Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Araştırma Önerisi ve Hazırlanması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Araştırma Önerisi ve Hazırlanması"— Sunum transkripti:

1 Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
Araştırma planının yazılı dökümüne araştırma önerisi denir. Yazılı bir planlamaya dönüştürülen araştırma planı, araştırmanın daha sağlıklı ve başarılı olmasını sağlar.

2 Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
Araştırma önerisini hazırlamanın amaçları: Eleştiriye açık tutulması ve bu eleştirilere göre gerekli düzeltmelerin yapılması Araştırmaya destek sağlamak için gerekli kurumlara sunulması

3 Araştırma Önerisinde Bulunması Gereken Bilgiler
Araştırmanın adı Alanyazın (literatür taraması) Problemin net şekilde belirtilmesi Araştırmanın amacı Araştırmanın önemi Varsayımlar

4 Araştırma Önerisinde Bulunması Gereken Bilgiler
Sınırlılıklar Tanımlar Yöntem Süre ve olanaklar Geçici anahatlar Ekler Kaynakça

5 Araştırma Raporu Hazırlama
Araştırmanın rapor halinde yazılı bir şekle dönüştürülmesi neden önemlidir?

6 Araştırma Raporu Hazırlama
Rapor yazımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar: Raporun içeriği: bölümler ve bölümlerdeki bilgiler Biçim: bilgilerin sunuş biçimi Şekil ve çizelgeler: önemi ve düzenlenişi Kaynaklardan nasıl yararlanılır, yapılan aktarmalar nasıl gösterilir Kaynakça bölümü nasıl hazırlanır

7 Araştırma Eğitimi Yeni öğrenme kuramları bireyin öğrenme sürecinde aktif ve etkin olduğu görüşünde birleşir. Buna göre öğrencinin kendisinin araştırarak bir şeyleri öğrenmesi önemli bir süreçtir. Araştırma süreç ve becerilerinin öğrencilere öğretilmesi ve gerekli hedef davranışların kazandırılması önemlidir.

8 Demokratik Yaşam-Araştırma Eğitimi
Demokratik yaşamın gereği ülke vatandaşlarının ülke problemlerinde aktif olarak yer alabilmesini gerektirir. Problemin daha nesnel çözümü için ise araştırma süreç ve becerilerinin bireyler tarafından bilinmesini gerektirir. Araştırma süreç ve becerileri geleceğin vatandaşları olan öğrencilere kazandırılmalıdır.

9 Araştırma Eğitimi ile Kazandırılmak İstenen Bilgi ve Beceriler
Araştırma Teknik Yeterlilikleri Bilimsel Tutum ve Davranışlar

10 Teknik Yeterlilikler Başkalarınca yapılmış araştırmalardan yararlanabilmek, araştırma yapanlara yardım edebilmek. Küçük çapta araştırma yapabilmek. Büyük çapta bilimsel araştırma yapabilmek.

11 Bilimsel Tutum ve Davranışlar
Açık fikirli olmak Karşı görüşlerde mantık arayabilmek Kuşkucu olabilmek Düşünce ve gözlemlerinde bağımsız kalabilmek

12 Bilimsel Tutum ve Davranışlar
Kanıt için kararı erteleyebilmek Ölçütlü düşünüp karar verebilmek Sebatlı ve özenli olmak Bağlantılı düşünebilmek

13 Araştırma Eğitimi İçin Gerekli Temel Bilgi Alanları
Araştırma yöntem ve teknikleri İstatistik Ölçme Bilgi işlem

14 Araştırma Eğitimi Öğretimi
Bireyin kalıcı bilgi elde etmesi ancak bireyin o bilgiyi yaşantıları sonucu uygulamaya aktarması ile mümkündür. Buna göre araştırma eğitimi, bilgi vermekten çok uygulamaya dönük olmalıdır.

15 Ülkemizde Araştırma Eğitimi
Çok geç yaşlarda yapılmaktadır (lisans, lisansüstü seviyesi). Araştırma eğitiminin geç verilmesinin sakıncaları: Geç yaşlarda araştırma ile ilgili tutum ve davranışların geliştirilmesi güç olmaktadır. Tolumun az bir kesimi bu tür bir eğitimden faydalanmaktadır.

16 Araştırma Süreç ve Tekniklerinin Kapsamlı Olarak İncelenmesi
Bu bölüme kadar temel kavramlardan bahsettik (bilgi kaynakları, bilimsel yöntem, araştırma türleri, araştırma planlaması, araştırma önerisi, araştırma eğitimi) Bundan sonraki bölümlerde her bir bilimsel araştırma sürecini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

17 Problem Giderilmek istenen her güçlük bir problemdir.
Güçlüğün problem olabilmesi için fiziksel ya da zihinsel olarak rahatsız etmesi gerekir. Bir problemin araştırma problemi olabilmesi için 2 koşul vardır: Kararsızlık durumu Birden çok olası çözüm yolu

18 Problem Kaynakları Önceki araştırmacıların hazırladıkları raporlar, araştırma ansiklopedileri, tezler, danışman öğretim üyeleri… Araştırma problemini seçerken alanyazın taraması yapmak bir zorunluluktur.

19 Problem Seçimi Bir araştırma probleminin bulunması zor bir süreçtir.
Araştırma problemini seçerken dikkate alınması gereken ölçütler: Genel Ölçütler Özel Ölçütler

20 Genel Ölçütler Yenilik Önemlilik Çözülebilirlik
Etik kurallara uygun olarak araştırılabilirlik

21 Özel Ölçütler Alanda yeterlik Yöntem ve tekniklerde yeterlik
Veri toplama izni Zaman ve olanak yeterliği İlgi yeterliği

22 Problemin Tanımlanması
Problemin net bir şekilde tanımı çözümü için önemli bir basamaktır. Problemin hangi bütünden çıktığı ve hangi değişkenlerden oluştuğu tanımlanmalıdır.

23 Problemin Tanımlanması: Aşamalı Yaklaşım
Genel problem alanı sistem bütünlüğü içinde ele alınır, genel alana etkiyen alt alanlar genel çizgileri ve birbirleri ile olan ilişkileri kapsayacak şekilde tanımlanır. İkinci aşamada araştırma problem alanı genel problem alanından alınarak tanıtılır, burada amaç problemi sınırlandırmaktır. Sınırlandırılmış problem alanı ayrıntılı olarak tanımlanır. Probleme etkiyen değişkenler ve bunların ilişkisi tanımlanır.

24 Örnek: Problemin Tanımlanması
Genel problem alanı: Kavram yanılgıları ve öğrenmeye olumsuz etkileri (fizikteki, kimyadaki, biyolojideki kavram yanılgıları ve olumsuz etkileri). Problemin sınırlandırılması: Kuvvet ve hareket konusundaki kavram yanılgıları ve öğrenmeye olumsuz etkileri Problemin tanımı: Kuvvet ve hareket konusundaki kavram yanılgılarının öğrencilerin bu konudaki başarılarına etkisi. Probleme etkiyen değişkenler tanımlanır. Burada kuvvet ve hareket konusundaki kavram yanılgıları ve bu konudaki öğrencilerin başarısı.

25 Değişken Gözlemden gözleme değişik değerler alabilen obje, özelliklere, ya da durumlara değişken denir. Örn. Kimya dersindeki başarı puanı, fen bilgisi dersine karşı olan tutum ve davranışlar.

26 Aldıkları Değerlere Göre Değişkenler
Sürekli değişkenler (nicel) Süreksiz değişkenler (nitel)


"Araştırma Önerisi ve Hazırlanması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları