Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KLARİTROMİSİN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KLARİTROMİSİN."— Sunum transkripti:

1 KLARİTROMİSİN

2 Klaritromisin, cilt ve solunum sistemi etkileyen birçok farklı bakteri enfeksiyonu tedavisinde kullanılır. Helicobacter pylori'nin neden olduğu mide ülserlerinin tedavisinde diğer ilaçlarla birlikte kullanılır. Makrolid türevi bir antibiyotiktir.

3 ÖNEMLİ BİLGİ !!! Yaşamınızı tehdit eden kalp ritim bozukluğunuz, uzun QT sendrom öykünüz varsa, eğer sarılık veya karaciğer problemleri yaşamışsanız, ya da karaciğer veya böbrek rahatsızlığınız varsa ve ayrıca kolşisin alıyorsanız da bu ilacı kullanmamalısınız.

4 Toplam 756 ilacın, klaritromisin ile etkileşime girdiği biliniyor.
217 major ilaç etkileşimi 470 moderate ilaç etkileşimi 69 minör ilaç etkileşimi

5 MAJOR İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

6 klaritromisin ↔ amiodaron
Amiodaron doza bağlı QT aralığının uzamasına neden olabilir. Makrolid antibiyotikleri gibi QT aralığını uzatabilecek diğer ajanlarla birlikte uygulanması ilave etkilere, torsade de pointes ve ani ölüm de dahil olmak üzere ventriküler aritmilerin riskinde artışa neden olabilir.

7 klaritromisin ↔ atorvastatin
Bazı makrolid antibiyotikleri CYP450 3A4'ü inhibe eder ve izoenzim tarafından metabolize edilen HMG-CoA redüktaz inhibitörlerinin plazma konsantrasyonlarını yükseltebilir. CYP450 3A4'ü önemli ölçüde inhibe edebilen makrolidler troleandomisin, eritromisin ve klaritromisin içerir.

8 klaritromisin ↔ karbamazepin
Serum karbamazepin düzeylerini önemli ölçüde artırabilir. Mekanizma muhtemelen hepatik CYP450 3A4 izoenzimlerinin inhibisyonudur. Ciddi karbamazepin toksisitesi bildirilmiştir.

9 klaritromisin ↔ citalopram
Citalopram QT aralığının doz bağımlı uzamasına neden olabilir. Teorik olarak, QT aralığını uzatabilecek diğer ajanlarla birlikte uygulanması, ilave etkilere, torsade de pointes ve ani ölüm dahil olmak üzere ventriküler aritmilerin riskinde artışa neden olabilir.

10 klaritromisin ↔ digoksin
Klaritromisin ile birlikte uygulanması plazma digoksin konsantrasyonlarını önemli ölçüde artırabilir. Mekanizmasının, digoxin'in P-glikoproteinin aracılı bağırsak atığı ve / veya renal tübüler sekresyonunun klaritromisin inhibisyonu olduğu düşünülmektedir.

11 klaritromisin ↔ dosetaksel
CYP450 3A4 veya CYP450 3A4 ve P-glikoprotein (P-gp) inhibitörlerinin güçlü inhibitörleri ile birlikte uygulanması hem CYP450 3A4 hem de P-gp'nin bir substratı olan dosetakselin plazma konsantrasyonlarını önemli ölçüde artırabilir.

12 klaritromisin ↔ ergotamin
Makrolid antibiyotikleri ile birlikte uygulanması, ergot türevlerinin plazma konsantrasyonlarını önemli ölçüde artırabilir. Mekanizma, ergotamin ve ilgili ilaçların metabolik klirensinden sorumlu olan izoenzim olan CYP450 3A4'ün makrolid inhibisyonudur.

13 klaritromisin ↔ fentanil
CYP450 3A4 inhibitörleri ile birlikte uygulanması, öncelikle izoenzim tarafından metabolize edilen fentanilin plazma konsantrasyonlarını artırabilir. Artan fentanil konsantrasyonları advers ilaç etkilerini artırabilir veya uzatabilir ve potansiyel olarak ölümcül solunum depresyonuna neden olabilir. Tersine, bir CYP450 inhibitörünün bırakılması fentanil plazma konsantrasyonlarını azaltabilir, opioid etkinliğini düşürebilir ve hatta fentanile fiziksel bağımlılık geliştiren hastalarda bir geri çekilme sendromuna neden olabilir.

14 klaritromisin ↔ haloperidol
Haloperidol doz ile ilişkili QT aralığının uzamasına neden olabilir. Teorik olarak, QT aralığını uzatabilecek diğer ajanlarla birlikte uygulanması, ilave etkilere ve torsade de pointes ve ani ölüm dahil olmak üzere ventriküler aritmilerin riskinde artışa neden olabilir.

15 klaritromisin ↔ hidrokodon
CYP450 3A4 inhibitörleri ile birlikte uygulanması, esasen izoenzim tarafından metabolize edilen hidrokodon plazma konsantrasyonlarını artırabilir. Artan hidrokodon konsantrasyonları, advers ilaç etkilerini artırabilir veya uzatabilir ve potansiyel olarak ölümcül solunum depresyonuna neden olabilir.

16 klaritromisin ↔ metadon
Metadon QT aralığının doza bağlı uzamasına neden olabilir. QT aralığını uzatabilecek diğer ajanlarla birlikte uygulanması, ilave etkilere, torsade de pointes ve ani ölüm dahil olmak üzere ventriküler aritmilerin riskinde artışa neden olabilir.

17 klaritromisin ↔ mifepriston
Mifepriston QTc aralığını doza bağlı olarak uzatabilir. QT aralığını uzatabilecek diğer ajanlarla birlikte uygulanması, ilave etkilere, torsade de pointes ve ani ölüm dahil olmak üzere ventriküler aritmilerin riskinde artışa neden olabilir.

18 klaritromisin ↔ papaverin
İntrakoroner papaverin uygulaması QT interval uzaması ve torsade de pointes (TdP) aritmi ile ilişkilendirilmiştir. Aynı zamanda QT aralığını uzatan veya bradikardiye neden olabilen eşlik eden ilaçları alan hastalarda teorik olarak risk artabilir. Papaverinin indüklediği ventriküler taşiaritmilerin kesin mekanizması tasvir edilmemiştir, ancak potasyum akımlarının inhibisyonunu ve aksiyon potansiyel süresinin uzatılmasını gerektirebilir.

19 klaritromisin ↔ kinin CYP450 3A4'ü inhibe eden ketolid ve makrolid antibiyotikleri ile birlikte uygulanması esas olarak izoenzim tarafından metabolize edilen kininin plazma konsantrasyonlarını önemli ölçüde artırabilir. Buna ek olarak, klaritromisin, eritromisin ve telitromisin, QT aralığı uzatma ile bireysel olarak ilişkilidir, bu nedenle, kininle eşzamanlı kullanım sırasında ilave etkiler görülebilir.

20 klaritromisin ↔ sildenafil
CYP450 3A4'ün güçlü inhibitörleri ile birlikte uygulanması esas olarak izoenzim tarafından metabolize edilen sildenafilin plazma konsantrasyonlarını önemli ölçüde artırabilir. Sildenafilin uzamış ve / veya artmış farmakolojik etkileri ihtimali göz önüne alınmalıdır.

21 klaritromisin ↔ tamsulozin
CYP450 3A4'ün güçlü inhibitörleri ile birlikte uygulanması esas olarak hepatik mikrozomal izoenzimler CYP450 3A4 ve 2D6 tarafından metabolize edilen tamsulosinin plazma konsantrasyonlarını önemli ölçüde artırabilir. Ciddi hipotansiyon ortaya çıkabilir.

22 klaritromisin ↔ terfenadin
Mekanizma, terfenadinin metabolik temizlenmesinden sorumlu olan izoenzim olan CYP450 3A4'ün inhibisyonudur. Bu maddelerin yüksek plazma seviyeleri, EKG'de QT aralığının uzatılması ile ilişkilendirilmiştir; ventriküler taşikardi, ventriküler fibrilasyon ve torsade de pointes dahil olmak üzere ventriküler aritmiler; kalp DURMASI; ve ani ölüm gelişebilir. CYP450 3A4'ü önemli ölçüde inhibe edebilen makrolidler arasında klaritromisin, eritromisin ve troleandomisin bulunur.

23 klaritromisin ↔ vinblastin
CYP450 3A4 ve / veya P-glikoproteininin güçlü inhibitörleri ile birlikte uygulanması, hem hepatik mikrozomal izoenzim hem de hücre içi akış taşıyıcısının substratları olan vinka alkaloidlerin plazma konsantrasyonlarını önemli ölçüde artırabilir. Farmakokinetik veriler mevcut olmasa da, etkileşim hem erişkin hem de pediatrik kanserli hastalarda ciddi ve hayatı tehdit eden toksisitelerle ilişkilendirilmiştir.

24 MODERATE İLAÇ ETKİLEŞMELERİ

25 klaritromisin ↔ insülin
İnsülin ve diğer antidiyabetik ajanları klaritromisinle birlikte kullanmak önemli ölçüde hipoglisemiye neden olabilir.Tam etkileşim mekanizması henüz kurulmamıştır.

26 klaritromisin ↔ ketokonazol
QT aralığının uzatılmasına neden olabilen iki veya daha fazla ilacın birlikte kullanılması, ilave etkilere, torsade de pointes ve ani ölüm dahil ventriküler aritmilerin riskinde artışa neden olabilir.

27 klaritromisin ↔ lityum
QT aralığının uzatılmasına neden olabilen iki veya daha fazla ilacın birlikte kullanılması, ilave etkilere ve torsade de pointes ve ani ölüm dahil ventriküler aritmilerin riskinde artışa neden olabilir.

28 klaritromisin ↔ prednizolon
CYP450 3A4 inhibitörleri ile birlikte uygulanması, öncelikle izoenzim tarafından metabolize edilen kortikosteroidlerin plazma konsantrasyonlarını ve farmakolojik etkilerini artırabilir. Etkileşim, inhale formülasyonlar dahil olmak üzere çeşitli kortikosteroidlerin birlikte kullanımı sırasında, klaritromisin, eritromisin, itrakonazol, nefazodon ve ritonavir gibi potent inhibitörler ile bildirilmiştir.

29 klaritromisin ↔ st. John's wort
St. John's wort (Hypericum perforatum) ile birlikte uygulanması, klaritromisin'in plazma konsantrasyonlarını ve antimikrobiyal etkinliğini azaltabilir. Mekanizma, St. John's wort tarafından CYP450 3A metabolizmasının indüklenmesidir.

30 klaritromisin ↔ tamoksifen
QT aralığının uzatılmasına neden olabilen iki veya daha fazla ilacın birlikte kullanılması, ilave etkilere ve torsade de pointes ve ani ölüm dahil ventriküler aritmilerin riskinde artışa neden olabilir.


"KLARİTROMİSİN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları