Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Eğitim Önemlidir İKS kadrosunun ve çiftçilerin eğitimi İKS sürecinin önemli bir bölümüdür. Hedef çiftçilerin, ve proje çalışanlarının organik çiftçiliğin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Eğitim Önemlidir İKS kadrosunun ve çiftçilerin eğitimi İKS sürecinin önemli bir bölümüdür. Hedef çiftçilerin, ve proje çalışanlarının organik çiftçiliğin."— Sunum transkripti:

1 Eğitim Önemlidir İKS kadrosunun ve çiftçilerin eğitimi İKS sürecinin önemli bir bölümüdür. Hedef çiftçilerin, ve proje çalışanlarının organik çiftçiliğin gerekli tüm konularını anlamarlını ve organik tarımla ilgili iç yönetmeliğin tüm içeriğinin ve sonuçlarının /uygulamalarının bilincine varmalarını sağlamaktır.

2 İç Denetçinin Eğitimi İç denetçiye yılda en az bir kez alanında uzman bir kişi tarafından eğitim verilmelidir. Eğitimin tarihi ve eğitim programının ayrıntıları İKS operatörünün personel dosyalarında belgelenmelidir. Eğitim birçok beceriyi kapsamalıdır: Standartlar, prosedürler ve dokümantasyona yapılan değişikliklerle güncel bilgilerin verilmesi Özellikle birinci yılda, tecrübeli bir denetçi eşliğinde uygulamalı eğitim Tecrübeyi genişletmek için diğer alanlardan diğer denetçilerle çalışmak da yardımcı olabilir.

3 Diğer İKS çalışanları Tüm personel kendi alanlarıyla ilgili eğitim almalıdır. Çalışanların organik sistemler hakkında temel bilgiye ve kendi çalışma alanında uzmanlığa sahip olması beklenir. Onay personeli, hem İKS’de olan değişiklikler hem de dış sertifikasyon kuruluşunun koşullarındaki değişikliklerle bilgilerini tazelemek için eğitim almalıdır. Ürünlerin alınmasıyla ilgilenen personel eğitilmeli ve düzenli olarak kontrol edilmelidir, çünkü alım-satım kayıtları, çiftçinin verimi ve gerçek satışların ilişkilendirilmesi için çok önemlidir. Bu tip eğitimlerin hepsi eğitimin tarihi ve içeriğini belirtecek şekilde belgelenmeli ve İKS Personel kayıtlarında bulunmalıdır. Bu kayıtlar dış teftiş sırasında denetçi tarafından istenebilir.

4 Çiftçilerin Eğitimi Her çiftçi en azından bir kez organik tarım hakkında ön-eğitim almalıdır. Organik tarımda sürekli eğitim önemlidir! Çiftçilerin eğitimi İKS’nin kritik bir parçası olarak algılanır. Amaç çiftçilerin organik tarımın ilkeleri ve yöntemlerini anlayışını geliştirmek, bilgilerini artırmaktır. İdeal olan, İKS’nin çiftçilere genel olarak organiğe girişle başlayıp sonra belli sorunlara veya kritik yönlerine odaklanılarak adım adım tanıştırılmasıdır. Model çiftliklerde uygulamalı eğitimi de kapsayan seminerlerle veya düzenli alan danışmanlık ziyaretleriyle eğitim verilebilir. Alan eğitimi – zararlılar nerede?

5 Sürekli Eğitim Organik eğitim seansları, verimin, girdilerin ve satışların kaydedilmesi için prosedürlere, ve standartlara veya formlara yapılan değişiklikler ile personel ve çiftçilerin bilgilerinin güncellenmesiyle ilişkilidir. Organik verimlilik yönetimi gibi özel tekniklerde düzenli eğitim, bilgi birikimini ve güveni artıracak ve sorunların çıkma olasılığını azaltacaktır. Not: Çiftçilerin eğitimi için bir el kitabı mevcut: IFOAM Tropik Bölgelerde Organik Tarım Eğitim Kılavuzu (slaytlarla birlikte) Eğitim, çiftçilerin ilerlemesini değerlendirmek adına resmi olmayan kontroller için fırsat yarattığından önemlidir. Ayrıca, eğitim acil ilgi gösterilmesi gereken sorunlara ışık tutabilir ve sorunları çözebilir. Eğitimci eğitimlerin tarihlerinin ve katılımcıların kayıtlarını tutmalıdır. Böylece çiftçilerin İKS’ye ve organik tarıma bağlılıklarını değerlendirmek için bir yöntem daha kazanılmış olur.

6 İKS Eğitimci Denetim Listesi (örnek)
Konular İşaretle Katılımcıların kayıtları Eğitim dokümanları (postersler Sözleşme Anket Temel Standartlar İKS Standardı (sertifika kuruluşları) Eğitim araçları Çevirmeli tablo kağıdı Tükenmez kalem Yapışkan bant Beyaz tahta İçecekler (su) Çiftçilerin dokümanları için klasör (su geçirmez) Çiftçi için kağıt ve kalem TV setinin bulunduğu yerlerde hafıza kartına eğitim fotoğraflarının yüklü olduğu bir dijital fotoğraf makinası çok kullanışlı bir eğitim aracıdır. TV’ye takın ve görsel malzemeniz hazır!


"Eğitim Önemlidir İKS kadrosunun ve çiftçilerin eğitimi İKS sürecinin önemli bir bölümüdür. Hedef çiftçilerin, ve proje çalışanlarının organik çiftçiliğin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları