İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Samsung (Korece: 삼성 그룹, Samseong Geurup) Lee Byung- Chul tarafından, 1938 yılında kurulmuş olan Güney Kore merkezli bir şirkettir. Yönetim Kurulu Başkanı.
Advertisements

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
ROBOT.
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
Yeni İletişim Teknolojileri ve (E- )Demokrasi Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
E- Pazarlama Nedir? Pazarlama, bir ürünün tüketici tarafından bilinmesi, talep edilmesi ve alınmasını sağlayan, bu çerçevede, birçok bileşeni bulunan planlanmış.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Coğrafya Performans Ödevi
HAZIRLAYAN Adı: Muhammed Soyadı: AYDIN No: 546 Okul: Darende İlköğretim Okulu KAYNAK: KAYNAK:
SİMÜLASYONLAR Simülasyonlar Gerçek hayata en yakın yöntem olması, ilginç ve motive edici yönleri nedeni ile diğer yöntemlere göre gittikçe fazla.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
ARDA KIRTASİYE. İ nsano ğ lunun ilk hesap makinesi abaküsdür ve abaküse benzeyen ilk araçlar bundan 3,000 sene önce kullanılmı ş tır. Otomatik hareketlerden.
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
ENERJİ ve ÇEVRE.  Bir toplumun gelişmişlik ölçülerinden önemli bir tanesi de harcadığı enerji miktarıdır. İnsanlık medeniyet tarihine bir göz atılırsa.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Bilgi İşlem Departman Bütçelenmesi-1 Günümüzde Toplam Kalite kavramı yaygın olarak bahsedilmekte ve şirketler tarafından uygulanılmasına çalışılmaktadır.
Bilim Nedir? Evreni yada olayların bir bölümünü konu olarak seçen,deneylere ve gerçeklere dayanan,yöntemlerden sonuçlar çıkarmaya çalışan düzenli bilgilere.
ELEKTRONİK NEDİR? Elektronik tarifi; Elektron lambalarının popüler olduğu dönemde, Elektronik tarifi: Elektronların boşlukta denetimini sağlayan bilim.
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
NEOKLASİK YÖNETİM ANLAYIŞI
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
İşletmelerde Tesis Yönetimi
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
İletişimin Zamanda yolculuğu
7.SINIFLAR TEKNOLOJİ TASARIM
HALİM GÜNEŞ.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Bugün ne öğreneceğiz ??? Dijital Vatandaş Nasıl Olunur?
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
BİLGİ TOPLUMU.
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
Buluş nedir?.
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında
Pazarlama 3. Sınırlandırma Sorunu İnsan Kaynakları Reklam
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
MADDEYİ TANIYALIM.
TEKNOLOJİ VE TASARIMIN TEMELLERİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
BİYOMİMETRİK (BİYOTAKLİT)
Prof. Dr. Eşref ADALI Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-B
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
Yaratıcı Strateji: Planlama ve Geliştirme
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Sunum transkripti:

İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım

Buluş Nedir? Var olan bilimsel kuralların fark edilmesine buluş denir. Buluş kavramında insan faktörü sadece izleyici konumundadır. Buluşları bilim insanları ortaya çıkarır. Her buluş beraberinde icatları ortaya çıkarır.

Buluş Örnekleri Suyun kaldırma kuvveti Dünyanın kendi çevresinde dönmesi Gelgit oluşması Yer çekimi yasası Üçgenin iç açılar toplamının 180 derece olması

İcat Nedir? İnsan eliyle yapılmış, insan yaşamını kolaylaştıran her türlü eşyaya icat denir. İcatları yapan kişilere mucit denir. Her icadın mucidi bilinemeyebilir. İcatlar teknolojik bir ürün olmak zorunda değildir.

İcat Örnekleri Bilgisayar Kürek Telefon Merdiven Tekerlek Masa Toplu İğne Pencere Araba Tekerlek vs

Sizce Ateş icat mıdır? Buluş mudur? Buluş ve İcat kavramlarını ve farkını anlayabilmek için basit bir soruyla devam edelim. Sizce Ateş icat mıdır? Buluş mudur?

Düşündüğümüzde ateş için icattır diyebiliriz Düşündüğümüzde ateş için icattır diyebiliriz. Çünkü insanlık ısı kavramını fark ettikten sonra ısıyı ortaya çıkarma yöntemi olarak ateşi kullandı. İnsanın buluş olarak gerçekleştirdiği bilimsel gerçeklik ısıdır. Isının olması sıcaklık, olmaması soğukluktur. Ateş ise icattır. İnsanlar ısı kuramını kullanarak ateş dışında buzdolabı, soba, gibi diğer icatlara da mucitlik yaptılar.

Keşif Nedir? Daha önce var olan herhangi bir kara parçası, gezegen, bitki, hayvan ve canlı türünün fark edilmesine keşif denir. Keşifleri yapan kişilere kaşif denir. Coğrafi bir kavramdır.

Keşif Örnekleri Amerika kıtasının keşfi Ay’a ayak basılması Lotus bitkisinin keşfi Dünya’ya benzeyen yeni bir gezegenin keşfedilmesi Mars’ta suyun varlığını bulma

Endüstri Nedir? Hammaddeleri fabrika benzeri yerlerde işleyerek insan yaşamını kolaylaştıran ürünleri yapma işlemlerine endüstri denir. Endüstri ürünleri insan yada makinalar tarafından işlemler gören ürünlerdir.

Endüstri Gelişimi Evreleri 1. Endüstri Devrimi 1760-1830 yılları arasında İngiltere’deki dokuma tezgahlarının mekanikleşmesiyle gelişen dönemdir. Odun yerine buhar gücünün kullanılması imalathanelerde üretim yapan aile firmalarının yerine daha büyük fabrikalarda üretim yapan şirketlere yerini bıraktı

Endüstri Gelişimi Evreleri 2. Endüstri Devrimi Temel hammadde ve enerji yöntemlerinde köklü değişimler meydana gelmiştir. Buhar, kömür ve demirin yanında elektrik, petrol ve kimyasallar kullanılmaya başlandı. Bu durum ürünlerin çeşitlenmesini ve endüstri ürünlerinin yaygınlaşmasını sağladı. Bu dönem 1970’lere kadar sürdü

1970’li yıllardan günümüze kadar devam eden endüstri dönemidir 1970’li yıllardan günümüze kadar devam eden endüstri dönemidir. Bu dönemde elektronik, iletişim ve bilginin yaygınlaşması ile otomasyon sistemi yaygınlaştı. Küresel ölçekli markalar ortaya çıktı.

Endüstri Gelişimi Evreleri 4. Endüstri 4.0 Az enerji kullanarak, az yer kaplayan, az ısınmasına rağmen daha fazla güvenli şekilde çalışan donanımları kontrol eden yazılım sistemleri sayesinde üretimde verimi amaçlayan sistemlerdir. İnternet tabanlı sistemlerle birbirine bağlanan ve neredeyse insan kontrolünün olmadığı endüstri üretim bantları devreye girdiğinde tam bağımsız çalışacak üretim sistemleri oluşacaktır.