(Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) [ISO ]

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Advertisements

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
1=) “CE” İŞARETİ  “CE” işareti Fransızcada Avrupa normlarına uygunluk anlamına gelen “Conformite Europeenne” sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Program Geliştirme Modelleri
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
TEFTİŞ SİSTEMİ VE İKS İLİŞKİSİ. İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) Teftiş Sisteminde de bazı değişimleri beraberinde getirecektir (?) İlköğretim.
Gıda Mühendisli ğ i Laboratuvarlarının İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i Açısından De ğ erlendirilmesi Mehmet Akif Erkan 1, Gizem Yaylı 2, Emine Rabia Karpuzoğlu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Pazarlama İlkeleri.
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
Konu 10 Tehlike analizi kritik kontrol noktaları (HACCP)
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Konu 9 ISO-9000 Kalite Güvencesi Standartları
Uluslararası Pazarlama Araştırması
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Pazarlama Yönetimi Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN.
Aşağıdaki kavramları açıklayınız
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ETİKET.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
PAZARLAMA YÖNETİMİ PAZARLAMA YÖNETİMİ • PAZARLAMAYA GİRİŞ
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
1. sağlık ve sağlığın girdileri
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre Güvenliği ve Kalite Müşteri Memnuniyeti
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
I.BÖLÜM TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI KAVRAMI VE PAZARLAMA
RİSK YÖNETİMİ, DEĞERLENDİRİLMESİ VE METODOLOJİLERİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
Tüketici Pazarları Örgütsel Pazarlar
Tedarik Zinciri Yönetimi:
LOJ436 Lojistik Yönetimi Ders – I
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YBS 4004 Sistem Güvenliği.
Sunum transkripti:

(Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) [ISO 22000-2005] HACCP Uygulamaları (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) [ISO 22000-2005]

Gıda Güvenliği Gıdanın amaçlanan kullanımına uygun olarak hazırlandığında ve/veya tüketildiğinde tüketiciye zarar vermeye neden olmayacağı yaklaşımıdır. Tüketici tarafından kullanıldığında gıdada tehlikelerin bulunması ile ilgilidir. Gıda güvenliği tehlikeleri, gıda zincirinin herhangi bir basamağında ortaya çıkabilir. Gıda güvenliği, gıda zincirinde yer alan tüm birimlerin katkısıyla sağlanan bir olgudur.

Gıda Güvenliği Gıda güvenliği, gıda güvenliği tehlikelerinin ortaya çıkması ile ilgilidir ve yetersiz ya da dengesiz beslenme gibi diğer insan sağlığı sorunlarını kapsamamaktadır. Gıda güvenliği tehlikesi, gıdanın kendisi ya da gıdada bulunan biyolojik, kimyasal veya fiziksel etmenler vasıtasıyla olumsuz sağlık etkisine yol açma potansiyelidir. Alerjenleri de kapsar.

Kalite Kontrolün Denetleyicileri ÜRETİCİLER : Objektif; her aşamada kontrol YASAL KURULUŞLAR : Objektif ; son üründe kontrol TÜKETİCİLER : Sübjektif; son üründe kontrol

GIDALARDAKİ RİSKLER (1) MİKROBİYOLOJİK RİSKLER GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR GİDEREK ARTIRIYOR ! Gıda talebi artıyor, Toplu gıda tüketimi artıyor, Kirlilik, kentleşme, çarpık kentleşme artıyor, Genetik çalışmalar güvenli olmayabilir, Turistik ve ticari seyahatler artıyor, Uluslararası ticaret artıyor, Bağışıklık sistemi azalıyor. Mikrobiyolojik analiz sistemleri gelişiyor Sağlık istatistikleri daha düzenli tutuluyor

Yeryüzündeki mikroorganizmalar içinde insan patojeni olanlar son derece önemsiz sayıdadır: E. coli O157:H7 ve diğer DEC serotipleri, bazı Salmonella serotipleri, Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, Bacillus cereus, Yersinia enterocolitica, Clostridium perfringens, Vibrio parahaemolyticus enfeksiyon tip, Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus intoksikasyon tip gıda zehirlenmeleri yapar. Ayrıca mikotoksinler de önemlidir. Klinik mikrobiyolojide önemli olan mikroorganizma sayısı da çok fazla değildir. Bitki ve hayvanlarda hastalık yapan türlerin sayısı da toplam mikroorganizma tür sayısı içinde ihmal edilebilir düzeydedir. Ancak; hastalık ve ölüm ihmal edilemez.

GIDALARDAKİ RİSKLER (2) FİZİKSEL RİSKLER -Saç, kıl, toz, kağıt, teneke, cam, sap, çekirdek vb. kirlilikler olabilir. Doğal ya da bulaşma. KİMYASAL RİSKLER -Pestisitler, ağır metal kontaminasyonu, katkı ve koruyucular, alerjenler olabilir. Işınlama tartışma konusudur. SABOTAJ BİYOLOJİK RİSKLER -Böcekler, kemirgenler gıdayı bozabilir

KALİTE GÜVENLİĞİ Kalite tüketicinin tatminidir. Bu kavram görecelidir ve en azından; kişinin gelir düzeyi, kişisel ve toplum alışkanlıkları, eğitimi, sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Üreticilerin ve tüketicilerin gıdada kaliteye bakışları farklıdır. Üreticiler için gıdalardaki mikroorganizmalar, tüketiciler için gıdalardaki pestisit kalıntıları birinci derecede tehlikelidir. 1986 yılındaki Chernobyl kazası ile radyoaktiviteye ilgi artmıştır. Kalite ve bunun kontrolü kavramları giderek değişmektedir. Son zamanlarda kalite güvenliği ve toplam kalite yönetimi önem kazanmıştır.

Kalite Kontrol Kalite kontrol ; üretimden tüketime kadar olan aşamada üründe kontrol edilebilir tüm faktörlerin korunmasını sağlamak amacını esas alan analizlerdir. Bitmiş üründe analizler yoğunlaşır. Yapılmış, bitirilmiş işin doğru yapılıp, yapılmamış olduğu kontrol edilir. Otellerde markalı şampuan

Kalite Güvenliği Kalite güvenliği hammadde, yardımcı maddeler ve son ürünün mevcut standartlara uygunluğunun yanında işletme ve ekipmanın dizaynı, işletme hattının düzenlenmesi kavramlarını da içine alarak kalite kontrole göre daha geniş bir açı ile yapılan uygulamadır. Halen yapılmakta olan işin doğru yapılıp, yapılmadığı kontrol edilir.

Toplam Kalite Yönetimi Toplam kalite yönetimi kalite güvenliğine benzer. Daha dinamik ve kolektif bir sorumluluk anlayışı ile gelişmede sürekliliği içerir. Kalite ve güvenliğin sağlanmasında bireysel sorumluluk yüklenimi yanında sürekli bir yönetim aktivitesi esastır. Pazarlamada bile satıcıya sorumluluk verilir.

GELİŞMİŞ KALİTE GÜVENLİĞİ YAKLAŞIMLARI HACCP GMP (cGMP) EUREPGAP ISO 9000 ISO 22000 6 Sigma 20 Anahtar

HACCP ; Hazard Analysis and Critical Control Points Kritik Kontrol Noktaları ve Tehlike Analizi Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Üretimden tüketime kadar risk oluşturabilecek her noktanın “kritik kontrol noktası” olarak belirlenip sorunların öncelikle bu noktalarda giderilmesi.

GMP ; cGMP (current) Good Manufacturing Practice: Doğru (iyi) Üretim Uygulaması. Gıda işletmesinde kazanılan deneyimler, tasarım ve yapısal olanaklar yanında işleme, depolama, sanitasyon, kontrol işlemleri de dahil olmak üzere işletmeyi tüm yönleri ile ele alır. cGMP Current (Güncel) GMP anlamındadır ve diğer kalite yaklaşımları ile ilişki kurar.

EUREPGAP EUREPGAP, Avrupa perakendecileri Tarım Ürünleri Çalışma Grubu’nun (EUREP-Euro Retailer Produce Working Group), Doğru Tarım Uygulamaları (GAP- Good Agriculture Practice) protokolüdür. EUREPGAP’ in ortaya çıkışında doğru tarım uygulamaları ve HACCP gıda güvenliği yönetim sisteminin temel prensiplerinden yararlanılmıştır.

ISO 9000 Serisi Uluslararası Standartlar Enstitüsü (ISO) tarafından geliştirilen ve Avrupa Topluluğu tarafından benimsenen bir seri uygulamadır. İşletmelerin kalite sistem ögelerini açıklar. Standartlara göre gıdanın kalitesi toplam kalite yönetimi ile sağlanır.

ISO 22000 ; HACCP Aynı Dili Konuşma (BRC, IFSIS vb.) Ön koşulların sağlanması (ÖGP, O-ÖGP) Hammadde (EUREPGAP) Belgelendirme Geri çağırma Alerjenler Kriz Yönetimi

HACCP NASA tarafından 1950 ‘li yıllarda Gemini ve Apollo projesi ile başlatıldı. Amaç başarısızlık yolları ile %100 güvenli gıda üretmek. FDA 1971 ‘de gıdaların %23 ‘ünün uygunsuzluğunu belirtti. FDA 1976 ‘da düşük asitli gıdalarda Clostridium botulinum ‘a karşı yasal düzenleme olarak HACCP ‘i başlattı. Bugün ABD Tarım Dairesi (USDA) gıda üreten işletmelerin denetimini yeniden düzenlemeyi gündeme getirdi. AT ‘da ve dolayısı ile Türkiye ‘de kademeli olarak zorunlu uygulama haline getirildi.

HACCP UYGULAMALARI   HACCP gıdada doğrudan kalite artırımına değil dolaylı olarak ürün güvenliğini sağlayarak kalite artırımına yönelik bir uygulamadır. Bir diğer deyiş ile HACCP, ürünün güvenliği açısından tehlike olabilecek tüm noktaları kritik kontrol noktası olarak tarif eder ve kontrollerini burada yoğunlaştırır. HACCP sorunların giderilmesine değil önlenmesine yönelik bir sistemdir. HACCP düzenlemelerinde 2 temel kavram vardır. Bunlar önleme ve işlem kontrolüdür. Bunlardan önleme, zorunlu olan ya da olmayan HACCP uygulamasının amacıdır. İşlem kontrolü ise bu amaca ulaşmak için uygulanan işlemlerdir. Bir başka tanım ile HACCP 'in amacı gıdalardan gelen tehlikelerin riskini azaltmaktır

HACCP 'in Yararları En önemli yarar güvenli gıda üretimidir. Kullanılması ve anlaşılması kolaydır. Hata yaparak kazanılan deneyime güvenmek değil, potansiyel tehlikeleri önceden belirler. Kritik noktalara odaklanır. Son ürün kontrolünün önemini azaltır. Her büyüklükteki gıda işletmesine uygulanabilir. Küçük işletmelerde “Hijyen Kılavuzu” geçerlidir. Müşteriye güven verir. Gıda zincirinin her aşamasında kullanılabilir. ISO 9000 gibi kalite yönetim sistemlerinin tamamlayıcısıdır.

Teşekkürler