Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dereceli Puanlama Anahtarı Hazırlama

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dereceli Puanlama Anahtarı Hazırlama"— Sunum transkripti:

1 Dereceli Puanlama Anahtarı Hazırlama
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu

2 DPA’nın geliştirilmesiyle ilgili farklı bilim insanlarınca süreçler önerilmiştir. Haladyna (1997) tarafından önerilen adımlar; *Dpa’nın kullanım amacının belirlenmesi *Ölçütlerin açıkça belirtilmesi *Bütünsel ya da analitik Dpa’ya karar verilmesi *Dpa’nın genel görev için mi özel görev için mi kullanılacağına karar verilmesi

3 Dpa’nın taslağının oluşturulması. Düzeltmelerin yapılması
*Dpa’nın taslağının oluşturulması *Düzeltmelerin yapılması *Deneme uygulamasının yapılması *Sonuçların değerlendirilmesi *Geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının yapılması *Gelecek kullanımlar için düzeltmelerin yapılması

4 Moskal (2000) aşağıdaki adımları önermiştir:
Moskal (2000) aşağıdaki adımları önermiştir: *Öğrencilerin performans niteliklerinin açıkça belirtilmesi *Tanımlanmış niteliklerin puanlama ölçütlerinin belirlenmesi *Performans nitelikleri için kullanılacak dereceli puanlama anahtarının türüne karar verilmesi *Puanlama ölçütlerini düzenlemek ve dereceli puanlama anahtarının taslağını oluşturmak

5 Bütünsel Dereceli Puanlama Anahtarı Geliştirme Adımları
Bütünsel DPA’da öğrencinin performansının bütününe puan verilir. Puanlama düzeyleri belirlenirken ilgilenilen özellik ve öğrencinin sınıf düzeyi göz önünde bulundurulmalıdır. 1-Öğrencilerin göstereceği performanslar yüksekten düşüğe doğru sıralanır. 2-Performaslar tanımlanır. 3-Performanslar tanımlandıktan sonra DPA kullanılabilir. Ancak, kullanım sürecinin de geliştirilme sürecine katkıda bulunacağı unutulmamalıdır.

6 Analitik Dereceli Puanlama Anahtarı Geliştirme Adımları
1-Analitik DPA geliştirilirken öğrenci performansı alt boyutlara ayrılır. Alt boyutlar belirlenirken öğrenci performansı ile ilişkili zihinsel özellikler göz önünde tutulmalıdır. 2- Alt boyutlar için öğrenci performansı belirlenir ve puanlarla niteledirilir. 3-Her bir alt boyuttaki öğrenci performansı için betimsel açıklamalar detaylı olarak yazılır.

7 Dereceli Puanlama Anahtarı Hazırlanırken Dikkat Edilecek Hususlar
*DPA’nın öğrenci performansının en önemli yönlerini yansıtıp yansıtmadığına karar verin. *DPA’nın ölçülmesi hedeflenen performans dışında herhangi bir öğe içerip içermediğine karar verin. *DPA’nın betimsel açıklamalarının nesnel olup olmadığına karar verin. *DPA’yı birkaç öğrenci üzerinde mutlaka deneyin.

8 Dereceli Puanlama Anahtarı Hazırlanırken Dikkat Edilecek Hususlar- devam
*DPA’daki anlatımların açık olup olmadığından emin olun. *Meslektaşlarınızla birlikte DPA’yı kullanarak puanlarınızı ve ölçütleri değerlendirme şeklinizi mutlaka tartışın. *Uyarlama yapmak istiyorsanız uyarlama yapacağınız aracın hedeflenen performansa uygun olup olmadığına karar verin. Uzman görüşü alın.

9 Kaynakça Haladyna, T. M. (1997). Writing test items to evaluate higher order thinking. USA: Viacom Company Moskal, B. M. (2000). Scoring rubrics: What, when and how? Practical Assesment, Research & Evaluation, Web: adresinden alınmıştır.


"Dereceli Puanlama Anahtarı Hazırlama" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları