Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEOKLASİK YÖNETİM ANLAYIŞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEOKLASİK YÖNETİM ANLAYIŞI"— Sunum transkripti:

1 NEOKLASİK YÖNETİM ANLAYIŞI
Cihan Şahin 3-B

2 Neoklasik yönetim düşüncesi,
Klasik yönetim düşüncesindeki birçok görüşü desteklemekte ancak klasik yönetim düşüncesinin ihmal ettiği insan ilişkileri konusuna önem vermektedir. Elton Mayo ve arkadaşlarının Hawthorne çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır.

3 Tarihi 1930'lu yıllara kadar klasik yaklaşım işletmelerin yapı ve işleyişine yol gösteren tek teori olmuştur. Ancak 1929 yılında dünya ekonomik krizi nedeniyle işletmelerin başarısız olması klasik teorinin dikkate almadığı bazı konuların incelenmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Yönetim ve organizasyonlara farklı açılardan bakan neoklasik teori hızla gelişerek 1950'li yıllara kadar yönetim uygulamalarında bir akım durumuna gelmiştir.

4 Neoklasik yaklaşımın ana fikri,
Neoklasikler biçimsel organizasyonların yanı sıra biçimsel olmayan organizasyonların varlığını da kabul eder. Neoklasik yaklaşımın ana fikri, organizasyon yapıları içinde çalışan insanı tanımak ve anlamak onun beceri ve potansiyelinden maksimum düzeyde yararlanmak, çalışanları organizasyon amaçlarını gerçekleştirmek için katkılarını sağlamak, onları motive etme yollarını aramak

5 Howthorne Araştırmaları (Elton Mayo 1880 - 1949)
Bu anlayışla Personelin üretime katkısının grup normlarına bağlı olduğu Çalışanlar tarafından oluşturulan üretim standartlarının daha uygulanabilir olduğu gözlenmiştir.

6 Eleştiriler Yumuşak tutum ve paternalist felsefeyi aksettirmesi
İnsanları manipüle etmenin değişik bir şekli olması Kararlara katılma mekanizmasının sahte bir biçimde uygulanması Aldatıcı bir demokrasi havası yaratması, sendikalara karşı olması Örgüt içi gerçekleri açıklamakta sınırlı kalması Örgütü kapalı bir sistem olarak tasarlamayı sürdürmüşlerdir. Çevre faktörünü dikkate almamışlardır.

7 Klasik kuramın ihmal ettiği insan öğesini açıklamakla yetinmiştir (Can, 2005, 56).

8 Genel olarak kurama dair ifadeler
İnsan sosyal varlıktır. İnsan örgütlere gereklidir Ödüllendirilmenin önemi Grup psikolojisi Formal yapı kadar informal yapı da önemlidir Örgütte bireylerin kişisel doyuma, mutluluğa ve bireysel amaçlarına ulaşması öncelikle örgüt açısından önemlidir.

9 Kaynaklar


"NEOKLASİK YÖNETİM ANLAYIŞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları