SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
Advertisements

CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.
Aşağıdakilerden hangisi bilginin tanımı değildir ?
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Siyaset Sosyolojisi.
YOL HARİTASI Okul Çevre İşbirliği Etkinliklerine İlişkin Temel Kavramlar Okul Çevre İş Birliği Etkinliklerinin Temel Özellikleri Okul Çevre İş Birliği.
Okul Kademelerine Göre Gelişim Özellikleri YRD.DOÇ.DR. MUSTAFA TOPRAK.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
İŞİ KAYBETMEME İşte Kalabilirlik Becerileri. İşverenler Ne İster? American Society For Training and Development ( ASTD) İşyeri Esasları 1. Nasıl Öğreneceğini.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ÖĞRENME SINIF YÖNETİMİ
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
DOĞUŞ TEKNOLOJİ 20 Mart 2017 Bilkent Üniversitesi.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
It’s My Life It’s My Choice
Uluslararası Pazarlama Araştırması
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
“ekonomik, sosyal ve kültürel gereksinmelerini karşılayabilmek için
Bütünleştirme uygulamaları
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Dar Anlamda Sosyal Politika Dar anlamda sosyal politika çalışma hayatı merkezlidir. 19. yüzyılın ikinci yarısında Batı Avrupa ülkelerinde, emek ve sermaye.
İŞ TATMİNİ.
SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ DERS İÇERİĞİNİN TANITILMASI
Madde 2: Tanımlar Bu Sözleşmenin amaçları bağlamında,
Teknolojİ ve tasarIm dersİ
KRİZ YÖNETİMİ Öğretim Görevlisi Meral GÜNEŞ.
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
PAZARLAMA YÖNETİMİ PAZARLAMA YÖNETİMİ • PAZARLAMAYA GİRİŞ
. DERS.
ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI.
GÜÇ MESAFESİ VE YÖNETİME ETKİSİ
KKTC’DE ENGELLİ HAKLARI
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
ANKARA TABİP ODASI (ATO) DENEYİMİ Dilek ASLAN
İSTASYON YÖNTEMİ.
TEST DIŞI TEKNİKLER.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
Yaratıcı Strateji: Planlama ve Geliştirme
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Gelişim ve Temel Kavramlar
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sanal ve Şebeke Örgütleri
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
Nitel Araştırmalar.
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK bölümü
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Paydaşlar, Yöneticiler ve Etik
Sunum transkripti:

SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ.DR.FİLİZ YILDIRIM

Kuşak Sınıflamaları a) Gelenekseller b) Bebek patlaması kuşağı c) X kuşağı d) Y kuşağı e) Z kuşağı

BEBEK PATLAMASI KUŞAĞI GELENEKSELLER1922-1945 BEBEK PATLAMASI KUŞAĞI 1946-1964 X KUŞAĞI 1965-1980 Y KUŞAĞI 1981-2000 Z KUŞAĞI 2001-2021

a) Gelenekseller «Sessiz kuşak». 2. dünya Savaşı a) Gelenekseller «Sessiz kuşak» *2. dünya Savaşı *Fedakarlık(ülke için mal ve hizmet üretmeden ülkeye hizmet ederken ölme ve savaşma) *Herkesin iyiliği için fedakarlık, sadakat ve sıkı çalışma *İş yerinde bilgelik ve kurumsal deneyim *Teknoloji kullanarak iletişim kurmaz *Yazılı iletişim *İşverenlere sadık *Otoriteye saygı *Emir-komuta zinciri *Örgütte hiyerarşik yapıya saygı, kurallara uyum *iş=yaşam boyu süren kariyer (Polat, Arslan, Günçavdı, Çiçek ve Kazak, 2016)

a) Bebek Patlaması Kuşağı «Baby Boomers». 2 a) Bebek Patlaması Kuşağı «Baby Boomers» *2. Dünya Savaşı’ndan sonraki ekonomik patlama *Aileleri tarafından çok şımartılmış *Ruhsal gelişim ve kişisel değerlerine uygun yaşam tarzı arayan *Takım çalışmasına inanan *Güçlü iş ahlakı (hak ettiğini alacağına inanç) *Tek bir işte çok parlak bir başarı *Kariyerini dengeleme isteği (sürekli büyüyen kariyer) *Çalışkan, sorumlu, adil *Çok ileri iletişim yeteneği *Başkalarına güven *Sadakat ve gelenekleri önemser *Duygusal anlamda olgun *Çalışma ortamında olumlu yaklaşım, çatışmalardan kaçınma *Örgütün başarısında bireysel katkılara önem *Çalışana başarı fırsatı verirler *Genellikle grup halinde dolaşırlar *Örgüte yeni katılanlara danışmanlık desteği (Polat, Arslan, Günçavdı, Çiçek ve Kazak, 2016)

a) X Kuşağı *Bebek Patlaması kuşağının gölgesinde (bu nedenle benzer özellikler sergilerler) *Kendilerine daha çok güven ve bireysellik *Kanaat duygu ve marka sadakati yüksek *Toplumsal sorunlara duyarlı *Köklü değerlerin savunucusu *Teknolojik gelişmelere açık *Çok zeki, hırslı ve bağımsız *Dinlenme işten daha önemli: Tembel *Kendine sadakat işverene sadakatten daha önemli *Yaşam tarzına değer verme *Daha olumsuz düşünen bireyler (Polat, Arslan, Günçavdı, Çiçek ve Kazak, 2016)

a) Y Kuşağı *Bilgi ve iletişim teknolojileri (bilgisayar, internet) günlük yaşamın ayrılmaz parçası *Teknoloji bağımlısı *Ağ kuşağı (öğrenme, alışveriş yapma, çalışma, oynama, başkalarıyla iletişim şekilleri) *Çalışma hayatında yeni *Medya ve iletişime en yakın *Özgürlüklerine düşkün *En tüketici *Çok çalışmaktansa zekasını kullanarak çalışma (Teknoloji) *Çabuk ulaşılırdırlar *İş yerine bağı değil *10’dan fazla iş değiştirebilirler *İşten çok işin getirdiği fırsatlar (yüksek ücret, iş güvencesi gibi) önemli *Nüfus dağılımında ve çalışma yaşamında en yüksek paya sahip (Polat, Arslan, Günçavdı, Çiçek ve Kazak, 2016)

a) Z Kuşağı. Yaşça küçük; çalışma yaşamında hemen hemen yok a) Z Kuşağı *Yaşça küçük; çalışma yaşamında hemen hemen yok *Çalışma yaşamında nasıl davranış sergiledikleri tam olarak bilinmiyor *Bazı tahminlere göre *bu kuşak çalışma hayatına girdiğinde çalışma hayatında 5 farklı kuşak söz konusu *Bu nedenle bu kuşakların farklılıklarına bağlı olarak ihtiyaçlarının iyi analiz edilmesi önemli (Polat, Arslan, Günçavdı, Çiçek ve Kazak, 2016)

YARARLANILAN KAYNAKLAR Polat, S., Arslan, Y., Günçavdı, G., Çiçek, H., ve Kazak, E. (2016). Okullarda Kuşaklararası Öğrenme. Ankara: Pegem Akademi.