Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Advertisements

KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
Prof. Dr. Ahmet Arıkan Gazi Ü niversitesi Gazi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı.
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI OLUNUR ? NASIL.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
FAKÜLTEMİZ ÇOKTAN SEÇMELİ SINAVLARINDA YAPILAN ANALİZLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ölçme-Değerlendirme Kurulu Ve Sınav Merkezi.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 3 Ömer Seytepe – Amina Majetic 1.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
BARTIN ÜNİVERSİTESİ’NDE BOLOGNA SÜRECİ bologna.bartin.edu.tr.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
Bu slayt, ön lisans öğrencilerimize son sınıfta ya da mezun olduktan sonra başvuru yapabilecekleri sınavlar hakkında bilgi verme amaçlı hazırlanmıştır.
KİŞİSEL HİJYEN.
Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü
Stratejik plan çalışmaları kapsamında yapılan akademik Personel Anket SONUÇLARI.
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
HARRAN ÜNİVERSİTESİNE VE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİNE
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
Yrd. Doç. Dr. Burcu Ilgaz Yıldırım Arş. Gör. Dr. Özlem Sökmen Gürçam
Arş. Gör. EDİP KAYA, Dr. Ebru İnal
OKUL ÖNCESİNDE KAVRAM KARİKATÜRLERİ
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
KONU:OKULUMUN TARİHİ SUNUSU
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
SOSYAL FARKINDALIK PROJESİ
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
Hakkında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2 Ekim 1979 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlı olarak kurulmuştur. Ülkemizde nitelikli.
İlk hastanesi 1991 yılında kurulan Acıbadem Sağlık Grubu, bünyesinde bulunan 21 hastane ve 16 tıp merkezinde doktor, hemşire olmak üzere.
İK MAKALESİ.
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ
Akreditasyon ve Yeterlilikler Çerçevesinde
YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ İLAÇ REHBERİ
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Farabi Değişim Programı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
Nimet IŞIK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlköğretim Bölümü
Nitel Araştırmalar.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Sunum transkripti:

Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2 Gıda Laboratuvarı Eğitimi Alan Öğrencilerin “TS EN ISO/IEC 17025”  Standardına Bakışı Üzerine Bir Ön Çalışma II. ULAG erdemdanyer@gmail.com 1. Kocaeli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, Mikrobiyoloji Birimi, P.K. 177 Başiskele/KOCAELİ 2. Kocaeli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, Kalite Yönetim Birimi, P.K. 177 Başiskele/KOCAELİ Erdem Danyer Giriş: Gıda ve yem ihtiyacı canlıların yaşamlarında önemli bir yer tutmaktadır. Küresel ekonominin gelişmesiyle insan ve hayvan hareketlerinin değişik yönlerde artması gıda kaynaklı tehlikelerin nedenleri arasında yer almaktadır. Gıda güvenliğinin temini için ülkemizde 39 ilde kamuya ait gıda kontrol laboratuarları, Bursa Gıda ve Yem Araştırma Enstitüsü ile Ankara Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı bulunmaktadır. Bunların yanında 90’na yakın özel gıda laboratuvarı vardır. Bu laboratuvarların önemli bir kısmı gıda kontrollerinde analiz kalitesinin arttırılması amacıyla “TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar” standardına göre akredite olmuşlardır. Gıda laboratuvarlarında istihdam sağlayacak okullar ise gıda sağlığı, laboratuvar bilgisi gibi ders içerikleri olan ön lisans ve lisans programlarıdır. Müfredatlarında kaliteyle ilgili dersler bulunmaktadır. Bu çalışmada, ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim alan 100 adet öğrenciye 29 soruluk bir anket düzenlenmiştir. Anketin amacı temel kalite tanımları hakkındaki bilgi düzeyleriyle, kalitenin laboratuvar işleyişi açısından önemi konusundaki düşüncelerini öğrenmektir. Soruların hazırlanmasında lisans öğrencilerinin tarih bilincinin değerlendirilmesi (Gökkaya, 2001) ve öğrencilerin gıda güvenliği konusunda bilgi düzeylerinin ölçülmesinin amaçlandığı (Gözener ve ark.,2009) anketlerden yararlanılmıştır. Bu çalışma “TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar” standardına öğrencilerin bakışını inceleyen ilk çalışmadır. Anket Sorularının Değerlendirilmesi: Katılımcılara kalitenin tanımı sorulduğunda %87 oranında doğru cevaba ulaşılmıştır. Ancak kalite sistemlerinin ulusal olduğu konusunda %71 oranında hatalı cevap alınmıştır. Akreditasyonun %74 oranında bir kuruluş için gerekli olacağını düşünen katılımcılar, %100 oranında kalite sistemlerinin ürün ve hizmet değerini arttırdığını düşünmektedir. Katılımcıların %75’i kalite sistemlerinin insan hatasını azaltacağına düşünmektedir. Ankete katılanların %62’si kalite gereği tutulan günlük kayıtların iş yükünü arttırmadığına inan maktadır. Öğrenciler, müşteri olarak değerlendirildiklerinde; %84’ü kalite sistemiyle çalışan laboratuvarlara güveneceklerini, %49’u bu laboratuvarların kesinlikle doğru çalıştığını ve %47’si müşterinin bu laboratuvarlardan memnun olacağını düşündükleri tespit edilmiştir. İş başvurularında %96’sı akredite bir laboratuvarla çalışmak isterken, %79’u kalite sistemi uygulanmayan bir laboratuvarda kesinlikle çalışmak istemediklerini belirtmiştir. Sonuç: Anket sonuçları incelendiğinde ön lisans öğrencilerinin kalite sistemleri konusunda daha bilinçli olduğu görülmüştür. Temel kalite kavramlarını bildiği ve %70’e yakının ayrıntılar konusunda yanlış bilgiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Öğrencilerin iş başvurularında akredite kuruluşları tercih edeceklerini, ancak gerektiğinde akredite olmayan kuruluşlarda da çalışabilecekleri belirlenmiştir. Gözener ve ark.’nın (2009) yaptığı çalışmada öğrencilerin %94.71’i tükettikleri gıdaların kontrol edilmesi gerektiğini düşünürken laboratuvarlara olan güvenin bu kadar yüksek olmadığı görülmektedir. TS EN ISO/IEC 17025’in ve laboratuvarlamızın ilk önce gıda alanında çalışacak meslek gruplarına tanıtılması çok önemli olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte kalite sisteminin temelde müşteri memnuniyeti üzerine kurulduğunun öğrencilere daha iyi aktarılmalıdır. Ankete Katılanların Profili: Ankete katılan öğrencilerin %11’i ön lisans, %89’u ise lisans düzeyinde eğitim almaktadır. Ön lisans öğrencilerinin %26’sı, lisans öğrencilerinin ise %4’ü toplam katılımcıların %30’u daha önceden herhangi bir kalite sistemi eğitimi almıştır. Kalite sistemi içinde tüm personel eşit görüldüğü için eğitim düzeyi açısından sorularda ayırım yapılmamıştır. Teşekkürler: Bizi her çalışmamızdan gönülden destekleyerek yüreklendiren Laboratuvar Müdürümüz Sayın Hasan AKYILDIZ’a ve bilimsel bakış açımızın temellerini atan Sayın Prof.Dr. Tanay Bilal ve Sayın Prof. Dr. Ahmet Güner’e teşekkürü bir borç biliriz. Kaynaklar: Gözener, B., Büyükbay, E. O. (2009). Gıda Güvenliği Konusunda Öğrencilerin Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi. GOÜ Ziraat Fak. Derg., 26(2), 45-53; Gökkaya, A. K. (2001). Sosyal bilgiler eğitimi bölümü öğrencilerinin (lisans) tarih bilinci üzerine bir anket değerlendirmesi. GÜ Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi,21(2), 231-244.