Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SUC FAKTORLERi: EKONOMi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SUC FAKTORLERi: EKONOMi"— Sunum transkripti:

1 SUC FAKTORLERi: EKONOMi

2 Suc faktorleri Sosyal faktorleri: Kisisel faktorleri: Ekonomi Biyoloji
Psikoloji Sosyal faktorleri: Ekonomi Politik Diger

3 Ekonomi İşsizlik ve suc Yoksulluk ve suc Zenginlik ve suc

4 Ekonomik bir perspektiften suç olgusunun analizi, daha çok 1960’lı yıllardan sonra bir yoğunlaşma göstermektedir. Ekonomistler ve sosyal bilimciler, suç ve ekonomik koşullar arasındaki olası ilişki ile ilgili olarak farklı açıklama modelleri geliştirmişlerdir.

5 Bu açıklama biçimlerini genel olarak, iki kuram içinde formüle etmek mümkündür :
Motivasyon Teorisi: bireylerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi veya muhafaza edilmesi istençlerinin engellenmesi durumunda, onların suça yönelmeleri daha kolaylaşmaktadır. Firsat teorisi: ekonomik büyüme dönemlerinde gerçekleşen gelirin ve dolaşıma giren mallardaki artışın, suç işleme fırsatını da artırdığını öngörmektedir.

6 İşsizlik ve suç İşsizlik ile suç arasındaki ilişkinin araştırılması, sosyolojik ve kriminolojik çalışmalarda önemli konuların başında gelmektedir. İşsizlik ve suç ilişkisi - özellikle şehir işsizliği - sosyal bilimcilerin uzun bir zamandır tartismalarinin konulardir.

7 İşsizlik ve suç “İşsizlik”, halihazırda çalıştığı işten çıkarılan veya her hangi bir işte çalışmak için iş arayıp da henüz herhangi bir işe giremeyenleri tanımlamaktadır.

8 Suç ve işsizlik ilişkisi bağlamında yaygın kanaat, bu iki değişken arasında.
pozitif bir ilişkinin varolduğu yönündedir. Diğer bir ifadeyle, işsizliğin arttığı durum veya ortamlarda suç oranları da artmaktadır.

9 Tsushima Sonuç olarak, ekonomik göstergeler içerisinde işsizlik oranı, suç oranları (adam öldürme, gasp ve hırsızlık) ile en güçlü korelasyonu göstermektedir.

10 Yoksulluk ve suç Yoksulluk-suç ilişkisine bireyin psikolojik durumu açısından da bakmak mümkündür: Çünkü yoksulluk, birey psikolojisini de olumsuz olarak etkilemektedir. Yoksulluk özellikle, bireyin agresif ve düşmanca tutum geliştirmesinde etkilidir. Basit birtartışma anında, yoksullukla hırpalanmış bir bireyin saldırgan davranışa yönelme olasılığı, ekonomik düzeyi iyi olanlara kıyasla daha yüksek olduğunu tahmin etmek mümkündür.

11 Caroll ve Jackson (1983) Howsen ve Jarrell (1987) Yoksulluk ile suç ilişkisi konusuna odaklanan araştırma bulgularına genel olarak akıldığında, söz konusu ilişkinin kompleks bir durum ortaya koyduğu görülmektedir. Araştırma sonuçlarının birbirleriyle örtüşmemesi; bir anlamda yoksulluk faktörünün, her toplumda aynı derecede etkili olmadığını ortaya koymaktadır.

12 Young - sosyal dayanışmanın güçlü olduğu sosyalist ve dinsel niteliği ağır basan toplumlarda, yoksulluk önemli bir suç faktörü olarak gözükmemektedir.

13 Zenginlik ve suç Gelismis ulkeler – zenginlik – suc artis
Zenginlik suc / yoksulluk suc

14 iLGiNiZ iCiN TESEKKUR EDERiM!


"SUC FAKTORLERi: EKONOMi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları