Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5651 Sayılı Kanun Hazırlayan: Adı - Soyadı: Mehmet Ali ULUCAN Numara:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5651 Sayılı Kanun Hazırlayan: Adı - Soyadı: Mehmet Ali ULUCAN Numara:"— Sunum transkripti:

1 5651 Sayılı Kanun Hazırlayan: Adı - Soyadı: Mehmet Ali ULUCAN Numara: 1131602912

2 5651 Sayılı Kanun Nedir? 5651 sayılı kanun, İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki kanundur.

3 5651 Sayılı Kanun Maddesinin Amacı Kanun maddesi internet erişiminin kontrol altına alınmasını amaçlamaktadır. Bu sayede internet üzerinden işlenen bilişim suçlarının önemli ölçüde önüne geçilmekle beraber suç unsuru içeren herhangi bir olay sonrasında suçlu ya da sorumluların tespit edilerek suçsuzdan kolayca ayrılmasını sağlamak. Ayrıca kullanıcıların internet üzerinden aldatılmalarını ve yasal içerikte olmayan kötü amaçlı içeriklerden korunmalarını amaçlanmaktadır.

4 5651 Sayılı Kanun’un Kapsamı 5651 sayılı kanun toplu İnternet hizmeti sunan kurum ya da kişilere bazı sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumlulukların başında da loglama gelir. Loglama; bir sistemin hareketlerini kaydeden bir yapıdır. 5651 sayılı kanuna göre loglama İnternet erişimi sunan kurum ya da kişilerin sundukları hizmeti kullanan kişilerin hareketlerini kaydedebileceği bir sistemdir. Bu durum, 5651 sayılı kanun ile birlikte zorunlu hale getirilmiştir. Loglamanın yapılmaması durumunda bu İnternet erişimi üzerinden gerçekleşen bütün işlemler hizmeti sunan kişinin sorumluluğundadır.

5 5651 Sayılı Kanunun Kapsadığı Sorumlu Birimler Erişim Sağlayıcı: Kullanıcılarına internet ortamına erişim olanağı sağlayan her türlü gerçek veya tüzel kişiler. Erişim sağlayıcı kavramının içerisine, internet hizmeti sunan (ADSL, KabloNet, GSM bağlantı gibi) firmalar girmektedir İçerik Sağlayıcı: İnternet ortamı üzerinden kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten, değiştiren ve sağlayan gerçek veya tüzel kişiler. Yer Sağlayıcı: Hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişiler. Ör: Kendi Bünyelerinde Hosting Hizmeti Verenler Ticari Amaçla Hosting Hizmeti Verenler İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcı: Kişilere belli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanım olanağı sağlayanlar. Örnek; Kamu kuruluşları, şirketler, oteller, vb..

6 Kanunun Gerektirdiği Teknik Detaylar Bu kapsam doğrultusunda her türlü yer sağlayıcı; kaynak IP adresi, hedef IP adresi, bağlantı tarih-saat bilgisi, istenen sayfa adresi, işlem bilgisi (GET, POST komut detayları) ve sonuç bilgisi gibi bilgileri kanun koyucunun 6. Maddenin b bendinde belirtildiği üzere 6 aydan az ve 2 yıldan fazla olmamak sureti ile saklamak ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla mükelleftir. Saklanan verilerin doğruluğunu sağlamak amacı ile Zaman damgası ile mühürlenen TİB onaylı loglama yazılımı kullanılması gerekmektedir.

7 Hukuki Sürecin İşleyişi Bir işletmenin internetini kullanan herhangi bir kişinin internet üzerinden herhangi bir web sayfasına yasal suç teşkil edecek mesajlar/yorumlar/saldırılar(Dos v.b) gönderdiğini düşünelim. Şikayet üzerine ilgili adli merci ilgili web sayfası sahibine bir yazı ile başvurur ve yasadışı mesaj/yorum/saldırının nereden geldiğini sorar. Bu web sayfası sahibi sizin işletmenize ait IP`den geldigini bildirir. Bir sonraki aşamada adli merci, bu IP`nin kayıtlı bulunduğu internet servis sağlayıcısını (Türk Telekom, Superonline v.b) tespit eder ve bir yazı göndererek olayın olduğu gün ve saatte ilgili IP adresini hangi kullanıcının (gerçek veya tüzel kişi) kullandığını sorar. İnternet servis sağlayıcı kendi kayıtlarından istenilen zamandaki IP`yi kimin (işletmenize ait bilgiyi) kullandığını adli merciye bildirir. Bu noktada kanun karşısında işletmeniz doğrudan suçlu ve bu suçtan sorumlu kişi de işletme sahibi olacaktır. İşte bu noktada, bu kurumda bulundurulan kayıt sistemi ile işletmeniz internet kullanıcılarından hangisinin bu erişimi gerçekleştirdiği kolayca bulunabilecektir. Ancak kayıt sisteminin verdiği verinin de güvenilir ve değiştirilemez olması gerekir. Çünkü bu kayıtlar birer delil teşkil edecektir. Eğer bu dellilerin doğruluğunda bir şüphe var ise sorumlu yine işletmeniz olacaktır.

8 Kaynakça: https://www.bilgiguvenligi.gov.tr/mevzuat/56 51-sayili-kanun-ve-kamu-kurumlarina-iliskin- degerlendirme.html https://www.bilgiguvenligi.gov.tr/mevzuat/56 51-sayili-kanun-ve-kamu-kurumlarina-iliskin- degerlendirme.html http://firelog.com.tr/5651-sayili-kanun-nedir/ http://www.budava.com/5651-sayili- kanunloglama-kanunu-nedir/ http://www.budava.com/5651-sayili- kanunloglama-kanunu-nedir/


"5651 Sayılı Kanun Hazırlayan: Adı - Soyadı: Mehmet Ali ULUCAN Numara:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları