ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

YAYIN TARAMA VE VERI TABANLARI Tacettin İnandı. Kapsam Veri tabanı Sınıflandırmalar İndeksler Atıflar.
TÜBİTAK Mehmet BOZ ULAKBİM – Başuzman TR Dizin Editör Çalıştayı 11 Nisan 2016 TÜBİTAK Feza Gürsey Toplantı Salonu, Ankara TÜBİTAK.
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
BAŞLIK (TIMES NEW ROMAN(TNR), 48 PUNTO, KOYU) ÖZET (TNR, 36 PUNTO, KOYU) Özet bölümünde, yapılan çalışmanın amacı ve önemi kısaca anlatılmalı, kullanılan.
BAŞLIK Makale Künyesi: Yılı, Yazarları, Yayınlandığı Dergi, sayfa sayısı ( gibi)
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
1. 2 Ödevin (sunu kısmının) hazırlanmasında, şu anda üzerinde çalışmakta olduğunuz sunu formatı kullanılacaktır. Bunun amacı, değerlendirme standardını.
TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ EN İYİ GENÇ ARAŞTIRICI ÖDÜLÜ-2010.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
DİYARBAKIR 2008.
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 2
ARAŞTIRMANIN RAPORLAŞTIRILMASI
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Proje Oluşturma ve Yönetimi
DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
ESER ELEMENT ANALİZ METOTLARI
ARAŞTIRMA METOTLARI ÖDEV:
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
Projeye Mali Kaynak Sağlama
VI. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
Tez Veri Girişi Ulusal Tez Merkezine, Tez Döneminde olan ve Danışmanı ile Tez konusunu belirleyip, Enstitümüzün onayından geçen tüm öğrenciler giriş yapmak.
TEST GELİŞTİRME.
Kaynak Gösterme Teknikleri
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
Arş. Gör. Dr. Seyhan ERYILMAZ TOKSOY
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Güz Yarıyılı
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupinar Üniversitesi Kütahya
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
SOSYAL PSİKOLOJİDE YÖNTEM
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Ampirik (Görgül) Araştırmaların Raporlanması
Tezin Olası Bölümleri.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ YAZIM ÇALIŞTAYI
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Bilimsel Araştırma Süreci
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
Literatür Değerlendirme Kriterleri
Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ
Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Buraya, sadece sunumu yapan yazarın e-postası yazılmalıdır.
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Bitirme Çalışması Poster Hazırlama Kılavuzu Poster Boyutları:
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
ARAŞTIRMANIN YAZILMASI II: BİÇİMSEL KOŞULLAR
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
POSTER BOYUTLARI: Genişlik: 50 cm, Yükseklik: 70 cm
Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?
Sunum transkripti:

ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİYOKİMYA ABD ANKARA ÜNİVERSİTESİ Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalımıza ait Biyokimya Araştırma Laboratuvarı’nda, ilaç etkin maddelerinin/ aday moleküllerin/ biyoteknolojik ürünlerin/diğer aktif bileşiklerin Sitotoksisite testleri, Antioksidan aktivite testleri, Anti-inflamatuvar etki testleri, Kanserde ve kemoterapi direncinde görevli biyolojik mekanizmaların aydınlatılması ile gerçekleştirilmektedir. Yukarıda belirtilen analizler laboratuvarımızda: Farklı hücre kültürü modellerinde veya farklı biyolojik materyaller kullanılarak Akım sitometri ile hücre ölüm mekanizmalarının saptanması, RT-PCR ile gen ekspresyonunun belirlenmesi, Western blot/ELISA ile protein deteksiyonu, Immünpresipitasyon assayi, Geçici ve kalıcı transfeksiyon assayleri, Işık ve floresan mikroskobi ile immünhistokimyasal analizlerin yapılması, Spektrofotometrik ve luminometrik analizlerin yapılması ile gerçekleştirilmektedir.

ARAŞTIRMA KONUSUNUN SEÇİMİ İlk basamak, konu seçimidir. Seçilen konu özgün olmalıdır. Düzgün ve geniş kapsamlı bir kaynak taraması yapılmalıdır. Kaynak taraması yapılırken, kullanılan metodlar değerlendirilmelidir. Doğru ve güvenilir metotların kullanılmalıdır.

Konu seçiminde göz önünde bulundurulması gereken hususlar Çalışılacak olan konuya araştırmacıların illgisi Araştırma ekibinde yer alacak araştırmacıların uyumu Araştırma konusunun önemi ve orijinalliği Araştırma grubunun akademik yeterlilik düzeyleri Araştırma için ayrılacak zaman

LİTERATÜR TARAMASI Önceki çalışmaların taranması Daha önce kullanılan yöntem ve tekniklerin belirlenmesi Veri toplama yollarının araştırılması Ulaşılan sonuçların incelenmesi

Literatür taraması yapılırken, - Ulusal ve uluslararası indeksler, kütüphaneler, hakemli dergiler, yapılan tezler, kongre bildiri kitaplarından yararlabılabilir.

BİLİMSEL YAYINLAR VE YAYINA GÖNDERME Bilimsel dergiler genel olarak; - Uluslararası (SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI) dergiler, - Ulusal hakemli dergiler - Alan indeksli dergiler - Hakemli dergiler ve açık girişli dergiler olarak gruplandırılmıştır.

ISI 23.000 civarında dergiyi (bunlardan 12.000 civarında dergiyi de WEB tabanlı olarak) 250 farklı kategoride taramaktadır. Üç ana indekse sahiptir. Bunlar SCI-Expanded, SSCI AHCI’dır. Bu indekslere http://science.thomsonreuters.com/ web adresinden ulaşılabilir ve daha ayrıntılı bilgi alınabilir

ETKİ FAKTÖRÜ Bir dergide yayınlanan yayınların son beş yılda almış olduğu atıf sayısının dergide son beş yılda yayınlanmış olan makale sayısına bölünmesiyle elde edilen değerdir. Dolayısıyla bir derginin impact faktörü ne kadar büyükse o dergide yayınlanan yayınlar o kadar çok atıf alıyor demektir.

Alan İndeksli Dergiler -EBSCO, Econlit, ASOS, Elsevier BIOBASE, Scopus

Ulusal Hakemli Dergiler Ulusal veri tabanı ULAKBIM tarafından taranan dergilere ulusal hakemli dergi adı verilmektedir. http://www. ulakbim.gov.tr/cabim/vt/uvt/dergiler/

Hakemli Dergiler (Peer-Reviewed Journals) Bütün indeksli dergilerde yayınlanan çalışmalar hakemler tarafından incelenmektedir. Herhangi bir indeks tarafından taranmayan fakat gönderilen yayınlar en az bir gizli (yazarlar tarafından bilinmeyen) hakem tarafından incelenip, değerlendirilerek dergi tarafından yayınlanıyorsa bu tür dergilere hakemli dergi denir.

TÜBİTAK PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAMA PROJE ÖZETİ Proje başlığı, özeti ve anahtar kelimeler Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır. Proje özetleri birer sayfayı geçmemelidir. Özet (summary) projenin soyut bir tanıtımı değil, ana hatları ile önerilen projenin: Amacı, Konunun kısa bir tanıtımı, neden bu konunun seçildiği ve özgün değeri, Kuramsal yaklaşım ve kullanılacak yöntemin ana hatları, Ulaşılmak istenen hedefler ve beklenen çıktıların bilimsel, teknolojik ve sosyo-ekonomik ne tür katkılarda bulunabileceği hususlarında ayrı paragraflar halinde kısa ve net cümlelerle bilgi verici nitelikte olmalıdır. Anahtar Kelimeler ve İngilizce karşılıkları (keywords) uluslararası literatüre uygun bir şekilde seçilerek özet sayfasının sonundaki ilgili bölümde ayrıca belirtilmelidir.

AMAÇ VE HEDEFLER Projenin amacı ve hedefleri ayrı bölümler halinde kısa ve net cümlelerle ortaya konulmalıdır. Amaç ve hedeflerin belirgin, ölçülebilir, gerçekçi ve proje süresinde ulaşılabilir nitelikte olmasına dikkat edilmelidir

KONU, KAPSAM ve LİTERATÜR ÖZETİ Proje önerisinde ele alınan konunun kapsamı ve sınırları, projenin araştırma sorusu veya problemi açık bir şekilde ortaya konulmalı ve İlgili bilim/teknoloji alan(lar)ındaki literatür taraması ve değerlendirilmesi yapılarak proje konusunun literatürdeki önemi, arkaplanı, bugün gelinen durum, yaşanan sorunlar, eksiklikler, doldurulması gereken boşluklar vb. hususlar açık ve net bir şekilde ortaya konulmalıdır.

ÖZGÜN DEĞER Proje önerisinin, özgün değeri (bilimsel kalitesi, farklılığı ve yeniliği, hangi eksikliği nasıl gidereceği veya hangi soruna nasıl bir çözüm geliştireceği ve/veya ilgili bilim/teknoloji alan(lar)ına metodolojik/kavramsal/kuramsal olarak ne gibi özgün katkılarda bulunacağı vb.) ayrıntılı olarak açıklanmalıdır.

YÖNTEM Projede uygulanacak yöntem ve araştırma teknikleri (veri toplama araçları ve analiz yöntemleri dahil) ilgili literatüre atıf yapılarak (gerekirse ön çalışma yapılarak) belirgin ve tutarlı bir şekilde ayrıntılı olarak açıklanmalı ve bu yöntem ve tekniklerin projede öngörülen amaç ve hedeflere ulaşmaya elverişli olduğu ortaya konulmalıdır. Projede uygulanacak yöntem(ler)le ilerleme kaydedilememesi durumunda devreye sokulacak alternatif yöntem(ler) de belirlenerek açık bir şekilde ifade edilmelidir.

PROJE YÖNETİMİ YÖNETİM DÜZENİ (İş Paketleri (İP), Görev Dağılımı ve Süreleri) Projede yer alacak başlıca iş paketleri, her bir iş paketinin kim/kimler tarafından ne kadarlık bir zaman diliminde gerçekleştirileceği hakkındaki bilgiler aşağıda yer alan İş-Zaman Çizelgesi doldurularak verilmelidir. Her bir iş paketinde görev alacak personelin niteliği (yürütücü, araştırmacı, danışman, bursiyer, yardımcı personel) belirtilmelidir. Gelişme ve sonuç raporu hazırlama aşamaları proje çalışmalarına paralel olarak yürütülmeli ve ayrı bir iş paketi olarak gösterilmemelidir.