Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ"— Sunum transkripti:

1 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
HAZIRLAYAN: SENA DURSUN ÖZBEK TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ

2 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
HACER ORMANI ZAMANTI VADİSİ KAPUZBAŞI  ŞELALESİ YEŞİLKÖY ŞELALELERİ YEDİ GÖLLER SULTAN SAZLIĞI

3 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
HACER ORMANLARI: Yahyalı ilçesine, yaklaşık 80 km. uzaklıkta bulunan Hacer Ormanları, 18 bin hektar alanı kaplamakta ve Yahyalı Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ormanlardır. Türkiye’nin en önemli post ormanı olması özelliğini taşıyor. Çevresi çok dik yamaçlardan oluşuyor. Ormanda halen yaban hayatı sürüyor ve helikopter pisti var. Çok dik ve genç buzul kayalıklarının arasında oluşan, basamaklı katlarda yaban keçileri yaşıyor.

4 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
Orta Toroslar üzerinde bulunan Demirkazık dağının güney ve doğuya uzanan kolları üzerinde yer alan bu ormanlar, Zamantı Irmağı istikametinde uzanan metre rakımlarında, sürekli kar mıntıkası halindedir. Hacer ormanında bulunan 4 su kaynağından en önemlisi, orman merkezinde bulunan ve çevresi kamp alanı olarak da değerlendirilen, “Soğuk pınar”dır.

5 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
ZAMANTI VADİSİ: Zamantı ırmağının taşındığı vadi, Yahyalı ilçe hudutları içinde 50 km. uzunluğa ulaşıyor. Vadi içinde bulunan Yeşilköy köyü ile Büyükçakır köyleri arası “rafting” için çok uygun. Zamantı ırmanığının üzerinde: 4,5 ve 6 derecede zorluk taşıyan parkurlar bulunuyor.

6 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
KAPUZBAŞI ŞELALELERİ: Kapuzbaşı şelaleleri, 500 metrekarelik bir alan içinde, 7 tane şelaleden oluşan ve doğa çatlağından, kayalar arasından fışkıran ve 30 ile 76 metre yükseklikten, dökülen, debisi çok büyük ve yaz-kış aylarında sürekli akan kaynak şelaleleridir. Bunu tek bir şelale olarak algılamayın. Toplam 7 şelale var ve hepsi farklı yüksekliklerden dökülüyorlar.

7 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
Kapuzkaya şelaleleri: Soğukpınar’dan 18 km. uzaklıktadır. Yahyalı ilçesinin,Küçükçakır köyünün,kuzeyinde bulunan Ensenin Tepesinde bulunuyor. Kayseri’ye toplam; 165 km. uzaklık var. Yol: yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk sonucu gidiliyor.Şelalelerin bulunduğu yer; Yahyalı’ya, km. uzaklıkta olup, ulaşım iki yoldan sağlanıyor.Yollardan birisi Yahyalı-Dikme-Çamlıca- Ulupınar-Kapuzbaşı güzergahıdır. 

8 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
YEŞİLKÖY ŞELALESİ: Yeşilköy köyüne, 3 km. uzaklıktadır. Zamantı ırmağının, iki yakasında akmakta olup, Antalya-Düden şelalesine benzer niteliktedir. Zamantı ırmağının üstünü kapatan tabii bir köprünün baş kısmında bulunan şelalelerin, büyüğü 20 metre ve küçüğü 10 metre yüksekliğindedir. Günün belirli saatlerinde, dönüşümlü olarak çekilen ve geri gelen sularıyla, halk arasında bir takım söylentilerin doğmasına neden olmuştur.

9 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
Bu yerlerde, zamantı ırmağı kaybolup, tekrar ortaya çıkıyor. Oldukça ilginç.Evet: gerçekten görkemli bir görüntü sunan şelaleler, mutlaka görülmeye değer. Zamanınız varsa, mutlaka bu güzellikleri görün. Dediğim gibi, 700 metre yükseklikten (bu yükseklik, şelalenin yüksekliği değil, şelalenin döküldüğü yerin rakımı, yani denizden yüksekliği )aşağı doğru akıyorlar, dünyada ikinci, bu tür bir şelale başka yerde göremessiniz.

10 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
YEDİ GÖLLER: Toros Aladağlar Milli Parkının, Hacer ormanı ve Kapuzbaşı takım şelaleleriyle birlikte, en önemli bölümüdür. Yedigöller adı ile bilinen mevkide, irili-ufaklı yedi adet göl bulunmaktadır. Yedigöllere, Ulupınar köyü, Hacer ormanından 6-7 saat süren bir yürüyüşten sonra ulaşmak mümkün.Yahyalı’ya 70 km. uzaklıkta bulunan bu göllerin en büyüğü, Direk gölüdür.

11 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
3150 metre rakımda bulunan göllerin derinliği bilinmemekle birlikte, bu göller kar ve buzul suları ile beslenmektedirler.Yedi göllerden yaklaşık 10 km. doğuda bulunan Soğukpınar ise, m. Rakıma sahiptir. Buradaki ormanlık alan ise 687 hektar civarındadır. Fiziki coğrafyası nedeniyle, Türkiye’nin en önemli doğa yürüyüşü alanlarından biridir. 

12 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
SULTAN SAZLIĞI: Erciyes Dağı‘nın güneybatısında bulunan Develi Ovası’nın en alçak kesimlerinde yer alan Kayseri‘nin doğal güzelliklerinden biri. İç Anadolu Bölgesi’nde Kayseri il sınırları içerisinde Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu üçgen içerisinde bulunan Sultan Sazlığı, kuzeyi Erciyes, Develi, Akpınar ve Çiçekliyurt Dağları, güneyi Toros silsilesine bağlı Aladağlar ve Elmalı Dağları batıda Kartalkaya ve İncil Dağları ile çevrili.

13 KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
Tatlı su ve tuzlu su ekosistemlerini bir arada bulunduran ve Afrika ile Avrupa arasındaki iki ana kuş göçü yolunun kesişim noktası olan Sultan Sazlığı, Anadolu’nun en değerli bölgelerinden biri. İsmini, IV. Murat’ın 1636’da Revan Seferi’ne çıkarken burada konaklamasıyla alan Sultan Sazlığı, sahip olduğu 301 farklı kuş türü ve zengin bir bitki örtüsüyle Manyas Gölü Kuş Cenneti’nden sonra Türkiye’nin en önemli ikinci kuş cenneti.


"KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları