MİDYATIN TARİHİ SOKAKLARI VE MAHALLELERİ. ZAZ Mardin'in Midyat ilçesinde, Kul Dağı'nın tepeleri üzerine kurulu köyler var. Bu köyler Tur Abdin Köyleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

TEKİRDAĞ & YALOVA SEMA ATİLA.
ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
D’MUN International.
ZAYENDE GEZGİNLERİ İLE MEZOPOTAMYA TOPRAKLARI EKİM 2012
Kazanım 5. Şehir incelemesi yoluyla. Türk kültür, sanat ve estetik anlayışındaki değişim ve sürekliliğe ilişkin kanıtlar gösterir.
BALLICA MAĞARASI HAZIRLAYAN: OZAN DORUK YAVUZ.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
EDA PEKCAN HATAY.
YAMBOL VE CİVARINDA TATİL TEREZA VE TANYA’NIN TEKLİFİ
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
1/37 ÖRENÖNÜ TAB İ AT PARKI. 2/37 ÖRENÖNÜ TAB İ AT PARKI.
Medeniyetlerin kesişim noktası
ÇALINAN HAZİNELERİMİZ
KAPADOKYA.
Kapadokya
Osmanlı Devleti Ho ş görü Anlayı ş ı II. BAYEZiT Yahudilerin Osmanlı’ya Sığınması 1492’de İspanya tarafında sürgün edilen 200 binden fazla Sefarad Yahudisinin.
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
MARDİN ŞEHRİM.
BULGARİSTAN Bayrak Arma Slogan: Съединението прави силата .(Bulgarca)
OSMANİYE.
Özboyacı İlköğretim Okulu
GOOGLE EARTH (2005-∞).
Beylerbeyi Sarayı/Oyuncak Müzesi
Hitit Kaya Anıtları, Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının ve doğal geçitlerin yakınında bulunan stratejik noktaların çevresinde yer almaktadır. Hitit.
Aydın’dan 07.30’da servisle İzmir’e sonra İtanbul’a gittim.198tl İzmir İstanbul gidiş-dönüş uçak bileti ücreti ödedim. 499 euro ile konaklama giriş-dönüş.
IZALA NEDİR : Asur krallarından I Adat Ninari ve oğlu I Salamsar'dan kalma kitabelerde "Kaşiari Dağları" diye sözü edilen bölgenin Mardin-Midyat yani Tur-Abdin.
Bir Başkadır Benim Memleketim
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
Bence,METEORA Yunanistan’ın gezilecek en önemli ve de en ilginç yerlerinden birisidir. Yunanistan’nın Teselya bölgesinde Kalambaka şehri civarında.
ÜLKEMİZİN TARİHİ ESERLERİ
Ülkemizin Güzel Yerleri
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU
Ülkemizin Doğal Ve Tarihi Güzellikleri
Romanlar da kendi içlerinden çıkacak adayları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görmek istiyor. Roman Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Efkan.
COĞRAFYA.
MARDİN.
ADIYAMAN.
Kül olan 175 yıllık cami ayağa kaldırıldı.
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
MARDİN COĞRAFYASI BÖLGESİ: G.DOĞU ANADOLU NÜFUSU : YÜZ ÖLÇÜMÜ: 8891 KM KARE İLÇE SAYISI : 9 İLÇE İLÇELERİ : KIZILTEPE,NUSAYBİN,DERİK,MAZIDAĞI,MİDYAT,S.
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
CAM NASIL ÜRETİLİR? ÜRETİLİRKEN HANGİ AŞAMALARDAN GEÇER?
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
BEBEK Semtin isminin nereden geldiği konusunda iki rivayet bulunuyor. Bunlardan ilki, Fatih Sultan Mehmet'in bölgeyi koruması için gönderdiği bölükbaşının.
İPEKYOLUNDA TÜRKLER.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
GEZİP GÖRÜLMEYE DEĞER ŞEHİRLERİN YERLERİ
Sosyal Bilgiler Dersi 2. Ünite ADIM ADIM TÜRKİYE
BÖLGEMİZDE VE HASANKEYF’TE ALTERNATİF TURİZM
Batı Karadeniz-2.
Batı Karadeniz-3.
AKDENİZ TURU-4.
Marmara Turu-2.
KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
ESKİ ANTAKYA SOKAKLARI, EVLERİ, ÇARŞISI.Hatay/Antakya'nın Tarih Kokan Evleri, Tarihçesi.
St SİMON MANASTIRI "AZİZ SİMON" ( Antakya'nın gizli hazinesi) Terk-i Dünya tarikatının merkezi olarak bilinen St.Simon Manastırı HATAY(Samandağ -Antakya) arasındadır.
ANTALYA İLİ TANITIM SLAYTI
Türkiye Turizm Çekiciliği
Efes. İlk çağlarda,Batı Anadoolu’nun en önemli şehirlerinden birisidir. Efesos, Ege Bölgesi kıyılarının hemen orta kısmında, Küçük Menderes (Kaystros)
İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan.
GELENEKSEL TÜRK HALK MÜZİKLERİ. Türk Müziği nedir? Türk müziği, Türkler'in Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları.
-Çocuklar içinizde beni tanıyan var mı? -Ben Neşet ERTAŞ bu gün öğrenecek olduğunuz güzel şehirlerimizden KIRŞEHİR’de doğdum büyüdüm. -Şimdi hep birlikte.
1.GİRİŞ- DOĞU ANADOLU BÖLGESİ 2.FIRAT NEHRİ 3.AĞRI DAĞI 4.VAN GÖLÜ 5.MUŞ OVASI 6.HAZAR GÖLÜ 7.TORTUM ŞELALESİ 8.ÇIR ŞELALESİ 9.SARI KAMIŞ ORMANI 10.MERCAN.
MARDİN. Eski Mardin Yeni Mardin Yüzölçümü: km² İl Merkezi Nüfusu: Toplam İl Nüfusu: (2011 yılı) İl Trafik No: 47 İl Telefon Kodu:
Sunum transkripti:

MİDYATIN TARİHİ SOKAKLARI VE MAHALLELERİ

ZAZ Mardin'in Midyat ilçesinde, Kul Dağı'nın tepeleri üzerine kurulu köyler var. Bu köyler Tur Abdin Köyleri olarak adlandırılıyorlar. Tepe üzerinde kurulu oldukları için birbirilerini görebiliyorlar. Hepsinde de bir Akdeniz havası hakim, hepsi de bağ-bahçe içinde(imiş). 1960'lı yıllara kadar hepsi birer Süryani köyüymüş ancak şimdilerde tüm köylerde toplam yaşayan aile sayısı 40'ı aşmıyor. İşte bu köylerden biri de Zaz.

Tarihi dokusu, işlemeli taşları ile geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkmak gibi Gelüşke Hanı'nı arşınlamak. Mardin'in her köşesi bambaşka bir havayla bürülü zaten. Gelüşke Hanı da bu yönüyle Mardin'in farklı havasına yakışan tarihi bir yapı yılında Süryani bir vatandaş olan Musa Samas tarafından inşa edilen Tarihi Gelüşke Hanı, o zamanlar ticaret ve konaklama merkezi olarak kullanılıyormuş – 70 yılları arasında ise köylü pazarı olarak kullanılmaya başlanmış yılında da şehrin yerleşimi değişmiş ve Gelüşke Hanı da eski canlılığını yitirmiş birden. Bu nedenle de ahır ve mezbaha olarak kullanılmış uzun bir süre. GELÜŞKE HANI

Turabdin platosu Turabdin, yukarı Mezopotamya'da bulunan, inişli-çıkışlı yüksek bir kalker platosu. ‘Tanrı Hizmetkarları Dağı' olarak da biliniyor. Bunun nedeni ise, 4. yüzyıldan itibaren burada kurulan 80 manastırda, keşişlerin yaşaması ve ibadet etmesi. Turabdin Platosu, Mardin'in 30 km güneydoğusunda, Mardin – Nusaybin yolunun (Tarihi İpek Yolu) 9 km doğusunda bulunuyor. En büyük özelliği Süryaniler tarafından kutsal ilan edilmesi. Arkasında Anadolu Dağları, önünde ise ucu bucağı bilinmeyen Mezopotamya Ovası yer alıyor.

Mardin'de bulunan Mor Gabriel Manastırı Midyat ilçesine 23 kilometre uzaklıktadır ve Süryani cemaatine aittir. Deyrulumur Manastırı olarak da bilinmektedir yıllık bir geçmişe sahip olup; bulunduğu tepelerin doruk noktasında konuşlanmıştır. Döneminde çok ünlü bir manastır olmuştur ve 397 yılında Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından inşa ettirilmiştir. Mardin'de tarihi kiliseleri ve diğer görülecek gezi alanlarını ziyaretiniz sırasında Mor Gabriel Manastırı'nı keşfedebilirsiniz. Ünü İstanbul ve Roma'da oturan kralların kulağna kadar gitmiştir manastırın. Mor gabriel manastırı

Mistik bir havaya hakim olan Mardin'in gezilecek yerleri bitmez. Mor Gabriel Manastırı, Zinciriye Medresesi, Gurs Vadisi, Mor Mihail Kilisesi ve diğer yerler… Hepsi ayrı bir tarihe sahip, hepsi değişik bir atmosfere hakim… İzozoel Kilisesi, şehrin tarihi turistik alanlarından biridir ve kesinlikle görülmeye değer bir yerdir. Altıntaş Köyü'nde bulunan kilise taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir. Görkemli görüntüsüne ilk şahit olduğunuz an etkisi altına alacak sizi. 6. yüzyılda yapıldığı bilinse de, 8. yüzyılda yapıldığına dair iddialar bulunmaktadır. Köyün en yüksek noktasına konuşlanmış olan İzozoel Kilisesi, Mardin gezinizin güzel ve etkileyici bir parçası olacak. İzozoel klisesi

SON