifler çatısı altında toplandık.

5

6 Aynı limanda veya aynı yörenin avlanma ruhsatına sahip faal balıkçıları bir araya gelerek (en az yedi üye) bir kooperatif kurabiliyorlar.Kendi arasında anlaşan ortaklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce hazırlanan sınırlı sorumlu su ürünleri kooperatifi ana sözleşmesi maddelerine uygun olarak gerekli prosedürleri takip ederek resmen göreve başlar

7 İŞLEYİŞ Kooperatiflerden önce avlanan balık için balıkçı kıyıya yanaşıyor;bir an önce,üçe beşe bakmadan avını pazarlamaya çalışıyordu.Bunun farkında olan alıcılar da sürekli fiyat kırıyorlar ve avcıyı mağdur ediyorlardı. Su ürünleri kooperatiflerimize üye bir balıkçı artık avladığı ürünü getirip kooperatife teslim ediyor ve hemen ava dönüyor.Aynı yöredeki tüm ortaklar aynı şekilde davranıyor ve yakalanan balık bir yerde toplanıyor.Buna bağlı olarak balık ihtiyacı olan alıcılar dışarıda balık bulamadıkları için kooperatif mezatlarına gelmek zorunda kalıyorlar.Bu da kooperatiflere fiyat fiyat kontrolü olanağı sağlıyor.

8

9

10 Ekonomik faydalarının yanında bir kooperatif çatısı altında toplanmanın eğitim ve kontrol açısından da büyük faydaları da vardır.Avlanan balıkların bir elde toplanması kayıt toplama imkanı sunmakta,bunun yönlendirmesi ile de hem avlanan türler, hem de av sahası üzerindeki baskı kontrol edilebiliyor.Bu da bize sürdürülebilir avcılık yapabilmemiz için atılması gereken adımlarda kılavuzluk ediyor. Ayrıca balıkçılarımız planlı veya plansız toplantılarla bir araya getirilerek;hem kendi aralarında bilgi alışverişi sağlanıyor hem de dışarıdan gelen eğitmen ve görevlilerce eğitilerek daha bilinçli avcılık imkanı sağlanıyor.

11

12 Kooperatifler yerel faaliyetlerini bir adım daha ileriye götüre bilmek ve yerel faaliyetlerini bölgesel alana yayabilmek için il ve bölge bazında birleşerek merkez birliklerini kurmuşlardır.Bütün bölge balıkçıları bir merkezde toplanınca çok güçlü ve daha koordine çalışan yüzde yüz hizmet odaklı daha etkili yaptırım gücü daha fazla daha dikkate alınır temsil gücü yüksek kurumlar oluşmuştur.

13 Su ürünleri kooperatifleri merkez birliği on beş adet bölge birliğini ve bunlara bağlı olan yaklaşık 500 adet yerel kooperatifi çatısı altında toplamaktadır. SÜRKOOP İL BİRLİKLERİ YERELKOOPERATİFLER

14 Kooperatifler ve merkez birlikler ortaklarının çalışma ve yaşam standartlarını yükseltmek için gereken gelir seviyelerine ulaşabilmelerini sağlamak amacı ile her türlü faaliyeti yapmakta sektörde bu çalışmaların meyvelerini yavaşta olsa toplamaya başlamıştır. Kooperatifcilik zor ve meşagatli bir iştir ama yapılması da son derece gerekli ve faydalıdır. Bize yaşantımızda yol gösteren akıl veren ata sözlerimiz vardır. Atalarımız bize Bir elin nesi var iki elin sesi var ve birlikten kuvvet doğar gibi sözler bırakmışlar ben de sizlere birlik olunki bir olasınız diyor dinlediğiniz için teşekkür ederek selamet ve esenlikler diliyorum.


"HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN. HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları