BUGÜNDEN GELECEĞE PETROL STRATEJİMİZ NE OLMALIDIR Yurdal ÖZTAŞ 2014.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
Advertisements

TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
KKTC İçme Suyu Temin Projesi Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı
UNI-SET Toplantı Notları
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
KAYA(ŞEYL) GAZI Fosil yakıtlara bağımlılığımız devam ederken sera gazı etkisinin düşürülmesinde bir köprü kaynak olarak kaya gazı.
HASEN | HAZAR STRATEGY INSTITUTE Emin Emrah DANIŞ KÜRESEL PETROL PİYASALARI VE FİYATLARI ANLAMAK.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
PNÖMATİK SİSTEM.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
Pazarlama Çevresi.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
Dopingli büyümenin öteki yüzü:
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Dopingli büyümenin öteki yüzü:
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
YURT İÇİ PETROL ve GAZ ARAMACILIĞIMIZA İLİŞKİN ÖNERİLER
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
Aşağıdaki kavramları açıklayınız
BATI TOROS OTOKTONU ve HİDROKARBON ARAMACILIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Cube Organization Presents.
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Türkiye’de Petrol ve Türevleri
Tarımda Yenilikçi Girdi Uygulamaları Bitki Besleme Ş
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Aylık Ton Regenere Elyaf Aylık Ton Regenere Open End İplik
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
7. ÜRETİM VE MALİYETLER.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ SUNUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU
Adana Teknoloji Transferi A.Ş. ve Adana ÜSAM
YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME ve ÜRÜN YAŞAM SÜRECİ STRATEJİLERİ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Sunum transkripti:

BUGÜNDEN GELECEĞE PETROL STRATEJİMİZ NE OLMALIDIR Yurdal ÖZTAŞ 2014

BÖLGEMİZDE HİDROKARBON ZONLARI ve OLASI DEVAMLARI 3 / 40 Snm Pln

BÖLGEMİZDE HİDROKARBON ZONLARI ve OLASI DEVAMLARI 3 / 40 Snm Pln

(Konvansiyonel olarak) (Ankonvansiyonel olarak) ÜLKEMİZ; PETROL TÜKETİMİ ve POTANSİYELİ (2013 Rakamları) Yıllık Petrol Tüketimimiz: bugün için 180.0 Milyon varil (% 9’u yerli kaynak) ve 2023 te Yıllık 300 Milyon varil olacak. Yıllık Gaz Tüketimimiz: 40.735 Milyar m3. (% 1.6’ sı yerli kaynak) Petrol ve Gaz ithalatına ödenen Toplam para: 34.4 Milyar $.(2 011 yılı) 2013 Toplam Enerji ithalatı 54 milyar $ aşmıştır. (Konvansiyonel olarak) Üretilebilir Toplam Petrol ve Gaz Rezervlerimiz. Üretilebilir Petrol Rezervlerimiz (Konvansiyonel olarak): 294.8 milyon varil. Üretilemeyip yerinde kalacak Petrol miktarımız: 5.76 milyar varil. Türkiye’nin 20 yıllık ihtiyacı (Ağır petrol ve düşük kurtarım nedeniyle çoğu kalıyor.). Üretilebilir Gaz Rezervlerimiz (Konvansiyonel olarak): 6.8 Milyar m3. (Ankonvansiyonel olarak) KAYA PETROLÜ Olarak Üretilebilir Petrol ve Gaz Rezervlerimiz: Üretilebilir Petrol eşdeğeri rezervlerimizin ¼ ü: 5.8 Milyar varil petroldür.

Dünya Petrol Potansiyeli (Konvansiyonel olarak) DÜNYA ve BÖLGEMİZDE PETROL ve GAZ (2013 Rakamları) (Konvansiyonel Olarak) Dünya Petrol Potansiyeli Dünyada kalan üretilebilir Toplam Petrol: 1. 5 Trilyon varil dolayında. Bugüne dek üretilen miktar da yaklaşık buna eşit. Toplam 3 Trilyon V. Üçte iki petrol yerinde kalıyor desek, bunun miktarı=6 Trilyon V’dir. (Konvansiyonel olarak) Bölgemizin Petrol Potansiyeli=Dünya rezervinin %70’i. Buna göre; Bölgemizdeki Toplam Üretilebilir Petrol Rezervi: 1.5 x 0.7= 1.05 Trilyon Varil. Yine Bölgemizde, Yerinde kalıp kurtarılmayacak miktar ise; Kurtarılamayacak Toplam Dünya Rezervi’nin % 70 i. Yani 6 x 0.7=4.2 Trilyon Varil. NOT: Kaya gazı/petrolü tabir edilen; İleri teknoloji ve Know-How gerektiren "Bölge potansiyeli" şimdilik göz ardı edilecektir.

Ankonvansiyonel olarak SUNULAN BİLGİLER IŞIĞINDA; GERÇEKLER ve STRATEJİLER Dünyada KLASİK ARAMACILIK cazibesini kaybetti. Zira; Dünya’da ümitli olup ta el değmemiş arama alanları yok gibi. Her ülke; kendi petrolünü çıkaracak kapasitede ve paylaşmak istemiyor. Ancak Zahmetli ve riskli kara veya deniz sahaları için cazip anlaşma mümkün. Veya "Paylaşım" değil «Servis Anlaşması" ile sabit minimum karla çalışmak mümkün.Ya da;. Ülkemiz şartlarından edindiğimiz tecrübe üzerine kendi metot ve geliştireceğimiz teknolojilerle bölgede etkin bir oyuncu olabiliriz.. Ülkemizdeki bilinen Paleozoyik ve Akdeniz ofshore alanları hala bakirdir.(EK:1, 2) Ankonvansiyonel olarak KAYA PETROLÜ Olarak Üretilebilir Petrol ve Gaz Rezervlerimiz: Üretilebilir Petrol Rezervlerimiz Minimum: 5.8 Milyar varil petrol eşdeğeri. (Saha:11 000 km2 x kilometrekare verimi: 2.1 milyon v.=23.1 milyar v. petrol eşdeğerinin ¼ ünü aldık) (Ek:3, 3A)

TÜRKİYE HANGİ KAYNAKLARINI KULLANABİLİR A- DAHİLDEKİ, ÖZ KAYNAKLARINI MEVCUTLARIYLA HAREKETE GEÇİRMEK: Bunlar: Güneydoğudaki Paleozoyik kumtaşlarını üretime alabilir. Trakya gaz sahalarının üretken ama kesif kumtaşlarında çatlatma yaparak. Köseler gibi Nap altı sahalarını ustaca sondajlayarak üretime almakla. Gereken tek şey; optimum sondaj ve kuyu tamamlama programı yanında, detay lokasyon üreten arama stratejisinin işbirliği.. B- YURT İÇİ KAYNAKLARINI ORTAKLIK, HİZMET veya TEKNOLOJİ SATIN ALARAK EKONOMİYE KAZANDIRMA. Bunlar: Karadeniz, Akdeniz ve Ege’de Riskli offshore aramaları yapmak. Devasa yapı sunan Beydağları Antiklinali ve benzeri ümitli kara alanlarını gereğinde 9 km. lik kuyularla test etmek (bugün 12.5 km de aranıyor).(Ek:1-2) GD Anadolu başta olmak üzere uygun alanlarda Şeyl (Kaya) gaz ve petrolünü çıkarmak (Ek:3, 3A).

HANGİ İLERİ ÜRETİM METODLARI KULLANILABİLİR REZERVUAR KAYAÇTA ÜRETİLEMEYEN PETROLÜ ÇIKARMAK İÇİN BİLİNEN YANINDA "AR-GE" de YAPMAK. Burada da. Kimyasal metodlar uygulamak (Kısmen uygulamaktayız. CO2 ve benzeri gaz basmak (Batı Raman’da halen uygulanıyor). Buhar basmak (Batı Raman’da halen deneniyor). *Micro dalga ısısı ile üretimi arttırma çalışmalarını sürdürmek. Halen sürdürülen bir AR-GE mevcuttur. *RADİAL DRİLLİNG Tekniğiyle istenilen derinliklerde 100 m. öteye erişen yatay delikler açarak üretimi arttırmak. Vs. (* Yeterince bilinmeyen veya gelişime açık metodlar)

İLERİ ÜRETİM METODLARINDA ÖNCELİK NE OLMALI ? TÜRKİYE’NİN BÖLGESİNDE ETKİN OLMASI İÇİN 2 METOD DA YOĞUNLAŞMASI KAÇINILMAZ. Bunlar (Burada 2 metod önemlidir):: Micro Dalga Teknolojisi: Bu henüz tüm dünyada AR-GE safhasında ve biz de bunu TPAO-Üniversite-TÜBİTAK İşbirliğiyle hızla hayata geçirebiliriz. RADİAL DRİLLİNG Teknolojisi: Ender olarak uygulanmakla beraber inanılmaz istikbal vaat eden bir teknolojidir. Zira: -Yatay delme hızı rahatlıkla 1500 m./s (25 m/dk) olabilmektedir. -Bu delme hızı bizim 2.5-3 m/s olan ortalama sondaj hızımızın 500- 600 katıdır. -Şu an için sorun çapının 3-4 cm. oluşudur Fakat: Bu Ar-Ge ile aşılıp çap 8-10 cm. çıkarılırsa bu aramacılıkta DEVRİM olur. -İçine özel tool indirilebilecek 3 km. varan kuyuları 3-4 günde delme gibi bir rakip kabul etmeyen MARKAMIZ oluşur.

ÖNERİLER TÜRKİYE İYİ BİR ORGANİZASYONLA BU İKİ TEKNOLOJİYİ 1.5-2 YILDA HAYATA GEÇİREBİLECEK GÜÇTEDİR. GELİŞTİRİLMİŞ RADİAL DRİLLİNG TEKNOLOJİSİ İLE MİCRO DALGA ISITMA SİSTEMİNİ KOMBİNE KULLANMAMIZ HALİNDE; Herhangi Bir Sahayı Birkaç ayda düşey ve yatay kuyularla delip Micro dalga ile ısıtıp gerekirse ilave metod uygulayan TPAO Rakipsiz olur. ve: - Bu %30 ilave kurtarım sağlarsa dahildeki rezervuarda kalacak 5.7 Milyar varilin, 1.7 Milyar varilini kazanmış oluruz. Eğer %20 ilave kurtarım sağlarsa Dahildeki rezervuarda kalacak 5.7 Milyar varilin, 1.15 Milyar varilini kazanmış oluruz. Yine; Bölgemizdeki ülkelerin 4.2 Trilyon çıkarılamayan petrollerine talip olup, iyi koşullardaki anlaşmalarla; Ülkemizin Petrol ihtiyacını sağlama yanında fazlalıkta elde edebiliriz.

SONUÇ TÜRKİYE’NİN 2023 HEDEFLERİ İÇİN, PETROLE YÖNELİK ENERJİ DARBOĞAZINA GİRMEMESİ İÇİN: -İyi planlanmış klasik sondajlarla üretimimiz 150 000 v/gün’e çıkarılabilir. -Petrolü ispatlanmış, dünya boyutu ölçeğinde ama derin Beydağları yapısının ortaklık yaparak 9 km.lik kuyularla test edilmesi (Günümüzde 12.3 km. kazılabiliyor). Arabistan’ın Gavar yapısı benzeri olabilir. -Öncelikle Akdeniz’deki, ikincil olarak ta Karadeniz’de Aramalarımızı mümkünse ortaklarımızla sürdürmeli, ama çok beklentiye girmemeliyiz. -Yine Şeyl (Kaya) petrol ve gaz aramalarına ortaklarımızla ve de münferiden (Servis ekibi satın alarak) ama daha disiplinli sürdürmeliyiz. Zira ¼ ü 20 yılımızı karşılayacak potansiyelimiz mevcut. -GELİŞTİRİLMİŞ RADİAL DRİLLİNG TEKNOLOJİSİ İLE MİCRO DALGA ISITMA SİSTEMİNİ KOMBİNE Kullanarak, herhangi bir sahayı birkaç ayda hallaç pamuğuna çevirip üretime alabilen bir TPAO Rakipsiz olur. TÜM BU ADIMLAR 2023 TÜRKİYE’Sİ İÇİN ENERJİ SİGORTASI OLACAKTIR.

TEŞEKKÜR EDERİM Yurdal ÖZTAŞ – TPAO