Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MARDİN. Eski Mardin Yeni Mardin Yüzölçümü: km² İl Merkezi Nüfusu: Toplam İl Nüfusu: (2011 yılı) İl Trafik No: 47 İl Telefon Kodu:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MARDİN. Eski Mardin Yeni Mardin Yüzölçümü: km² İl Merkezi Nüfusu: Toplam İl Nüfusu: (2011 yılı) İl Trafik No: 47 İl Telefon Kodu:"— Sunum transkripti:

1 MARDİN

2 Eski Mardin

3 Yeni Mardin

4 Yüzölçümü: 12.760 km² İl Merkezi Nüfusu: 88.054 Toplam İl Nüfusu: 764.033 (2011 yılı) İl Trafik No: 47 İl Telefon Kodu: 482 Mardin ilinin ilçeleri; Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur ve Yeşilli’dir. Mardin'deki diller: Türkçe, Arapça, Süryanice, Kürtçe, Zazaca, Arami (Sümerlerin dili),Yezidi dili. Mardin'deki dinler: Müslüman, Hıristiyan (Katolik, Süryani, Ermeni) ve Yezidi (Şeytana tapanlar ve Melek Tavus)

5 GENEL BİLGİ Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu güzergahında olup, 5 hanı ve kervansarayı mevcuttur. COĞRAFYA Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Mezopotamya havzasında bulunan Mardin, güneyinde Suriye, doğusunda Şırnak ve Siirt, kuzeyinde Diyarbakır ve Batman, Batısı Şanlıurfa ile çevrilidir. Mardin dağlarının, Mazıdağı, Derik, Midyat, Savur ve Nusaybin yörelerine sokulan yüksek kesimlerinde, Meşe ağaçlarından oluşan topluluklara rastlanır. İklim olarak Akdeniz iklimi ile karasal iklimin ortak özelliklerine sahiptir. Yazları çok sıcak ve kurak, kışları ise yağışlı ve soğuktur.

6

7 KISACA TARİHİ Fırat ve Dicle nehirleri arasında Mezopotamya bölgesinde, tarih boyunca pek çok medeniyet yerleşmiştir. Bir dağın tepesinde kurulmuş olan Mardin, Yukarı Mezopotamya'nın en eski şehirlerinden biridir. M.Ö.4500'den başlayarak klasik anlamda yerleşim, gören Mardin, Subari, Sümer, Akad, Babil, Mitaniler, Asur, Pers, Bizans, Araplar, Selçuklu, Artuklu, Osmanlı Dönemi'ne ilişkin bir çok yapıyı bünyesinde harmanlayabilmiş önemli bir açık hava müzesidir.

8 ULAŞIM Karayolu : Terminale belediye otobüsleri ve minibüslerle ulaşmak mümkündür. Demiryolu: İl topraklarına Şanlıurfa-Ceylanpınar' dan giren demiryolu, sınırı izleyerek Suriye ve Irak'a ulaşır. Ayrıca Şenyurt kasabasından geçen bu yola Mardin 30 km. hatla bağlıdır. Havayolu: Ankara aktarmalı İstanbul uçak seferleri yapılmaktadır.

9

10 Mardin’in Yöresel Kıyafetleri

11 TELKARİ SANATI (Gümüş İşlemeciliği)

12

13 Gezilecek Bazı Yerler REVAKLI ÇARŞI

14 Bakırcılar Çarşısı, Kuyumcular Çarşısı, Revaklı Çarşı, pasajlar, sabuncular, gümüşçüler ve mistik birçok ürünler...

15 Bedia bedia bedia ULU CAMİİ ULU CAMİİ

16 ŞEHİDİYE CAMİİ

17 HARUNİYE MEDRESESİ HARUNİYE MEDRESESİ

18 DEYRÜL ZAFARAN MANASTIRI

19 KIRKLAR KİLİSESİ

20 MOR GABRİEL MANASTIRI

21

22 KASIMİYE MEDRESESİ

23

24

25 MARDİN MAĞARALARI

26

27 DARA MAĞARASI

28

29 TAHTLAR TAHTLAR

30 MARDİUS TARİHİ KONAK

31

32 GECE GÖRÜNTÜSÜ

33

34 Mardin yemek çeşidi ve baharat konusunda çok zengindir, çünkü birçok ırk ve medeniyete ev sahipliği yapıyor bu yüzden de çeşit çoktur.

35 ZENGİN MUTFAK KÜLTÜRÜYLE MARDİN LEZZETLERİ

36 Kibbe (İşkembe Dolması)

37 KABURGA DOLMASI

38 Mardin çöreği 'Kiliçe'

39 Sembusek

40 Lebeniye çorbası

41 Erik yahnisi 'Alluciye'

42 Mardin usulü içli köfte: İrok

43 MIRRA KAHVE

44 ZİNGİL TATLISI

45 Takla Atan Kuşlar

46 Bedia Sultan İNCETAŞ KAYNAKÇA: https://www.sosyaldeyince.com/iller/mardin-ili-tanitimi- t984.0.html https://www.sosyaldeyince.com/iller/mardin-ili-tanitimi- t984.0.html https://onedio.com/haber/11-sebep-ile-neden-efsane- sehir-mardin-e-gidilmeli-ve-gorulmeli-532482 https://onedio.com/haber/11-sebep-ile-neden-efsane- sehir-mardin-e-gidilmeli-ve-gorulmeli-532482 http://www.sosyal-bilgiler.com/belgeler/pdf/mardin.pdf http://www.gezilebilecekyerler.com/mardinde-gezilecek- yerler/ http://www.gezilebilecekyerler.com/mardinde-gezilecek- yerler/


"MARDİN. Eski Mardin Yeni Mardin Yüzölçümü: km² İl Merkezi Nüfusu: Toplam İl Nüfusu: (2011 yılı) İl Trafik No: 47 İl Telefon Kodu:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları