İnt. Dr. Mustafa Oğuz Alp Çelik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HİPERPOTASEMİ’YE YAKLAŞIM
Advertisements

DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Mineral ve Kemik Metabolizması
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
OTONOM SİNİR SİSTEMİ VE ANESTEZİK İLAÇLAR
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
KONJENİTAL KALP CERRAHİSİNDE PRİMİNG SOLÜSYONUNDAKİ KANIN ETKİLERİ M. Fatih Ayık, Vedat Özel, Ender Aydemir, Doğanay Önal, Cevdet Salman, Seher Tüner,
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
Pik (Ham) Demir Üretimi
Topiramat 1997 yılında ABD’de epilepsinin ek tedavisi için pazarlanmaya başlanmıştır.
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
Böbrek Hastalıklarında Biyokimyasal Değişiklikler
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
İŞ’TE GÜVENLİK PROJESİ. AMAÇ Proje; ILO ile Türkiye arasında 2015 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda;
Çocuklarda Diyabet ve Hemşirelik Bakımı Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ.
Hazırlayan : Rıdvan Öztürk Bölümü : Spor Yöneticiliği SPOR VE SAĞLIK
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ. İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ.
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Dışa Atım Bozuklukları
BESLENME VE DİYETETİKTE
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
Metabolizma Hastalıkları
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
PARASETAMOL İNTOKSİKASYONU
Biyoremediasyon Oranını Etkileyen Faktörler
YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ?
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Menü Planlama.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
PEDİATRİK TRAVMATİK BEYİN HASARI OLAN HASTALARDA, YUKSEK VOLÜM HİPERTONİK SALİNLE İLE ARTAN TROMBOTİK RİSKLER.
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
ACE İNHİBİTÖRLERİ – ANJİOTENSİN RESEPTÖR BLOKÖRLERİ
VE SİSTEME ETKİLİ İLAÇLAR
Sağlık Bilimleri Fakültesi
LABORATUVAR TESTLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
ŞEKER HASTALIĞI.
HAZIRLAYAN AYŞE FATMA DUR
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
KLARİTROMİSİN.
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
OLGU SUNUMU Dr. Güliz Evik Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
Böbrek Hastalıkları.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
MEME KANSERİNDEN KORUNMA
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Spor Atlarında Performans Artırıcı Maddelerin Analizleri ve Önemi
Hücrelerde sinyal iletimi
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ İNTÖRN DR
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

İnt. Dr. Mustafa Oğuz Alp Çelik HİPERKALEMİ İnt. Dr. Mustafa Oğuz Alp Çelik KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Stajı 06.10.2017

Neden Önemli? Potasyum kalbin normal elektriksel aktivitesinin düzenlenmesi için yaşamsaldır. Artmış ekstraselüler potasyum hem pacemaker hem de iletimi sağlayan dokuların baskılanması ile myokardın uyarılabilirliğini azaltır. Gittikçe kötüleşen hiperkalemi, bradikardi ve iletim blokları en sonunda kardiyak arrest ile sonuçlanır

Örnek Vaka

Hastanın EKG'si

Potasyum Dengesi Potasyumun yaklaşık% 98'i hücrelerdedir, sadece% 2'si hücre dışı sıvıda (3.8-5.0 mmol / L) bulunur. Bu potasyum seviyesi, hücre membranlarındaki potansiyel farkı korumada önemli bir rol oynar ve hücresel uyarılabilirlikle birlikte iskelet, kalp ve düz kas hücrelerinin kasılmasını belirler. Normal bir batı diyetinde potasyum alımı 80-100mEq/gün 'dür. Potasyum alımının % 80'i ince bağırsakta pasif olarak emilir, hemostazının ise % 90’ı böbreklerden ekstresyon yoluyla, % 10’u sindirim kanalından olmaktadır. Normal kişlerde hiperpotasemi ender bir durumdur. Düzenleyici mekanizmalar ile ekstrasellüler sıvıda K+ yükselmesi engellenir.

Potasyum Dengesi-2 Örneğin ekstrasellüler volümü 15 litre olan bir kişiye 40 mEq K+ yüklenmesinde, plazma K+ konsantrasyonu beklenebileceği şekilde 2.5 mEq/L düzeyinde değil, 1 mEq/L altında bir artış gösterir. Burada başlıca iki adım etkilidir: Birinci adımda, insülin ve β2-adrenerjik reseptörler Na-K ATPaz pompasını aktive ederek ve K+ kendisi hücre içine girerek ekstrasellüler sıvıda artış azaltılmış olur. İkinci olarak plazma potasyum seviyelerindeki artış, renal jukstaglomerüler hücrelerden renin salınımını uyarır ve renin-anjiyotensin-aldosteron sistemini (RAAS) aktive eder böylece aldosteron, distal tübüller ve nefron kanallarından potasyum atılımını arttırır (Sorensen ve ark., 2010)

Serum Potasyum Seviyesinde Rol Oynayan Önemli Faktörler a. Glukoregülatuar Hormonlar: İnsülin K+ hücre içine girişini artırır. Glukagon K+ hücre içine girişini azaltır. b. Adrenerjik Stimulus: β adrenerjik stimulus K+ hücre içine girişini artırır. Diğer taraftan β adrenerjik blokaj K+ serum seviyesini yükseltir. Alfa adrenerjik stimulus K+ hücre içine girişini artırır. c. pH: Alkaloz K+ hücre içine girişini kolaylaştırır. Asidoz intraselüler alandan ekstraselüler alana K geçişini sağlar.

Potasyum Ekstrasyonunu Etkileyen Faktörler K + ekstresyonunu arttıran faktörler: Aldosteron, distal tubuldaki yüksek Na (diüretikler), yüksek üriner akım (osmotik diürez), yüksek serum K + seviyesi, distal tubuldeki negatif iyon seviyeleri (bikarbonat) olmaktadır. K + ekskresyonununu azaltan faktörler: Aldosteron azlığı, distal tubuldeki düşük Na, düşük üriner akım, düşük serum K + seviyeleridir.

Hiperkalemi Nedenleri

T dalgasının sivrileşmesi, Klinik Kardiyak Bulgular: Anormal elektrokardiyogram T dalgasının sivrileşmesi, P dalgasının düzleşmesi, PR aralığının uzaması, QRS kompleksinin genişlemesi Atrial/ ventriküler aritmi Nöromusküler Bulgular: Paraztezi, Güçsüzlük, Paralizi Renal Bulgular: Azalmış renal NH4 + üretimi, Natriürez Endokrin Bulgular: Artmış aldosteron sekresyonu, Artmış insülin sekresyonu

Laboratuar BUN ve kreatinin Hb, Htc, Trombosit, Lökosit HCO3- Glukoz LDH, Ürik Asit, Fosfor, ALT, CK Endokrinolojik Tetkikler (Diyabet?, Adrenal Yetersizlik?)

Hiperkalemide Tedavi (ERC 2015) Hiperkalemi yönetimindeki gecikmeler potansiyel olarak hayatı tehdit edici olabilir. Tedavi stratejisinde 5 basamaklı yaklaşım önerilmektedir: 1. Kardiyak koruma 2. Potasyumu hücre içerisine sokma: 3. Potasyumu vucüttan uzaklaştırma 4. Serum K+ ve glukoz düzeylerini izleme 5. Rekürrensin önlenmesi

Tedavi-2 Hiperkalemi Derecelendirmesi: 1. Hafif hiperkalemi (5,5-5,9 mmol/L): 2. Orta düzeyde hiperkalemi (6,0-6,4 mmol/L) 3. Ciddi hiperkalemi (≥6,5 mmol/L)

Tedavi-3 Hafif hiperkalemi (5,5-5,9 mmol/L): Sonraki yükselmeleri önlemek için altta yatan nedeni tespit edin (ör: ilaçlar, diyet) ACE inhibitörleri, ARB’ler, β blökorler, spironolakton ve diğer K+ tutucu dirüetikler, NSAİİ, trimetoprim gibi

Tedavi-4 Orta düzeyde yükselme (6,0-6,4 mmol/L), EKG değişikliği yok: -Glukoz + insülin ile potasyumu hücre içine sokun. -İnsülin, hücre membranındaki reseptörüne bağlanır ve Na-K ATPaz aktivitesini atırır, böylece K+ hücre içine girer. Bu aktivite insülinin hipoglisemik etkisinden bağımsızdır. -10ü insülin uygulamasının ardından serum potasyumu 1 mmol/L kadar düşebilir. -Serum glukoz düzeyi normal olan hastalarda, ciddi hpoglisemi riski bulunmaktadır. Bu nedenle insülin, hipertonik glukoz ile birlikte uygulanır. ( KAN ŞEKERİ TAKİBİ!!! )

Tedavi-5 Ciddi yükselme (≥6,5 mmol/L), EKG değişiklikleri yok: -Uzman görüşü isteyin. -Glukoz + insülin verin. -10-20mg nebülize salbutamol (β2 adrenerjik reseptör agonisti) verin (Etki başlangıcı 15-30dk; etki süresi 4-6 saat). -10-20mg salbutamol uygulaması, serum potasyumunda 0,5-1,0 mmol/L kadar düşüş sağlayabilir.

Tedavi-6 Ciddi yükselme (≥6,5 mmol/L), toksik EKG değişiklikleri var: -Uzman görüşü isteyin. -Kalsiyum klorid/glukonat ile kalbi koruyun: 10ml %10 kalsiyum klorid İV veya 30ml %10 kalsiyum glukonat İV, 2-5dk üzerinde (Etki başlangıcı 1-3 dk). -Bu uygulama, potasyumun miyokard membranı üzerindeki toksik etkilerini antagonize eder (Kardiyak istirahat membran potansiyelini stabilize edip VF/nabızsız VT riskini azaltarak) ancak serum potasyumunun düşürülmesine katkıda bulunmaz.

Yardımcı Tedaviler Sodyum Bikarbonat (metabolik asidoz durumunda) Diüretikler (Normal böbrek fonksiyonu olan kişilerde renal atılım parateral salin tedavisiyle kombine edilmiş furosemid gibi bir loop diuretik ile artırılır)

Yeni Tedaviler Patiromer veya ZS-9 ile günlük tedavide PK'de hızlı ve sürekli bir azalma oluşur. Kronik böbrek hastalığı, kalp yetmezliği ve diyabetli hastalarda tekrarlayan hiperkalemi riskini önler ve daha fazla hastanın plaseboya kıyasla tavsiye edilen RAASI tedavisine devam etmesine izin verir. Ancak, bu bileşiklerle ilgili hala bilinmeyen birçok soru var. İlk olarak, bu bileşiklerin yapısı, etki mekanizması ve farmakolojik özellikleri ile ilgili bilgilerin çoğu ilacın faydalarını destekleyen özetler olarak yayınlandığından çok sınırlı çaptadır. (Tamargo J, Caballero R, Delpón E. 2014)

Yeni Tedaviler-2 İkinci olarak, diğer komorbiditeleri bulunan hastalara uygulandığında ve çoklu ilaçlarla tedavi edildiğinde her iki ilacın da uzun süreli etkinliği ve güvenliği hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacımız var. Bu ilaçların daha az diyet kısıtlamasına izin verip vermediğini bilmeliyiz, bu da birçok hiperkalemik hastanın yaşam kalitesini artıracaktır. Buna ek olarak, GİS yan etkilerinin şiddeti, hipokalemi riski ve GI kanaldaki diğer ilaçlar ve besleyicilerle olası etkileşimler açıklığa kavuşturulmalıdır.