Beslenmenin Tarihi
İnsanbir canlı türü olarak omnivordur (hepçildir) İnsanbir canlı türü olarak omnivordur (hepçildir). Başka bir deyişle hem herbivor (otçul) hem de karnivor (etçil) bir türdür. Ek okuma: https://evrimagaci.org/insan-turu-otcul-mudur-783
Avcı-toplayıcı yaşam biçiminde ulaşılması kolay olduğu için bitki ağırlıklı bir diyet söz konusu olmuştur.
Hayvanların evcilleştirilmesi, hayvansal gıdaların (et, süt ve süt ürünleri) diyete daha fazla dahil olmasını sağlamıştır.
İlk evcilleştirilen bitkiler buğday ve arpadır. Tarım devrimiyle birlikte bu ürünler insanın temel besin maddeleri durumuna gelmiştit.
İnsanlık tarihi içerisinde şeker ve tuz besin değeri ve kullanılırlığı sebebiyle oldukça değerli ürünler olmuştur.
Uzak doğuda yaygın şekilde kullanılan baharatlar Avrupa toplumsal yaşamında bir itibar göstergesi olarak kullanışmıştır.
Ticaret yolları üzerinde yaşanan siyasal dönüşümler sebebiyle, baharata ulaşmak için yapılan yeni yol arayışları keşiflere katkı sunmuştur.
Yemeğin bu sınıfsal pozisyonu hiçbir zaman ortadan kalkmamış, aksine artarak devam etmiştir.
Önceleri büyük porsiyonlar ve dolu masalar zenginlik ile ilişkilendirilirken, günümüzde büyük tabaklarda sunulan küçük, ince işlenmiş ve pahalı porsiyonlar bir gösterge haline gelmiştir.
Zaman mefhumunun hız kazanmasıyla birlikte, yemek ihtiyacını karşılamak için fast food beslenme ortaya çıkmıştır. Çıkışı itibariyle ucuz, hızlı ve doyurucu bir işçi diyeti olan fast food zamanla bütün topluma yayılmıştır.