ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
Advertisements

Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
HAYVAN YETİŞTİRME Prof. Dr. Tülin AKSOY
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Adı=Kaplan Beslenme Şekli=Etçil Yaşadığı Yer=Kara Üreme Şekli=Doğurmak Çoğu kaplan kamuflajlarının uyduğu yerde yaşar Büyük kediler arasında iyi yüzücüdür.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
BALARISI HASTALIKLARI PROF.DR. HAYRETTİN AKKAYA
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Pazarlama İlkeleri.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
Uluslararası Pazarlama Araştırması
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
VİTAMİNLER.
ET VE ET ÜRÜNLERİ.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Bu tuzak tiplerinin dışında bazı tuzak tipleri daha vardır ki bunlar böceklere karşı savaşta doğrudan değil dolaylı olarak, örneğin savaş zamanının saptanmasında.
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
Aşağıdaki kavramları açıklayınız
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Ördek Barınakları.
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ DERSİNDE TAM ÖĞRENME MODELİNİN ÖĞRETME-ÖĞRENME UYGULANIŞINI İNCELEYELİM GÜLDAĞ ARAS.
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
PAZARLAMADA FİYATLAMA
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
Bilinçli Tercih Seminerine
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
BESİ SIĞIRCILIĞI.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
ANKARA TABİP ODASI (ATO) DENEYİMİ Dilek ASLAN
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ
Bir etnobotanik çalışma, çalışmayı yapacak olan her farklı disiplin için (antropoloji, arkeoloji, ekoloji, farmasötik botanik, farmakognozi, halk bilimi,
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI.
Hayvanlar Tavukların Yaz aylarında daha fazla yumurtladıkları bilinen bir gerçektir. Bu durum gün uzunluğunun daha fazla olması ile açıklanabilir.
BİYOMİMETRİK (BİYOTAKLİT)
Prof. Dr. Eşref ADALI Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-B
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
İLKOKULDA TEMEL MATEMATİK
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sunum transkripti:

ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ

Evcil Ördek Zoolojik Sistemdeki Yeri: Hayvanlar Alemi, Omurgalılar Grubu, Kanatlılar (Aves) Sınıfı, Gerçek Kuşlar (Neornithes) Alt Sınıfı, Süzgeç Gagalı Kuşlar (Anseriformes/Lamellirostres) Takımı, Ördekgiller (Anatidae) Ailesi Anas platyrhynchos (Yeşilbaş ördek) türü’ne aittir

Ördek anatomik özelliklerine ve yaşama için tercih ettiği bölgelere göre bir su kuşu olup, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde halk elinde küçük aile işletmeleri şeklinde üretilen ve ailelerin beslenme gereksiniminin bir kısmını karşılayan bir hayvandır. Günümüzde ticari amaçlarla yoğun (entansif) üretimi yapılmaktadır.

Avantajları: Her şeyden önce ördek halkımıza yabancı olmayan bir türdür. Ülkenin kırsal alanlarında eski yıllardan beri az da olsa üretimi ve tüketimi yapılmaktadır. Bir çok tavuk hastalığına karşı dirençli olup sık aşılama yapmak gerekmez. Bir çok türe göre olumsuz çevre koşullarına daha dayanıklıdır. Çok basit sığınak ve bakım koşullarına gerek duyulur.

Bölgedeki böcek, sinek ve sinek larvaları ve ördeklerde yaşayan ve fasciola hepatica adlı bir parazitin ara konakçısı olan bir tatlı su salyangozunu yok ederek dolaylı bir katkı sağlamaktadır. Et, yumurta, karaciğer, tüy gibi bir çok ürününden yararlanılır.

Dezavantajları: İnsanlar genellikle su kuşlarına karşı ön yargılıdır. Onların ürünlerinin sağlıksız olduğu düşünülmektedir. Yumurtalarını uygunsuz yerlere yumurtladığı için toplanması zordur. Eskiden tüy dipleri karkastan tam olarak temizlenemediği için pazarlamada sorun yaşanmaktaydı. Ancak şimdi bu sorunu çözen yeni yöntemler geliştirilmiş ve böylece sorun büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştır.

Etine yönelik üretim ise oldukça geniş bir alanda (Asya, Amerika, Avrupa vb) temel üretim kollarından biri olarak giderek önem kazanmaktadır. Bu amaçla geliştirilmiş ırklar özellikle ün kazanmışlardır. Kesilen tüm ördek karkasları kalite yönünden A, B, C olmak üzere sınıflandırılır. A kalite en kaliteli ürün olup, dolgun etli, deride kesik, yırtık veya yanık olmaz. Dip tüy hiç olmamalı veya tek tük kalmış olabilir. Kırık kemik yoktur.

Ördek eti kanatlı kümes hayvanı olarak beyaz et olmalıdır. Ancak ördek uçabilen bir hayvandır. Uçmak için kasların bol oksijene gereksinimi vardır. Bu da ancak eritrositlerle sağlanır. Kaslarda oksijeni depolayabilen kas proteini olarak myoglobin vardır. Özellikle oksijen gereksinimi olan bölgelerde çok bulunan bu kas proteini nedeniyle ördek ve kazlarda kaslar koyu renklidir.