SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
Advertisements

Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
Prof. Dr. Yonca TABAK NUHOĞLU.  1960’lı yıllardan bu yana  Her 10 yılda  %25-75 oranında.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
Ergojenik Yardımcılar ve Suplementler. Ergojenik Yardımcılar Yunanca, ergon = iş, genon = üretmek anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Kişinin egzersiz.
Mineral ve Kemik Metabolizması
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
Prof. Dr. Mehmet Akif Çürük
Dayanıklılık Antrenmanları Yöntemleri
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
STRES VE SPOR Spor olgusu bireylerin stres yaratan durumlardan kurtulmasını sağlayan önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Stresin etkisini azaltan.
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
EKMEK İSRAFI. Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten.
Yaz ve kış aylarında sofraları süsleyen meyve ve sebzelerin şekillerinin faydalı oldukları organlara benzediği bildirildi. Uludağ Üniversitesi Veteriner.
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
Hazırlayan : Rıdvan Öztürk Bölümü : Spor Yöneticiliği SPOR VE SAĞLIK
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
Biyokimya Anabilim Dalı
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
CANLILIK ve ENERJİ
LİPİDLER Yağ Asitleri Trigliseritler(Triaçilgliseroller)
Yoğurt biyokimyası-II
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
Yoğurt BİyokİmyasI.
SPORCU BESLENMESİ.
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Protein yapısına girmeyen amino asitler
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
LİPİDLER Diğer lipidler.
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
Keton Cisimleri.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
SAĞLIKLI BESLENME.
Lipidlerin Sindirimi ve Emilimi
İŞÇİ BESLENMESİ.
ŞEKER HASTALIĞI.
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 3
Oksidanlar ve Antioksidanlar
SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR 7
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Enzimatik Ölçümler (Pratik Ders)
Vitaminler.
YAĞ ASİDİ BİYOSENTEZİ Yağ asidi biyosentezi yetişkin insanda temel olarak karaciğerde (ve daha az olarak meme dokusu ve yağ dokusunda) hücre sitoplazmasında.
Serbest Radikaller ve Antioksidanlar 2
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR I
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 11
Spor Atlarında Performans Artırıcı Maddelerin Analizleri ve Önemi
Akçaağaç Şurubu İdrar Hastalığı (Maple Syrup Urine Disease)
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
Beslenme İlkeleri - 5.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
Yağ Asitlerinin Sentezi
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Beslenme İlkeleri.
SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR 8
Beslenme İlkeleri - 8.
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 6
Sunum transkripti:

SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13 (Lisans) Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru

Beslenme- Antioksidanlar ve serbest radikaller

Proteinler Diyette yetersiz miktar ve kalitede protein/ amino asit olması antioksidan savunma için gerekli enzim düzeylerini azaltmaktadır.

Protein malnutrisyonunda, karaciğer ve ekstrahepatik dokularda protein sentezi azalışı nedeni ile; plazma albumin (dolaşımda Zn taşıyıcısı) ve intraselüler metallotionein (major Zn taşıyıcısı) konsantrasyonunun azalması muhtemeldir.

Protein yetersizliği olan kişilerde artmış doku demiri, transferin (ekstraselüler sıvı) , laktoferrin (ekstraselüler sıvı ve sitosol) ve ferritin (sitosolik) gibi demir-bağlayan proteinlerin düşük konsantrasyonundan kaynaklanmakta olabilir.

Başlıca hayvani kaynaklardan sağlanan yüksek-protein diyetlerinin oksidatif stres oluşturma nedenleri 1. homosistein 2. insan polimorfonükleer lokositler ve mononükleer hücrelerde ROT üretimi 3. vücut NO üretimi artması

Lipidler Çoklu doymamış yağ asitlerinin (ÇDYA) fazla alınması organizmayı lipid peroksidasyonuna daha yatkın hale getirir

Doku kolesterolünü düşürmek amacı ile fazla ÇDYA alımında dokunun peroksidlenme özelliği artmaktadır.

Epidemiyolojik çalışmalar w-3 çoklu doymamış yağ asitlerince zengin balık yağları tüketiminin insanda kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını göstermiştir.

Çalışmalar w-3 ÇDYA serbest radikal üretiminin inhibitörü olduğunu göstermiştir

W-3 ÇDYA kardiyovasküler fonksiyonlar üzerine faydalı etkilerini 2 mekanizma ile ortaya çıkarmaktadır: 1. Plazma triaçilgliserol konsantrasyonunu düşürerek 2. Serbest radikal oluşumunu inhibe ederek

Vitaminler A vitamini, çoğu karotenoidler, D3, K2 vitamini, ve niyasin gibi çoğu vitamin bilinen antiaterojenik ve antinöroenflamatuvar rollerini destekleyici olarak iNOS tarafından NO üretimini inhibe etmekte ve radikalle-indüklenen sitotoksisitenin önlenmesinde önemli rol oynamaktadırlar.

Vitaminler ayrıca ROT ni direkt olarak temizlerler ve antioksidan enzimlerin aktivitelerini artırırlar.

B12, folat ve kolin 1 C ünitesi metabolizmasına katılır ve bundan dolayı DNA ve protein metilasyonunda gereklidir. Ayrıca metiyonin sentaz (B12), sistationin sentaz (B6) ve sistationazın (B6) kofaktörü olarak ve metiyonin sentaz için bir substrat (5-metiltetrafolat) olacak şekilde rol alırlar. Dolayısı ile folat, B6 , ve B12, homosistein metabolizması için gerekmektedirler.

Nikotinamid (B3) NADP+/NADPH, NAD+/NADH ve riboflavin (B2) FAD/FADH2 nin komponentleri olarak organizmayı oksidatif stresden korumada önemli rol oynarlar. Pentoz fosfat siklusunun transketolaz enzimine B1 koenzim olarak, NADPH üretimi için gereklidir.

Mineraller Magnezyum, NADP+ den NADPH üretimini katalizleyen 2 pentoz fosfat siklusu enziminin kofaktörüdür.

Demir ROT üretimini, lipid peroksidasyonunu ve oksidatif stresi artırır.

Bakır, çinko ve mangan sırası ile Cu, Zn-SOD ve Mn-SOD aktiviteleri için elzem metallerdir.

Selenyum yetersizliği glutatyon peroksidaz aktivitesini belirgin şekilde % 90 azaltmakta ve peroksidatif hasarla ve mitokondrial disfonksiyonla sonuçlanmaktadır.