Hıristiyan Mezhepleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

İLAHİ DİNLER Musevilik İsevilik İslamiyet.
Katolik ve Ahlak Mühendislik Etiği Prof. Dr. Orhan Kural
ORTODOKSLUKTA “KARMAŞIKLIK”. Yahudinin biri, hıristiyanliğa geçmek ϋzere, hıristiyan mezheplerini incelemeye karar vermiş.
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
ORTAÇAĞDA AVRUPA TARİHİ
Tarafından yayınlanmaktadır.
REFORM.
25 Aralık’la başlayan ve yaklaşık bir hafta süreyle kutlanan Noel ve yılbaşı, başta Avrupa ve Amerika kıtası ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok.
Osmanlı Devleti Ho ş görü Anlayı ş ı II. BAYEZiT Yahudilerin Osmanlı’ya Sığınması 1492’de İspanya tarafında sürgün edilen 200 binden fazla Sefarad Yahudisinin.
Bayrağı-Armasi Coğrafi durumu  Ülkenin toplam yüzölçümü yaklaşık 2586 kilometrekaredir.  Başkenti ülkeyle aynı adı taşıyan Lüksemburgtur.  Nüfusu.
VAHYE DAYALI DİNLER.
Dünya dinleri.
Hristiyanlık Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
Zaman içinde bilim.
YAHUDİLİK GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I
HİNDUİZM Hinduizm nitelikli bir dindir.
BUDİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
Bernini Heykelde manerist
1. Kelime 1. Bir dans çeşidi. 2. Sivri uçlu, uzun ve kalın yeşil biber. Kahvaltıda yediğim …………….. biberler midemi yaktı.
AVRUPA’DA REFORM HAREKETLERİ
HIRİSTİYANLIK.
Salih Zeki Anadolu Lisesi
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
DİNLERDE İBADET YERLERİ
İncil kelime olarak müjde, talim ve öğretici anlamlarına gelmektedir. Allah (C.C.) Teala Hz. İsa aracılığıyla Yahudilere gönderilmiştir. Ancak Yahudiler.
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI ‘’Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorlu- ğu’nun Yükselme döneminde Anadolu’daki zanaatkarlar “lonca” denilen zanaat.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 2. Ünite: ORTA ÇAĞ DÖNEMİ MÜZİĞİ
Şeytani 10 Papa
HÜSEYİN SEYMEN SORGUNAİHL
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
Şeytani 10 Papa
REFORM HAREKETLERİ.
orta ÇAĞLARDA ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Rönasans Hareketleri’nin İTALYA ‘da Başlamasının Nedenleri
BİZANS RESİM SANATI.
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
HRISTİYANLIK-İSEVİLİK Hazırlayan Ömer Akpınar Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni.
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
Zerdüştlük.
HAZIRLAYAN Adı: Muhammed Soyadı: AYDIN No: 546 Okul: Darende İlköğretim Okulu KAYNAK: KAYNAK:
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
Ortaçağın Genel Özellikleri: _Devletlerin merkezi otoritesi zayıf. _Feodalite rejimi toplumları baskı altına almıştır. _Papalar hem dinsel, hem siyasal,
REFORM HAREKETLERİ. REFORM Kelime anlamı olarak “Yeniden düzenleme” anlamına gelen Reform 16. yüzyılda Almanya’da başlayan ve kısa sürede Avrupa’da yayılan;
MİLLET SİSTEMİ.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
Bugün neler öğreneceğiz?
Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede.
Bugün neler öğreneceğiz?
KÜRESELLEŞEN DÜNYADA DİN, DİNLER ARASI İLİŞKİLER VE DİN ÖĞRETİMİ (MODEL ARAYIŞLARI VE TÜRKİYE TECRÜBESİ) Prof. Dr. Cemal TOSUN Ankara Üniversitesi.
Temel Hadis Kavramlarıyla İlgili Oryantalist İddialar ve Eleştirisi
Harran Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Ayşe Hümeyra Tüysüz
Dünya dinleri.
ERKEN HİRİSTİYAN.
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
375’te Kavimler göçü sonucu Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılması sonucu İstanbul’da kurulmustur. Bizanslılar, Yunan ve Helenizm kültürüyle yoğrulmuş,
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
Hıristiyanlığın İnanç Esasları
Efes. İlk çağlarda,Batı Anadoolu’nun en önemli şehirlerinden birisidir. Efesos, Ege Bölgesi kıyılarının hemen orta kısmında, Küçük Menderes (Kaystros)
Laikliği Doğuran Nedenler Deniz ÇAPAR Kaan CANLI
Laikliği Doğuran Nedenler Deniz ÇAPAR Kaan CANLI
İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Macarlar ve Avrupa Fin-Ugor kökenli Macarlar, IX. yüzyıl içerisinde Don Nehri’nin Hazar Denizi’ne döküldüğü bölgeye gelerek yerleştiler. Bizanslılar’ın.
Eugen Biser Vakfı ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin işbirliğinde yılları arasında düzenlenen sempozyumlar dizisi her iki dini de.
KUR’ÂN’A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Hıristiyan Mezhepleri Roma ve İstanbul Kiliselerinin üstünlük mücadelesiyle başlayan ve Kutsal Ruh’un kimden çıktığı meselesiyle alevlenen tartışma sonucu Ortodoks ve Katolik Kiliseleri kurulmuştur. Batıda, Katolik Kilisesi içinde inanç ve uygulamalara dair ihtilaflar reform yanlılarını harekete geçirmiş ve sonuçta Protestan Kilisesi doğmuştur. Zikrettiğimiz başlıca Hıristiyan mezheplerinin temel görüşleri ise şöyledir:

Katolik Mezhebi Doğu ile Batı Kiliselerinin birbirinden kopmasından sonra Roma’daki Kilise, evrensel anlamına gelen Katolik adını almıştır. Bu Kilise, Hıristiyan dünyasında en fazla mensubu bulunan Kilisedir. Merkeziyetçi bir yapısı olan bu mezhebin başında Papa bulunmaktadır. Katolik Kilisesi, Papanın yanılmazlığına inanmaktadır. Ondan sonra, sıralamada kardinaller, piskoposlar ve rahipler gelmektedir. Papa, havarilerin reisi Petrus’un, dolayısıyla da İsa’nın vekili konumundadır. O aynı zamanda, ruhanî Vatikan devletinin başı olarak kabul edilir.

Katolik Mezhebinin Özellikleri Mezhebin en yüksek lideri papadır. O, hiç yanılmaz. Roma, evrensel anlamındaki Katolikliğin merkezidir ve diğer Kiliselerin merkezlerinden mânevî bakımdan daha üstündür. Evrensel kurtuluş, sadece Katolik Kilisesinin öğretilerine bağlanmakla mümkündür. Çünkü Katolik Kilisesi, Kutsal Ruh’un yönetimi altındadır. Katolik Kilisesi kutsal kitabın yanında Kilise geleneğine büyük önem verir. Kutsal Ruh’un, Baba’dan ve Oğul’dan birlikte çıktığına inanılır. Hz. İsa’nın annesi Meryem ile azizlere değer verilir ve onların Tanrı katında şefaatçı olduklarına inanılır. Rahipler evlenemezler. Rahiplerin dışında kalanların, zina sebebi hariç, herhangi bir nedenle boşanmalarına izin verilmez. Haç işareti soldan sağa doğru yapılır.

Ortodoks Mezhebi Ortodoks; doğru inanca, doğru doktrine sahip olan anlamına gelir. Bölünmeden sonra Doğu Kilisesi, kendisinin doğru inanç ve yaşayış üzere olduğunu ifade etmek için Ortodoks adını kullanmaya başlamıştır. Bu mezhep, İstanbul ve Roma Kiliselerinin siyasal çekişmeleri ve dinî ihtilafları sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrılığa neden olan en temel iki ihtilaf ise İstanbul’un Roma Kilisesinin üstünlüğünü kabul etmemesi ve Kutsal Ruh’un sadece Baba’dan çıktığını savunmasıdır. Bu ayrılıktan sonra İstanbul’daki Bizans Kilisesi Ortodoksluğun merkezi haline gelmiştir. Bu mezhebin diğer önemli merkezleri ise İskenderiye, Antakya ve Kudüs Patriklikleridir. Bunların dışında özerk veya kısmen özerk Kiliseler de bulunmaktadır. Bu yapısıyla Katoliklik kadar merkeziyetçi olmayan Ortodoksluk, sayısal çoğunluk olarak Hıristiyan dünyasının en büyük ikinci mezhebidir.

Ortodoks Mezhebinin Özellikleri Ruhanî liderleri Patriktir. Ortodokslar Kutsal Ruh’un sadece Baba’dan çıktığına inanmaktadır. Papanın yanılmazlığını kabul etmezler. İlk yedi konsülü genel konsül olarak kabul etmekte, bundan sonrakileri sadece Katoliklerin konsülleri saymaktadırlar. İkonlara büyük önem vermekte ve Baba hariç herkesi ikonlarla tasvir etmektedirler. Rahipler istedikleri takdirde evlenebilirler. Her ülkenin kendi diliyle ibadet etmesini kabul etmektedirler.

BARIŞ?!

Protestan Mezhebi Protestan; başkaldıran, itiraz eden anlamına gelmektedir. XVI. yüzyılda Katolikliğin dinî inanç ve uygulamalarına tepki olarak ortaya çıkan reformist topluluklara Protestan adı verilmiştir. Başını Alman rahip Martin Luther’in (1489-1546) çektiği bu hareket, daha sonra Zwingli, Calvin gibi birçok Protestan tarafından Avrupa’nın her yerine yayılmıştır. Bu liderler Kilise teşkilâtının dinî otoritesi ve günahları affetme yetkisi gibi hususlara tepki göstermiş ve reformist görüşler ileri sürmüşlerdir. Ancak çözüm konusunda farklı şeyler önermeleri sonucunda birbirinden ayrı Protestan grupları doğmuştur.

Protestan Mezhebinin Özellikleri 1- Papanın otoritesini ve yanılmazlığını reddederler. 2- Dini anlama ve yorumlamada kilise yetkililerini değil, Kutsal Kitabı esas alırlar. 3- Sadece vaftiz ve evharistiya sakramentlerini kabul eder, diğerlerine değer vermezler. 4- Kurtuluşta, amelden çok imanı esas alırlar. 5- Din hizmetleri sınıfı bulunmakla birlikte ruhbanlığı kabul etmezler. 6- Azizlere ve Meryem’e önem vermezler. 7- Kiliselerinde resim ve heykel bulundurmazlar.  

II. Vatikan Konsülü Katolik Kilisesi reform amaçlı bu konsülden sonra da, ortaya çıkan sorunlara çözüm bulma çabasını devam ettirmiş, öğretisine aykırı olan görüşlerle mücadele etmiştir. Sonraki yüzyıllarda bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler hızla devam etmiş, I. ve II. Dünya savaşları yaşanmıştır. Yirminci yüzyılın bu büyük gelişme ve değişmeleri Katolik Kilisesini yeni problemlerle karşı karşıya getirmiştir. Kilise bu problemleri çözmek ve kendisini günün şartlarına uygun hale getirmek için İkinci Vatikan Konsülüni toplamıştır. Dünyanın her tarafından Katolik piskoposlar bu konsüle katılırken Ortodoks ve Protestanlar resmî gözlemciler göndermiştir.

Konsülün Aldığı Başlıca Önemli Kararlar a- Kilise inancında kutsal kitabın önceliği b- Hıristiyanların tümüne düşen ruhanî görev c- Hıristiyan birliğini geliştirme taahhüdü (Ökümenizm) d- Adalet, barış ve insan hakları mücadelesine etkin katkı e- Yaşayan dillerde ibadet edebilme f- Tanrı’nın farklı din mensuplarına bağışladığı selamet.  Bu konsülde, Hıristiyanlık tarihinde ilk defa diğer din mensuplarıyla ilgili açıklamalarda bulunulmuştur.