Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Risk Yönetimi Organik kaliteyi tehdit edebilecek risklerin tamamı bilinmeli ve iç prosedürlerde hesaba katılmalıdır. Ön risk analizi yapılması şarttır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Risk Yönetimi Organik kaliteyi tehdit edebilecek risklerin tamamı bilinmeli ve iç prosedürlerde hesaba katılmalıdır. Ön risk analizi yapılması şarttır."— Sunum transkripti:

1 Risk Yönetimi Organik kaliteyi tehdit edebilecek risklerin tamamı bilinmeli ve iç prosedürlerde hesaba katılmalıdır. Ön risk analizi yapılması şarttır. Riski en aza indirmek için gerekli tüm önlemler alınmalıdır.

2 Olası Riskler Her Aşamada Mevcuttur
Çiftlik üretimi: örn. ürünün fiyatı artar artmaz çiftçilerin ilaç püskürtmesi; devlet programlarıyla ücretsiz girdi sağlanması, vb. Alım/Satım: Çiftçilerin kendi mallarına ek olarak ailesinin ekinlerini de satması, satın alma sırasında karışma, satın alma görevlilerinin sertifikasız çiftliklerden alması Elden geçirme : ürünlerin karıştırılması, depolama/sevkıyat/ihracat sırasında bulaşma İKS Yetersiz: İKS kadrosunun sürekli değişiklik olması nedeniyle yeterli eğitimden geçmemiş olması, iç denetim için imkan yetersizliği (örn. ulaşım) . İKS koordinatörü gerekli önlemleri almış olduğunu düşünse bile, bir risk analizi bütün OLASI sorunları hesaba katmalıdır.

3 Olası Risk: Başka Çiftçinin Ürünlerini Satan Çiftçiler
Olası risk: Çiftçilerin aile üyelerinin ürünlerini satması Bazı önleyici ve düzeltici eylemler: Tüm aile üyeleri ve komşularında kaydedilmesi. Çok iyi bir verim tahmin sistemi bulunması; son güncellemelerin satın almadan hemen önce yapılması; satın alma sırasında tahmin edilen miktarların aşılmadığının sıkı kontrolü. Çiftçilerin bunun ciddi bir yasak olduğunu ve organik projeyi tehlikeye atabileceğini anlamalarını sağlayın. Sosyal kontrol mekanizmalarını destekleyin. Sadece alan görevlilerinin yanında hasat edilen ürünleri alın.

4 Olası Risk: Paralel Üretim
Olası risk: Organik biber yetiştiricinin aynı zamanda organik olmayan tarlaları var, örn. Hindistan cevizi bahçesi. Bu arsadan İKS’nin haberi yok. Problem: Bazı biberler organik olmayan Hindistan ceviziyle birlikte ekiliyor. Dolayısıyla çiftçi bu organik olmayan biberi de organikle birlikte İKS operatörüne satmaya çalışacak. Bazı önleyici ve düzeltici önlemler: Her zaman bir çiftçinin yönettiği tüm tarlaları ve ekinleri kontrol edin (zaten mecburi) 1. Seçenek: Sadece TÜM ürünleri organik yetiştiren çiftçileri kabul edin. 2. Seçenek: Hem organik hem konvansiyonel yetiştirilen her ürün sertifikasını kaybeder ve organik olarak satılamaz. 3. Seçenek: Çiftçiler konvansiyonel alanları da organiğe dönüştürmek zorundadır. Alan görevlileri satın alma sırasında “geçiş” ürünlerinin organiğe karışmaması için mevcut olmalıdır

5 Sürekli Risk Yönetimi Bazılarının olasılığı çok yüksek ve tehlikeli olabilir (yüksek risk), bazıları daha düşük olasılıklıdır ve/veya kritik değildir (düşük veya orta seviye). Olası risklerin farkında olmak önemlidir, çok az rastlansalar veya siz gerekli bütün önlemleri aldığınızı düşünseniz bile. Riskler zamanla değişebilir. Bu nedenle, düzenli risk değerlendirmesi önerilir. Bir İKS’nin her aşamasında tüm kritik kontrol noktalarını bilmeniz, sisteminizi buna göre adapte edebilmeniz için önemlidir.


"Risk Yönetimi Organik kaliteyi tehdit edebilecek risklerin tamamı bilinmeli ve iç prosedürlerde hesaba katılmalıdır. Ön risk analizi yapılması şarttır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları