Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında"— Sunum transkripti:

1 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında
İşletim Sistemi Ne Demektir? Masaüstü İşletim Sistemleri Mobile İşletim Sistemleri

2 İşletim Sistemi Ne Demektir?
Bu bölümde, bilişim teknolojileri araçlarında kullanılan işletim sistemlerinin yapısını ve genel özelliklerini inceleyeceğiz.

3 İşletim Sistemi Ne Demektir?
Bilgisayar Yazılımları Sistem Yazılımları İşletim Sistemleri Donanım Sürücüleri BİOS Uygulama Yazılımları Programlama Dilleri

4 İşletim Sistemi Ne Demektir?
Bilgi ve İletişim Teknolojisi araçlarını kullanabilmek, yönetebilmek ve bunları programlayabilmek için bir yazılım programı yani işletim sistemine ihtiyaç vardır.

5 İşletim Sistemi Ne Demektir?
Bilişim teknolojisi araçlarını kullanabilmemizi sağlayan, temel sistemleri ve uygulama yazılımlarını çalıştırmamıza yarayan ve bilgisayara bağlı donanımların doğrudan denetiminden ve yönetiminden sorumlu olan sistem yazılımlarına işletim sistemi denir.

6 İşletim Sistemi Ne Demektir?
İşletim sistemi, bilişim teknolojileri araçları üretildikten sonra yüklenir ve istenildiği zaman tekrar tekrar silinip yüklenebilir. Bu yazılım bilişim teknolojileri aracı açılır açılmaz devreye girer ve bu aşamadan sonra yapacağınız bütün işlemleri bu işletim sistemi üzerinden yapmaya devam edersiniz.

7 İşletim Sistemlerinin Görevleri Nelerdir?
Donanım ve yazılım kaynaklarını yönetmek. Uygulamalarla donanım arasındaki iletişimi kurup düzenlemek ve düzenli bir şekilde çalışmasını devam ettirmek. Bellek Yönetimi : Ana belleğin işlemler arasında paylaştırılmasıdır. Dosya Yönetimi : Temel dosya işlemlerinin yapıldığı dosya okunması, saklanması, paylaşılması, korunması esasına dayanır. Görev (İşlem) Yönetimi : Yapılacak işlerin belirli sıra ve düzende yapılmasıdır. Giriş Çıkış Yönetimi : Okuma yazma isteklerini düzenleme ve özel donanımlar için sürücü sağlama işlemleri yönetilir. Ağ Yönetimi : Ağın çalışmasını kontrol altında tutarak devamlı hizmette olmasını sağlamak.

8 Masaüstü İşletim Sistemleri
Bu bölümde, bilişim teknolojileri araçlarında kullanılan masaüstü işletim sistemlerini ve genel özelliklerini inceleyeceğiz.

9 Masaüstü İşletim Sistemleri
Masaüstü, Notebook veya Ultrabook gibi kişisel bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemlerine genel olarak Masaüstü İşletim Sistemleri adı verilir. Yaygın olarak; Masaüstü İşletim Sistemleri Windows Ailesi Unix Ailesi Linux Ailesi Macintosh Ailesi

10 Windows İşletim Sistemleri
Microsoft firması tarafından piyasaya sürülen ve dünyadaki kişisel bilgisayarların yaklaşık %90’ında kullanılan işletim sistemleri ailesidir. MS-DOS (1981) Microsoft tarafından 1981 yılında piyasaya çıkarılan metin tabanlı işletim sistemidir. Windows 1.0 (1985) İlk defa Notepad, Paint ve Writer gibi temel Windows yazılımları ortaya çıkmıştır. Windows 3.0 (1990) İlk defa Solitaire, Minesweeper gibi oyunların geldiği Windows sürümüdür.

11 Windows İşletim Sistemleri
Başlat menüsü ve Internet Explorer'ın çıkış yaptığı işletim sistemi olan Windows 95 ile aynı zamanda görev çubuğu da kullanıma sunulmuştur. Windows 98 (1998) Windows 98, geliştirilen internet hizmetleri, hızlı başlat ve harici aygıtlar ile hızlı bağlantı özelliği ile dikkat çekmiştir. Windows ME (2000) Sistem Geri Yükleme özelliği ile birlikte Windows Live Movie Maker ve Windows Media Player yazılımlarına ev sahipliği yapan ilk Windows sürümüdür.

12 Windows İşletim Sistemleri
Windows XP (2001) ClearType, Uzaktan Erişim, Kullanıcı Hesapları ve Internet Explorer 6 yazılımlarının geldiği Experience adıyla anılan Windows sürümüdür. Windows 7 (2009) Geliştirilen görev çubuğu ve arayüz özellikleri ile ön plana çıkan Windows 7, günümüzde en çok kullanılan Windows sürümü olarak dikkat çekmektedir.

13 Windows İşletim Sistemleri
Metro arayüzü ile dikkat çekmeye çalışıp, uygulama mağazası ile yeni bir yapıya geçmeyi deneyen ancak Başlat menüsünü kaldırdığı için çokta beğenilmeyen Windows sürümüdür. Windows 10 (2015) Başlat menüsünün geri gelip metro arayüzü ile birleşmesi, Cortana, Microsoft Edge gibi yenilikleri ile Windows ailesinin en yeni sürümüdür.

14 Unix İşletim Sistemleri
İlk sürümü 1971 yılında yayınlanan ve öğretim kurumları ile işletmelerdeki iş istasyonları üzerinde daha yaygın kullanılan işletim sistemleri ailesidir. System V Unix BSD Unix Solaris Unix

15 Linux İşletim Sistemleri
İlk sürümü 1991 yılında Unix işletim sistemi yapısının üzerine kurulmuş, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemleri ailesidir.

16 Linux İşletim Sistemleri

17 Linux İşletim Sistemleri

18 Linux İşletim Sistemleri
Ülkemizde TÜBİTAK tarafından yazılımı geliştirilen ve yerli işletim sistemi olan PARDUS’ta Linux ailesinin bir üyesidir.

19 Macintosh İşletim Sistemleri
Apple firması tarafından ilk olarak 1984 yılında piyasaya sürülen ve kısaca MacOS X (Macintosh Operating System) olarak adlandırılan işletim sistemidir. Yasal olarak sadece Apple markalı bilgisayarlar ile uyumludur.

20 Haftaya görüşmek üzere…


"İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları