Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST GELİŞTİRME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST GELİŞTİRME."— Sunum transkripti:

1 TEST GELİŞTİRME

2 Test Geliştirmenin Basamakları
1. Testin Amacı 2. Kapsamının ve Ölçülecek Davranışların Belirlenmesi 3. Soru Yazımı 4. Soru Düzeltme Çalışmaları (Redaksiyon) 5. Test Formunun Oluşturulması ve Çoğaltma 6. Uygulama 7. Puanlama 8. Ön Uygulama Test İstatistiklerinin Hesaplanması 9. Madde analizi 10. Nihai Teste Madde Seçimi 11. Nihai Test İstatistiklerinin Kestirilmesi 12. Raporlaştırma

3 Testlerin hazırlanış amaçları,
1. Testin Amacı Testlerin hazırlanış amaçları, öğrencilerin konulardaki (ünitelerdeki) öğrenme eksikliklerinin belirlenmesi ya da öğrenmenin izlenmesi ve dersin birkaç konusunu kapsayan öğrenme düzeylerinin belirlenmesi ya da erişiyi belirlemektir.

4 2. Test Kapsamının ve Ölçülecek Niteliklerin Belirlenmesi
Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli konu kapsamının ve ölçülecek olan davranışların (niteliklerin) belirlenmesi gerekir.

5 Açık ve anlaşılır olmalı
3. Soru Yazımı Açık ve anlaşılır olmalı Test maddeleri bir kaynaktan olduğu gibi alınmamalıdır . Seçeneklerin ifade, tarz, uzunluk ve kapsamı birbirine benzer olmalıdır. Olumsuz maddeler belirgin hale getirilmeli.

6 4. Soru Düzeltme Çalışmaları (Redaksiyon)
Soru yazarı Türk dili uzmanı Ölçme ve değerlendirme uzmanı Program geliştirme uzmanı Psikolog ve Konu alanı uzmanı bulunmalıdır.

7 5. Test Formunun Oluşturulması ve Çoğaltma
Soruların test formuna dönüştürülmesinde, cevaplamayı kolaylaştırılacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.

8 6. Uygulama Sınavın bütün öğrencilere standart şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir Sınav anında uyulması gereken davranışlar, Sınav süresi, Soru sayısı gibi bazı bilgilerin sınav başlamadan önce herkese duyurulmalıdır

9

10 7. Puanlama Yapılan sınavların puanlaması, kullanılan ölçme araç ve yöntemine bağlıdır. 1-0 puanlama veya Ağırlıklı puanlama yapılabilir.

11 8. Ön Uygulama Test İstatistiklerinin Hesaplanması
Testin ilk uygulamasından elde edilen puanların, Aritmetik Ortalaması Ortalama Güçlüğü Standart sapması Güvenirliği ve Geçerliliği gibi test istatistikleri hesaplanır.

12 Madde Analizi Yöntemleri,
A. Basit Yöntem ((Alt-üst grup yöntemi) B. Henrysson Yöntemi (tüm öğrenciler dahil)

13

14

15 ... devam Ön deneme sonuçları kullanılarak testteki her madde için,
1. Güçlük indeksi, 2. Ayırıcılık gücü indeksi, 3. Seçenek analizi, 4. Maddeler arası korelasyonlar gibi istatistikler hesaplanır.

16 10. Nihai Teste Madde Seçimi
Ön uygulama sonuçlarına dayalı olarak hesaplanan madde istatistikleri arasından istendik test özelliklerine sahip olan maddelerin seçimi yapılır. Madde seçiminde daha çok, 1. Güçlük indeksi (Pj) 2. Ayırıcılık gücü indeksi (rjx)dikkate alınır.

17 11. Nihai Test İstatistiklerinin Kestirimi
Madde ve test istatistikleri arasında kurulan fonksiyonlar ile nihai testin A) Aritmetik ortalaması, B) Standart Sapması C) Güvenirliği ve D) Geçerliliği gibi istatistikleri kestirilebilir.

18 12. Raporlaştırma Test Geliştirme sürecindeki bütün aşamalar bir rapor halinde hazırlanarak test geliştirme süreci tamamlanır.


"TEST GELİŞTİRME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları