Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım"— Sunum transkripti:

1 İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım

2 Buluş Nedir? Var olan bilimsel kuralların fark edilmesine buluş denir. Buluş kavramında insan faktörü sadece izleyici konumundadır. Buluşları bilim insanları ortaya çıkarır. Her buluş beraberinde icatları ortaya çıkarır.

3 Buluş Örnekleri Suyun kaldırma kuvveti Dünyanın kendi çevresinde dönmesi Gelgit oluşması Yer çekimi yasası Üçgenin iç açılar toplamının 180 derece olması

4 İcat Nedir? İnsan eliyle yapılmış, insan yaşamını kolaylaştıran her türlü eşyaya icat denir. İcatları yapan kişilere mucit denir. Her icadın mucidi bilinemeyebilir. İcatlar teknolojik bir ürün olmak zorunda değildir.

5 İcat Örnekleri Bilgisayar Kürek Telefon Merdiven Tekerlek Masa Toplu İğne Pencere Araba Tekerlek vs

6 Sizce Ateş icat mıdır? Buluş mudur?
Buluş ve İcat kavramlarını ve farkını anlayabilmek için basit bir soruyla devam edelim. Sizce Ateş icat mıdır? Buluş mudur?

7 Düşündüğümüzde ateş için icattır diyebiliriz
Düşündüğümüzde ateş için icattır diyebiliriz. Çünkü insanlık ısı kavramını fark ettikten sonra ısıyı ortaya çıkarma yöntemi olarak ateşi kullandı. İnsanın buluş olarak gerçekleştirdiği bilimsel gerçeklik ısıdır. Isının olması sıcaklık, olmaması soğukluktur. Ateş ise icattır. İnsanlar ısı kuramını kullanarak ateş dışında buzdolabı, soba, gibi diğer icatlara da mucitlik yaptılar.

8 Keşif Nedir? Daha önce var olan herhangi bir kara parçası, gezegen, bitki, hayvan ve canlı türünün fark edilmesine keşif denir. Keşifleri yapan kişilere kaşif denir. Coğrafi bir kavramdır.

9 Keşif Örnekleri Amerika kıtasının keşfi Ay’a ayak basılması Lotus bitkisinin keşfi Dünya’ya benzeyen yeni bir gezegenin keşfedilmesi Mars’ta suyun varlığını bulma

10 Endüstri Nedir? Hammaddeleri fabrika benzeri yerlerde işleyerek insan yaşamını kolaylaştıran ürünleri yapma işlemlerine endüstri denir. Endüstri ürünleri insan yada makinalar tarafından işlemler gören ürünlerdir.

11 Endüstri Gelişimi Evreleri
1. Endüstri Devrimi yılları arasında İngiltere’deki dokuma tezgahlarının mekanikleşmesiyle gelişen dönemdir. Odun yerine buhar gücünün kullanılması imalathanelerde üretim yapan aile firmalarının yerine daha büyük fabrikalarda üretim yapan şirketlere yerini bıraktı

12 Endüstri Gelişimi Evreleri
2. Endüstri Devrimi Temel hammadde ve enerji yöntemlerinde köklü değişimler meydana gelmiştir. Buhar, kömür ve demirin yanında elektrik, petrol ve kimyasallar kullanılmaya başlandı. Bu durum ürünlerin çeşitlenmesini ve endüstri ürünlerinin yaygınlaşmasını sağladı. Bu dönem 1970’lere kadar sürdü

13 1970’li yıllardan günümüze kadar devam eden endüstri dönemidir
1970’li yıllardan günümüze kadar devam eden endüstri dönemidir. Bu dönemde elektronik, iletişim ve bilginin yaygınlaşması ile otomasyon sistemi yaygınlaştı. Küresel ölçekli markalar ortaya çıktı.

14 Endüstri Gelişimi Evreleri 4. Endüstri 4.0
Az enerji kullanarak, az yer kaplayan, az ısınmasına rağmen daha fazla güvenli şekilde çalışan donanımları kontrol eden yazılım sistemleri sayesinde üretimde verimi amaçlayan sistemlerdir. İnternet tabanlı sistemlerle birbirine bağlanan ve neredeyse insan kontrolünün olmadığı endüstri üretim bantları devreye girdiğinde tam bağımsız çalışacak üretim sistemleri oluşacaktır.


"İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları