Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hitit Kaya Anıtları, Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının ve doğal geçitlerin yakınında bulunan stratejik noktaların çevresinde yer almaktadır. Hitit.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hitit Kaya Anıtları, Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının ve doğal geçitlerin yakınında bulunan stratejik noktaların çevresinde yer almaktadır. Hitit."— Sunum transkripti:

1

2 Hitit Kaya Anıtları, Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının ve doğal geçitlerin yakınında bulunan stratejik noktaların çevresinde yer almaktadır. Hitit Kaya Anıtları stilistik ve ikonografik olarak Hitit sanatının diğer örnekleriyle benzerlik içindedir. Buna göre anıtlarda resmedilen figürlerin yüzleri profilden, gövdeleri cepheden, bacak ve ayaklar profilden betimlenmiştir. Hitit Kaya Anıtları’nda betimlenen figürler genellikle tanrılar, Hitit büyük kralları ve yerel krallardır. Yazı olarak Luwi hiyeroglif yazısı kullanılmıştır.

3 Sirkeli Kaya Anıtı Adana’nın doğusunda, Seyhan Nehri kıyısındaki Sirkeli Höyüğü’nün eteklerinde yer almaktadır. Hitit İmparatorluk Dönemi’ne (MÖ /1180) ait en eski anıttır. Hitit Kralı II. Muwatalli betimlenmiştir.

4 Karabel Anıtı İzmir’in Kemalpaşa ilçesinin yakınlarında yer almaktadır. Batı Anadolu’yu iç bölgelere bağlayan önemli bir dağ geçidi olan Karabel’e yapılan bu anıtta, Mira Ülkesi’nin kralı Tarkasnava betimlenmiştir.

5 Akpınar Kaya Anıtı Manisa’nın yaklaşık 7 km. güneydoğusunda, Manisa-Turgutlu karayolu üzerinde yer almaktadır. Büyük bir kaya nişinin içine ana tanrıça betimlenmiştir. Bir su kaynağının üzerindeki kayalık alanda bulunan anıt yarım kalmıştır.

6 Eflatunpınar Anıtı Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının yakınında bulunan Hitit Kaya Anıtlarının en önemlisi Eflatunpınar anıtıdır. Konya İli, Beyşehir İlçesi, Eflatunpınar Köyü içinde bulunmaktadır. Anıtı 1849'da bilim dünyasına tanıtan kişi W.J. Hamilton'dur. Anıt, bir su kaynağının kenarına inşa edilmiş olup, dikdörtgen taşlar üzerinde kabartmalardan oluşmaktadır. Niteliğini kaybetmeyen kabartmalar ön kısmındaki 14 adet taş blok üzerine oyulmuştur. Anıtın ilk planı bilinmemektedir.

7 Eflatunpınar

8 Fasıllar Anıtı Fasıllar anıtı Konya'nın Beyşehir İlçesi'ne bağlı, Fasıllar Köyü'nün güneyindeki bir tepeciğin batı eteğinde yer almaktadır. Tek bir blok üzerine oyulmuş olan bu taşınabilir stelde Tanrı figürü betimlenmiştir.

9 Fasıllar

10 Hatip Kaya Anıtı Konya’nın 16 km. güneyindeki Hatip beldesinde yer almaktadır. Bir tatlı su kaynağının üzerinde yer alan anıtta yazıttan anlaşıldığı kadarıyla Kral II. Muwatalli’nin oğlu Kurunta betimlenmiştir.

11 Yalburt Anıtı Konya ili, Ilgın ilçesinin 19 km. kuzeydoğusunda, Yalburt mezrasında yer almaktadır. Burada yapay bir havuz oluşturulmuştur. Bu havuzu çevreleyen hiyeroglifli taş bloklardan anıtın IV. Tuthaliya Dönemi’nde yapıldığı anlaşılmaktadır.

12 Gavurkale Anıtı Ankara’nın 60 km. güneybatısındaki Gavurkale’de yer almaktadır. Kayalık bir yüzeye oyulmuş olan anıtta oturan tanrıça figürü betimlenmiştir.

13 Kayseri Hitit İmparatorluk Dönemi’nde özellikle Kapadokya Bölgesi’nde stratejik açıdan önemli geçitlere ve su kenarlarındaki yüksek kayalara rölyef olarak işlenmiş anıtlar bulunmaktadır. Bu kaya anıtları sayesinde Hitit krallarının güneydeki ülkelere ulaşmak için geçtiği yolları saptamak olasıdır. Kayseri sınırları içindeki Erciyes Dağı’nın güneyinde yer alan Fraktin, Taşçı ve İmamkulu kaya anıtları tanrıların kutsanması, Büyük Kral’ın (Hattuşili III) ve Kraliçe’nin (Puduhepa) tanrılara minnettarlığını göstermesinin yanı sıra imparatorluğun gücünün sınırlarını gösteren birer propaganda anıtlarıdır.

14 Fraktin Kaya Anıtı Fraktin Kaya AnıtıKayseri’nin 70 km. güneyindeki Fraktin’de yer almaktadır. Hitit Kralı III. Hattuşili ve eşi Kraliçe Puduhepa betimlenmiştir.

15 Taşçı Anıtı Kayseri’nin Develi ilçesine bağlı Bakırdağ Beldesi yakınlarındadır. III. Hattuşili Dönemi’ne tarihlenmektedir.

16 İmamkulu Anıtı Kayseri’nin İmamkulu Köyü’nde yer almaktadır. Anıtta, Hititlerce tapınım gören çeşitli tanrılar betimlenmiştir.


"Hitit Kaya Anıtları, Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının ve doğal geçitlerin yakınında bulunan stratejik noktaların çevresinde yer almaktadır. Hitit." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları