Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Advertisements

Derslere Etkin Teknoloji Entegrasyonu
Etkin ve İşbirliğine Dayalı Öğrenme S
ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME.
Doç.Dr. Bülent ÇAVAŞ Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
Öğrenme ilkeleri Prof Dr Süheyla Ünal.
“Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Yükseltin”
Başlıca Öğrenme Stratejileri
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: STRATEJİLER
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Bilişşsel Hedeflerin Ölçülmesi
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
Gagné’in Öğrenme Koşulları Modeli
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Dr. İpek Gönüllü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
Eğitimde Program Geliştirme Temel Kavramlar
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
BÖLÜM 5 BEBELİKTE BİLİŞSEL GELİŞİM. BÖLÜM 5 BEBELİKTE BİLİŞSEL GELİŞİM.
Durumlu Öğrenme (Situated Learning)
Okulöncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık çalışmaları
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİ VE DAVRANIŞLARI
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
16 - ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRMELERİNİN ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜRECİNE KATILMASI
DİYARBAKIR BİLİM SANAT MERKEZİ REHBERLİK HİZMETLERİ BİRİMİ
Temel Kavramlar ve İlkeler
Öğretim Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi
UZAKTAN ve AÇIK EĞİTİMDE ÜSTBİLİŞSEL ETKİNLİKLER
Eğitsel Rehberlik. Rehberlik hizmetlerinin önemli bir işlevi de öğrenmeyi kolaylaştırmak, başarıyı artırmaktır. Bu amaca yönelik yapılan rehberlik hizmetleri.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
ANLAMA TEKNİKLERİ: OKUMA EĞİTİMİ
KISIM 3 Bilişsel Gelişimi Arttırma BÖLÜM 9 Yapılandırmacılık: Öğrenenin Bilginin Yapılandırılmasında.
Öğrenme Stratejileri. Öğrenme stratejileri Öğrenme stratejleri: bireyin öğrenmesini etkileyen süreçler, öğrenmeyi etkili kılmak için yapılanlar, bilginin.
Prof. Dr. Ahmet Arıkan (Hilal Gülkılık’tan alınmıştır)
Standardize / Simüle Hasta Temelli Tıp Eğitimi Doç. Dr. Muharrem Ak Zirve Üniversitesi Emine-Bahaeddin Nakıbo ğ lu Tıp Fakültesi 1.
Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı Ölçme-Değerlendirme Modul 1.
E ĞITIMDE P ROGRAM G ELIŞTIRME T EMEL K AVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Eğitim Psikolojisi Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
Cambridge IGCSE® Cambridge IGCSE:
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
GÖREV ANALİZİ.
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Bilişim teknolajileri. ①①① ↕①↕① TEMEL KAVRAMLAR.
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Bir psikolojik yapı olarak "başarı" ve madde geliştirme süreci
Performansa ve Portfolyoya Dayalı Durum Belirleme
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
İlköğretime Hazır Bulunuşluğun Değerlendirilmesi
Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Öğrenme Psikoljisi Kuramları: Bilgi İşlemleme Yaklaşımı II
Dereceli Puanlama Anahtarı Hazırlama
ABİDE Madde Örnekleri Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Dereceli Puanlama Anahtarı
Üst Düzey Zihinsel Özellikler
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Sınav Türleri: Uzun Yanıtlı ve Kısa Yanıtlı
Üst Düzey Zihinsel Beceriler
Üst Düzey Zihinsel Beceriler
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Sunum transkripti:

Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÜSTBİLİŞSEL SÜREÇLER Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

ÜST BİLİŞ (METACOGNITION) NEDİR? Flavell, 1970lerde ilk kez “üst biliş” kavramını “biliş üzerine biliş” veya “düşünme üzerine düşünme” olarak tanımlamıştır (Flavell, 1979). Önceleri üst biliş kavramı bireyin bilişsel sistemi hakkında betimleyici tanımlarla sınırlandırılmıştır. Daha sonra, Brown ve DeLoache (1978) bu tanıma “bireyin bilişsel davranışı üzerinde kontrolü”nü eklemişlerdir. Yani üst bilişin konusu, bireyin kendi bilişsel süreci hakkındaki bilgisi ve bu bilgiyi bilişsel süreçlerini denetlemek için kullanmasıdır.

Biliş ile üst biliş arasındaki fark burada yatar Biliş ile üst biliş arasındaki fark burada yatar. Biliş algılama, hatırlama, anlama gibi bilişsel süreçleri içerirken; üst biliş bireyin bu gibi zihinsel süreçleri üzerine düşünmesidir. Üst biliş üst bilişsel bilgi, üst bilişsel izleme ve üst bilişsel denetleme olmak üzere üç boyutlu bir yapı olarak ele alınabilir (Dunlosky ve Metcalfe, 2009).

ÜSTBİLİŞSEL BİLGİ(Metacognitive Knowledge) Üst bilişsel bilgi, bireyin bilişsel işlemlerinin nasıl bir süreç izlediğine dair bilgisidir (Flavell, 1979). Üst bilişsel bilgi bireyin kendi bilişsel özellikleri, bilişsel görevlerin karakteristiği, bu görevlerin üstesinden gelmeyi sağlayan stratejilerin karakteristiği ile bunlar arasındaki etkileşim hakkında bilgiye sahip olması ile ilgilenir.

ÜSTBİLİŞSEL İZLEME(Metacognitive Monitoring) Üst bilişsel izleme bir bilişsel aktivitenin mevcut durumu ile ilerleyişinin birey tarafından değerlendirilmesidir (Dunlosky ve Metcalfe, 2009). Üst bilişsel izleme bireyin performansını takip etmesi ve değerlendirmesine olanak sağlar. Örneğin, okuma parçası okuyan bir birey metinde anlamadığı bölümlere karar verebilir. Böylece kendi bilişsel süreci hakkında bilgisi olmuş olur

ÜSTBİLİŞSEL DENETLEME (Metacognitive Control) Üst bilişsel denetleme devam eden bir bilişsel aktivitenin düzenlenmesidir. Bu düzenleme aktiviteyi durdurmak, devam ettirmek veya değiştirmek şeklinde olabilir. Üst bilişsel izleme sonucu elde edilen bilgiye bağlı olarak verilen bu kararlar denetleme sürecinin parçalarıdır.

ÜSTBİLİŞSEL YETENEK (Metacognitive Skills) Bireyin öğrenme ve problem çözme üzerine kendi kontrolü için gereken işlevsel bilgiye üst bilişsel yetenek denir. Oryantasyon, hedef belirleme, gözlemleme, değerlendirme ve yansıtma öğrenme ve öğrenme çıktılarını direkt olarak etkileyen üst bilişsel yeteneklerdendir (Veenman, 2015).

ÜSTBİLİŞİN EĞİTİMDEKİ ROLÜ Yapılandırmacı anlayışa göre öğrenen, kendi öğrenmelerini değerlendirip planlayabilen birey olarak tanımlanır (Perkins, 1999). Öğrenmeyi bilen bireyler öğrenme süreçlerini, güçlü ve zayıf yönlerini ve zayıf yönlerini nasıl geliştireceklerini bilirler. Böylece birey öğrenme sürecinden sorumlu olur. İyi bir şekilde geliştirilmiş üst bilişsel özellikler bireyin öğrenme performansını geliştirir.

Üst biliş bilginin sözel ifade edilmesini, okuma ve yazma becerisini, hafızayı ve öz değerlendirmeyi geliştirmede önemli bir rol oynar. Bu beceriler bireyin öğrenim hayatında büyük bir yere sahip becerilerdir. Dolayısıyla üst bilişin geliştirilmesi, öğrenmenin temelini oluşturan becerilerin de geliştirilmesi anlamına gelir. Bu durum üst bilişin eğitimdeki önemini gösterir.

Kaynakça Brown, A. L. ve DeLoache, J. S. (1978). Skills, plan and self-regulation. R. S. Siegel (Ed.). Children’s Thinking: What develops?. Hillsdale: Erlbaum. Dunlosky, J. ve Metcalfe, J. (2009). Metacognition. USA: Sage Publications. Flavell, J. H. (1979). Metacognition and cognitive monitoring: a new area of cognitive developmental inquiry. American Psychologist, 34, 906-911. Perkins, D. (1999). The constructivist classroom, the many faces of constructivism. Educational Leadership, 57(2), 6-11. Veenman, M. V. J. (2015). Teaching for metacognition. International Encyclopedia of the Social and Behavioral Sciences, 24, 89-95.