Tarım ve Hayvancılıkta Bilişim Tabanlı Karar Destek Sistemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
Advertisements

AKP’NİN KADIN İSTİHDAM PAKETİ KİME MÜJDE ! ?. İSTİHDAM Bir ülkede çalışabilir nüfus içinde olup ücretli olarak bir işte çalışanların toplamıdır.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI YAPIMI PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL.
FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
Bir asistanın, asistanlık dönemimdeki bilgilerinin sistem üzerinden takibinin yapılmasını sağlamak.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
ATP MESLEK ALANLARINA GEÇİŞ KOŞULLARI
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
5651 Sayılı Kanun Hazırlayan: Adı - Soyadı: Mehmet Ali ULUCAN Numara:
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
Pazarlama İlkeleri.
ÇAĞRI MERKEZİ CRM YAZILIMI İÇERİK ÖRNEĞİ
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
Farabi Değişim Programı Oryantasyon Toplantısı
ERP YAZILIMLARI ERKAN KARATAŞ
RETS Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi
BDÖde Kullanılan Yaygın Formatlar
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Proje Oluşturma ve Yönetimi
İŞLETMELERİN KURULUŞU
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
GOOGLE TRENDS Fatih Akdaş 12-B ATL 51 Ders: Veri Tabanı.
İŞLETME FİNANSI.
Teknolojİ ve tasarIm dersİ
Güvenli İnternet Kullanımı
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
BİLGİ GÜVENLİĞİ Güvenli Şifre Oluşturma Bilgi Gizliliği ve Güvenliği
Hayvancılık İşletmeleri Açısından Yönetim
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
RİSK YÖNETİMİ, DEĞERLENDİRİLMESİ VE METODOLOJİLERİ
Muhasebe yazılımı.
Eğitim-öğretim Yılı Bandırma Rehberlik Araştırma Merkezi
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Futbol Yetenek Avcısı AOFScout.
ENM 321 İNSAN MÜHENDİSLİĞİ
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri

Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
Yükseköğretim Kurulu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Aile Hayvancılığında Karlılık
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
Deneysel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOMÜDAM)
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
7. ÜRETİMDE KALİTE KONTROLÜ
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
Yatırım Döneminde Uygulanan Vergi İndirimi Artırılacaktır Yatırımcılarımızın 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için,
Bellek içi raporlama sistemleri için denormalizasyon uygulaması
Sunum transkripti:

Tarım ve Hayvancılıkta Bilişim Tabanlı Karar Destek Sistemleri Proje: Tülin AKIN Coşkun YILDIRIM Sunan : Handan ÇAKAN

Karar destek sistemlerini büyük çiftçiler ve tarımsal işletmeler kullanabiliyor. Sürü yönetimi Kızgınlık takibi Durum takibi (kayıt almak) Bitkisel üretimde erken uyarı sistemleri Bilgi servisleri Sürdürülebilirlik Ekonomik kar elde etmek

Aile İşletmeleri Neden Kullanmıyor? Geleneksel yöntemlerin kullanılma alışkanlığı “doğru bilinen yanlışlar” Yenilikçiliği ve teknolojiyi kullanma korkusu Teknolojiden bihaber olmak Maliyetleri karşılayamama

Küçük Ölçekli Çiftçilikte Kullanım Nasıl Sağlanacak? Kullanılacak sistem mevcut olmakla birlikte yazılım revizyonları ile birlikte aile işletmeciliği için uygun formlarda hazırlanacak. Parametreler Türkiye şartlarına da uygun şekilde olacak. Tüm dataların toplanacağı ve arşivleneceği bir servis sağlayıcının tasarımı yapılacaktır. Bitkisel üretimde çiftçinin üretim bilgileri tek bir merkezde toplanacak Cep telefonlarına bilgi akışı sağlanacak ve internetten de izlenebilecek şekilde ADSL alt yapısının bulunduğu tüm alanlarda kullanılabilecek şekilde olacak.

Sistemin İşleyişi Veri Analizi Dış Etkenler Üretim Bilgileri Çiftçi Bilgileri Üretim Bilgileri Dış Etkenler Meteoroloji Piyasa SMS IVR WEB ANDROID UYGULAMA IOS UYGULAMA

Meteoroloji Motoru Ham Veri Toplama Ham Veri İşleme Meteoroloji Motoru Gün İçerisinde Saatlik Tahminler + Ortalama sıcaklık + Hissedilen sıcaklık + Bağıl nem + Rüzgar yönü + Rüzgar şiddeti + Yağış ihtimali + Yağış miktarı 5 Günlük Tahminler + Ortalama sıcaklık + Bağıl nem + Rüzgar yönü + Rüzgar şiddeti + Yağış ihtimali + Yağış miktarı Ham Veri Toplama Ham Veri İşleme Karar Destek için Veri Üretimi Meteoroloji Genel Müdürlüğü Verileri Müşterinin koordinatlari Hava alanı ve liman verileri Meteoroloji Motoru & Agri Logical Helper Service Anlamlı, yorumlanmış veri Sisteme üye özel ve tüzel kişi istasyon verileri Algoritmik Yorumlayıcı Non – Lineer Betik Fonksiyonlar Radar görüntüleri Uydu görüntüleri İzleme ve Tarımsal Anlamlandırma Merkezi Modelleme Güvenli mi Test Edilebilir mi ? N sayıdaki noktadan anlık alınacak veriler % 93 oranında doğrudur. Aynı noktalar için; 1 gün sonrası için % 90 2 gün sonrası için % 88 5 gün sonrası için % 80 10 gün sonrası için % 75 için doğruluk ile tahmin doğruluğu sağlanabilmektedir.

Hayvancılık Karar Destek Servisi Ahır Ve Üretim Veri Girişleri Bitkisel Üretim Karar Destek Servisi Süt Otomasyonu Karlı Süt ve besi hayvancılığı Kızgınlık takibi Sürekli Veri Takibi Günlük süt bilgileri Çiftçi sorgulama Çiftçi telefonla entegrasyon Döl veriminin artırılması Sağlıklı süt ve et verimi İlaç ve sağlık harcamalarının kontrolü Ekonomik ve daha fazla üretim Hayvan refahının artırılması Soru Cevap Arıcılık Otomasyon Sistemleri Hayvancılık Arıcılık Erken Uyarı Telefon Sabit - GSM Konu Uzmanları Çağrı Cevaplama Merkezi - Telefon – SMS - E-mail Kovan Takibi Erken Uyarı ve Çağrı Merkezi SMS Bitkisel Üretim Karar Destek Servisi Kovan içi kovan dışı sıcaklık takipleri Hastalık ve zararlı kontrolleri Yağmacılığı engelleme Arı hareketlerinin takibi Ana arı kontrolü Tarımsal Bilgi Servisleri Alıcı ile Satıcıyı Buluşturma Servisi Uzmanına Sorun Üretim Planlama Tarımsal Etkinlik Yönetimi Çiftçi Veritabanı CRM ekranları Web May Diğer Siteler E-mail

Proje Deneme Projenin test aşaması için ilk etapta geçimini büyükbaş hayvancılıktan sağlayan bir köy seçilecektir. Bu köyde toplam hayvan sayısı en az 500, en fazla 1000 büyükbaş olacak şekildedir. Küçük ve orta ölçekte hayvancılık yapan işletmelerin gelirlerini büyük oranda süt üretiminden elde etme potansiyeline sahip olacak şekilde seçilecektir.

Proje Çiftçimize Ne Kazandıracak? Hayvanların kızgınlık takibi yapılacak Hayvanların bilgileri tek bir merkezde toplanacak Hayvanların dönemleri kayıt altına alınacak (buzağı, düve, inek, kuruya alma vb.) Verilen besinler ve yemler kayıt altına alınacak Hayvanların sağlık durumları yapılan iğneler, ilaçlar kayıt altına alınacak Koruyucu hekimlik sağlanmış olacak hayvan refahı sağlanıp, uzun vadede süt verimi yükselecek Bitkisel Üretimde; Günlük hava durumu bilgileri çiftçiye ulaşacak, don uyarısı verildiğinde çiftçi tedbirini alabilecek, yağış durumunda sulama ve ilaçlamasını ona göre planlayacak Çiftçiye dönemsel uygulamaları için ürününe yönelik bilgi akışı sağlanacak Kayıtlar sayesinde tarımda izlenebilirlik sağlanacak Çiftçinin ürettiği ürüne katma değer kazandıracak

Projenin Amacı Refahı daha yüksek, daha çok kazanabilen bir kırsal kesim hedeflenirken, teknolojinin nimetlerini kırsal kesime taşıyarak küçük çiftçilerin büyümesi sağlanacaktır.

Teşekkür Ederiz…