TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
YRD.DOÇ.DR. VOLKAN UNUTMAZ 1 SPOR YÖNETİMİ -I. Yönetim Örgüt İki veya daha fazla bireyin amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelerek işbirliği yaptıkları.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
HİSSE SENEDİ.  Anonim şirketler  Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler  Özel kanunla kurulmuş kurumlar (T.C. Merkez Bankası, Kamu İktisadi.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
ROBOT.
Trakya Üniversitesi Deney Hayvanları Ünitesi Laboratuvarda İşletme Kavramı Prof.Dr. Hakan ERBAŞ.
Coğrafya Performans Ödevi
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 7-Ö ğ retim Üyesi Yeti ş tirme Programı YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Program Tasarım Modelleri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
Pazarlama İlkeleri.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Savana(lar) Tropikal yağmur ormanları Tropikal yağmur ormanları Alpin tundrası Tundra Tropikal yağmur ormanları Çöl Çöl.
2. OTLATMA MEVSİMİ Mera bitkileri yıllık hayat devrelerinin her döneminde otlatmaya karşı aynı derecede duyarlı ve dayanıklı değillerdir. Genel olarak.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
Pazarlama Yönetimi Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN.
HALİM GÜNEŞ.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
1. KAZAZEDEYE YAKLAŞMA.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
İŞLETME FİNANSI.
Ördek Barınakları.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
İnsan Kaynakları ve Kalite Yönetimi
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
BÖLÜM 2: TALEP VE TÜKETİM TEORİSİ
BESİ SIĞIRCILIĞI.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
TEMEL MİKROEKONOMİ 1.GİRİŞ.
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
Hayvanlar Tavukların Yaz aylarında daha fazla yumurtladıkları bilinen bir gerçektir. Bu durum gün uzunluğunun daha fazla olması ile açıklanabilir.
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PATATES.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
TB’ de KARŞILAŞILAN SORUNLAR
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek şekilde planlama ve uygulama bilim ve sanatına Çayır ve Mera Yönetimi denir.

Meranın sadece korunması, bozulmaması yeterli değildir Meranın sadece korunması, bozulmaması yeterli değildir. Yapılan otlatma mera bitki örtüsünü geliştirmeli, onun yem verimini artırmalı ve yemin kalitesini yükseltmelidir. Çayır ve meraların ürettikleri yem ancak, et, süt, yumurta, yün, yapağı ve benzeri hayvansal ürünlere çevrildikten sonra, insanların doğrudan yararlanabilecekleri bir şekle dönüşür ve çok büyük bir ekonomik değer taşır.

Merada iki tip canlı vardır, hayvan ve bitki. Merada bitki ve hayvan varlıklarının büyüme ve gelişme istekleri birbirine ters düşmektedir. Bir mera üzerindeki otlatma o şekilde düzenlenmeli ve uygulanmalıdır ki, bu otlatmadan bitkilerin görecekleri zarar minimuma indirilirken hayvanların üretimi maksimuma çıkartılabilmelidir.

Mera yönetimine, bitkilerin büyüme ve gelişme ihtiyaçları ile, hayvanların yem ihtiyaçları arasında en uygun dengeyi kurma bilim ve sanatı diyebiliriz. Bu denge kurulurken, meranın yem üretimi sabit faktör, merada otlayacak hayvan da değişken faktör olarak düşünülmelidir.

Yem verimi ile hayvan sayısı arasındaki dengenin kurulabilmesi için ; Meranın bir kısmında suni mera kurma, Çeşitli mera ıslah yöntemlerini uygulayarak yem verimini artırma, Çok sayıda verimsiz hayvan yerine az sayıda yüksek verimli hayvan yetiştirme, gibi önlemleri alabiliriz.

Otlatmanın düzenlenmesi, belirli bir sisteme bağlanması veya bir merada doğru otlatmanın sağlanması için tüm araştırıcıların kabul ettikleri, dört genel kurala uymak gerekir. Otlatma yönetiminin, dünyanın her bölgesinde geçerli olan teknik kuralları : 1. Otlatma kapasitesi, 2. Otlatma mevsimi, 3. Üniform otlatma, 4. Yem tipine uygun hayvan cinsiyle otlatmadır.