Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede."— Sunum transkripti:

1 Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede dinîleşme Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi dinlerin ortaya çıkması veya güçlenmesi ile başlamamıştır.

2 Hıristiyan Dünyası’nda Bilim
Patristik Dönem : 2.-8.yy Skolastik Dönem : yy

3 Dönemin Genel Özellikleri
Tanrı Merkezlilik Hıristiyanlılık orta doğudan batıya yayıldı. Romalılar Hıristiyanlılığı seçti. Akıl ve inanç uzlaştırılmaya çalışıldı.

4 Personalizm Tanrı insanın sahibidir ve insan tanrıya karşı sorumludur düşüncesi hakimdir Organik Evren Evrendeki her şey organizmanın parçalarıdır ve her şeyin bir yaradılış amacı vardır. Kıyas Bilimsel bilgi üretilirken felsefi ve dini etmenlere uyumlu olması esas alınır.

5 Patristik Dönem Hıristiyanlığın savunulduğu ve üstünlüğün gösterilmeye çalışıldığı dönemdir. Bilim tarihi açısından verimsiz bir dönemdir. Bilimden çok felsefe ön plandadır.

6 Aziz Augustinus

7 Augustine Roma İmparatorluğu’nun yıkılış sürecinde Kuzey Afrika’da, bugünkü Cezayir sınırları içinde olan Hippo kentinde 354 yılında doğmuştur. Aziz Augustine, Volasianus’a karşı çıkarak, verdiği cevaplarla onun Hıristiyanlığa dair düşüncelerini çürütmeyi hedefler. Tanrı, Augustine’e göre bir tam varlıktır, diğer varlıklar ise kendi kendilerine yetemedikleri için varlığın sadece bir parçasıdırlar ve kısmen gerçektirler.

8 Aziz Augustine’e göre iki tür sevgi vardır: Tanrı sevgisi (love of God) ve öz-sevgi (self- love).
Augustine’in devlete dair fikirleri onun doğaya ve insan doğasına ilişkin görüşlerinden etkilenmiştir. Aziz Augustine’i antik düşünürlerden ayıran bir başka özelliği de onun insanın sahip olduğu temel özelliğin akıl sahibi olması değil de irade sahibi olması olduğunu düşünmesidir.

9 Roma imparatorluğu ayakta kalabilmişse bu Hıristiyanlığı kabul eden Roma’ya Tanrı’nın lütfu sayesinde mümkün olmuştur. Aziz Augustinus

10 Skolastik Dönem Üniversiteler kuruldu. Bilimsel atılım sağlandı.
İlk üniversite İtalya’nın Bologna şehrinde 1000 yılında kuruldu. Tarikatlar kuruldu.

11 11. ve 12. yy başlarında özellikle bilim ve felsefeye olan ilgi yoğunlaştıkça, geleneksel öğretinin yetersiz olduğu görüşü hakim olmuş ve bilim adamları geçmişin mirasına ulaşmak için harekete geçmişlerdir. 12.yy boyunca Arapça’dan Latince’ye yoğun bir şekilde çeviriler yapılmış. Bu dönemde büyük bir yeğinlik ve yoğunluk kazanan Batı Ortaçağ Dünyası’ndaki düşünsel uğraşının en temel özelliği çeviriler yolu ile eski ve yeni kültürün aktarılmasıdır.

12 Önemli çevirilerden bazıları: İbn-i Sina, Fergani, Harezmi, Gazali, Razi ve İbn-i Rüşt’ün tıp, matematik, optik ve astronomi üzerine olan kitaplarıdır.

13 Hıristiyan Ortaçağda Astronomi

14 Antik Yunanda olduğu gibi yer evrenin merkezindedir.
Evren ve yer küre biçimindedir. Kopernik’e kadar Aristoteles ve Ptolemaios’un evren tasarımı geçerliliğini korudu. Buridan güneşin yerinde sabit olduğunu gün ve gecenin dünyanın kendi çevresinde dönmesi sonucu oluştuğunu ortaya attı.

15 İslam dünyasında Cabir İbn Eflah ve Bitruci ortak merkezli kürler sistemini kurarak batıya öncülük etti. Çember merkezli model ve ortak merkezli küreler sistemi arasında tartışma vardı. Roger Bacon küre katmanları sistemini ortaya attı. Dante ortak merkezli küreler sistemini benimsedi.

16

17 Hıristiyan Ortaçağda Matematik
Leonardo Fibanocci en önemli temsilcisidir. Antikçağ ve İslam dünyasının matematiğini batıya tanıtan kişidir. Fibanocci dizisini bulmuştur. ^^ Bir sonraki sayıyı bulmak için son iki sayıyı topla ^^ 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89…

18 Hıristiyan Ortaçağda Fizik

19 En önemli temsilcilerinin başında Robert Grosseteste gelmektedir.
Dönemin diğer bilim adamları gibi İslam dünyasının çalışmalarından etkilendi. Bilimsel bilgi elde etmede Resoluto(çözme) ve Composito(birleştirme) süreçlerini ortaya attı. Özellikle geometri, optik, ve astronomi alanında çalıştı. Işık felsefesini ortaya attı ve ışığa metafizik bir boyut kazandırdı.

20 Dönemin ikinci önemli fizikçisi Roger Bacon olmuştur.
Deneysel bilimin savunucusudur. Optik alanında çalışmalar yaptı. Yansıma ve kırılma ile küresel saptırma ilkelerini bulmuştur. Görme olayını açıklamaya yönelik çalışmalar yaptı.

21 Hıristiyan Ortaçağda Coğrafya
Son dönem gezginlerinden Marco Polo’nun Doğu’ya yapmış olduğu geziler coğrafya bilgisine katkıda bulunmuştur. Tıpta hastalıkların tedavisinde dinsel ve sihirsel öğeler ağırlık kazanılmış ve ilaçların yanı sıra dua da büyük ölçüde kullanılmıştır.

22 Hazırlayanlar Fatma Sevimli Nermin Ürün


"Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları