Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Protein yapısına girmeyen amino asitler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Protein yapısına girmeyen amino asitler"— Sunum transkripti:

1 Protein yapısına girmeyen amino asitler
-alanin, pantotenik asidin yapısal parçası. Homosistein, homoserin, ornitin, sitrülin, diğer a.a.lerin metabolizmasında ara üründürler. Ornitin ve sitrülin üre döngüsünde de yer alır. GABA, -amino bütirik asit, inhibitör nörotransmitter. Taurin, -karbonunda bir amino grubu ve COOH yerine bir sulfonik asit taşır. Sisteinin türevidir. S.s.s.de gçrev yapar ve safra asidi konjugasyonunda kullanılır.

2 Türev amino asitler Selenosistein, bazı enzimlerin yapısında bulunur ve aktivite için gereklidir (ör.glutatyon peroksidaz). Sisteine benzer ancak kükürt yerine Se bulunur. Genetik kodda doğrudan yer almaz, PTM ile sentezlenmez. Proteine sentez sırasında eklenir.

3 Posttranslasyonel modifikasyon: Proteinlerin yan zincirlerinde translasyonu ve ribozomdan çıkışın ardından gerçekleşen enzimatik kovalent modifikasyonlardır. Hidroksilizin-hidroksiprolin, kollajendeki Pro ve Lys bakiyelerinin hidroksilasyonu, koenzim C vitamini, prolil ve lizil hidroksilaz. -karboksiglutamat, pıhtılaşma faktörleri, ör: protrombinin N-terminalindeki Glu bakiyelerinin karboksilasyonu, koenzim K vitamini. Bu –COO grupları Ca++ ile bağlanmayı sağlar. Sistin, Cys’lerdeki –SH gruplarının oksidasyonuyla disülfid bağı kurulur.


"Protein yapısına girmeyen amino asitler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları